МОЗ «відмиє» на закупівлі швидких 200 мільйонів?

29 вересня 2013, 07:50
Власник сторінки
політик, юрист
0
875

МОЗ вже як кілька років зажило собі слави такого собі раю для нечистих на руку чиновників.

Оскільки ту кількість коштів, яку міністерство «відмило» за кілька останніх років, насправді навіть важко уявити – масштаби оборудок сягають мільярдів гривень. Так, лише за минулий рік на закупівлі медпрепаратів МОЗ нібито «переплатило» понад 100 мільйонів гривень. Куди насправді пішли ці кошти – і так зрозуміло.

Але, як виявилося, жадоба збагачення за кошт українців межі не має. Незважаючи на те, що у МОЗу репутація й так, м’яко кажучи, зіпсована, міністерство пішло на чергову аферу.

Так, минулого понеділка передбачалось розкриття пропозицій конкурсних торгів на закупівлю за рахунок коштівдержбюджету автомобілів швидкої медичної допомоги та їх устаткування. Загалом планувалося закупити 1412 автомобілів спеціального призначення. Замовник вказаних торгів - МОЗ.

Цілком логічно, що цим заходом зацікавилися представники ЗМІ, які не лише прибули за вказаною адресою у зазначений час, а й попередньо акредитувалися на захід. Проте це жодним чином не допомогло їм потрапити на зазначену подію. Охорона приміщення не допустила журналістів навіть до будівлі, мотивуючи такі дії прямою вказівкою керівництва Міністерства охорони здоров’я. Після цього прецеденту розкриття пропозицій конкурсних торгів було перенесено на 1 жовтня 2013 року.

Погодьтеся, досить дивна поведінка з боку МОЗ, висновки з якої напрошуються самі – закупівлю автівок швидкої міністерство хоче здійснити за зачиненими дверима та завдяки цьому в черговий раз збагатитися за рахунок бюджетних коштів. Це підтверджують і цифри.

Так, 24 липня цього року Віктор Янукович підписав закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік». Документом запроваджується нова бюджетна програма «Розвиток служби екстреної медичної допомоги (придбання медичного автотранспорту) для закладів охорони здоров’я України», за якою МОЗуспрямовується на її фінансування, тобто на закупівлю машин швидкої допомоги, 922 мільйона гривень.

У рамках програми міністерство закуповуватиме швидкі 3-ох типів. Так, заявлена орієнтовна ціна автівок типу С(реанімобілі) складає 850 тисяч гривень за одиницю (всього планується закупити 143 одиниці),  автомобілів для екстреної медичної допомоги типу В (автомобілі екстреної швидкої допомоги, в яких можна здійснювати медичний догляд та нагляд за пацієнтом) – 649 800 гривень  (всього планується закупити 1063 одиниці) та автомобілів швидкої медичної допомоги типу А(карети для транспортування пацієнта у стабільному стані) - 525 тисяч гривень  (всього планується закупити 206 одиниць).

А тепер давайте пригадаємо минулорічні події, коли вже згадане міністерство, згідно висновків Київського науково-дослідного інституту судової експертизи, переплатило за нові карети швидкої допомоги третину виділених на них коштів, а саме – 57 мільйонів гривень. Тоді за кожну машину швидкої допомоги МОЗ віддало 649 тисяч гривень, натомість експерти оцінили машину з усім наявним у ній обладнанням у 465 тисяч гривень.

Виходить, з того часу апетити у міністерства аж ніяк не зменшились. Більше того, МОЗ вирішило навіть не заморочуватись та попри минулорічний скандал здійснити ту ж аферу, навіть не змінюючи розмір «накрученої» ціни.. Тільки цього разу з переплатою у 184 тисячі гривень за одиницю МОЗ вирішило придбати 1063 автівки. Таким чином «чистий прибуток» до кишені чиновників сягатиме 200 мільйонів гривень.

Відвертий цинізм МОЗу та відчуття безнаказаності жахає! На злочинних оборудках, коли фактично за рахунок здоров’я нації збагачуються кілька чоловік, наближених до влади, необхідно поставити жирну крапку. Саме тому 1 жовтня народні депутати із фракції «Батьківщина» особисто  контролюватимуть розкриття пропозицій конкурсних торгів на закупівлю автомобілів швидкої медичної допомоги. МОЗ не привласнить 200 мільйонів гривень, які насправді належать українцям!

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.