Що приховує МОЗ?

02 жовтня 2013, 09:33
Власник сторінки
політик, юрист
0
962

Вчорашні події у Міністерстві охорони здоров’я, коли розкриття пропозицій конкурсних торгів на держзакупівлю автомобілів швидкої медичної допомоги та їх устаткування вже вдруге було перенесено, інакше

По-перше, на такі дії міністерство не мало жодних об’єктивних підстав, а по-друге, сам процес перенесення розкриття пропозицій торгів викликає занепокоєння та створює чітке враження, що в цій справі не все чисто. Розповім усе по порядку.

Як відомо, 23 вересня передбачалось розкриття пропозицій конкурсних торгів на закупівлю за рахунок коштів держбюджету автомобілів швидкої медичної допомоги та їх устаткування. Загалом планувалося закупити 1412 автомобілів спеціального призначення. Тоді цим заходом, як виявилось, неочікувано для міністерства, зацікавилися представники ЗМІ, які не лише прибули за вказаною адресою у зазначений час, а й попередньо акредитувалися на захід. Проте це жодним чином не допомогло їм потрапити на зазначену подію. Охорона приміщення не допустила журналістів навіть до будівлі, мотивуючи такі дії прямою вказівкою керівництва МОЗу. Після цього прецеденту розкриття пропозицій конкурсних торгів було перенесено на 1 жовтня 2013 року.

Висновки з такої досить дивної поведінки МОЗу напросилися самі – закупівлю автівок швидкої міністерство хоче здійснити за зачиненими дверима та завдяки цьому в черговий раз збагатитися за рахунок бюджетних коштів. Ці припущення підтвердили й цифри – згідно офіційних документів у рамках закупівлі машин швидкої допомоги МОЗ збирається придбати 1063 автівки за вартістю 649 тис. грн. за одиницю, що на 184 тис. грн.. більше, ніж ринкова ціна цих машин з усім медобладнанням. Таким чином «чистий прибуток» до кишені чиновників міністерства сягатиме 200 мільйонів гривень.

1 жовтня ситуація із безпідставним перенесенням розкриттям торгів повторилася. Тільки цього разу – із додатковими «спецефектами». Так, після того, як у переддень проведення розкриття торгів, ми офіційно заявили, що відвідаємо цю подію, на сайті МОЗу заднім числом з’явилося повідомлення про її чергове перенесення – цього разу вже на 10 жовтня.

Виходить така собі гра у піжмурки – МОЗ робить все можливе, щоб приховати ту стандартну процедуру у рамках проведення держзакупівлі, яка насправді має бути публічною. Чому? Тому що у інакшому випадку чиновникам не вдасться «відмити» з держбюджету до власної кишені чималу суму - 200 мільйонів гривень.

Попри чергове перенесення тендеру члени ТСК з розслідування діяльності МОЗ, народні депутати від фракції «Батьківщина» напередодні відвідали міністерство аби попередити його керівництво, що ми й надалі слідкуватимемо за перебігом цього тендеру, а тому він має бути взірцевим та проведений за участю журналістів та громадських активістів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.