Замість лікаря – блакитний екран

11 листопада 2013, 12:49
Власник сторінки
політик, юрист
0
257

Скільки рекламних роликів лікарських засобів пересічний українець бачить протягом одного рекламного блоку?

І чи не дивує той факт, що за кількістю виходів в ефір реклама ліків з величезним відривом випереджає рекламу будь-яких інших товарів та послуг?

За 9 місяців 2013 року кількість виходів рекламних роликів лікарських засобів зросла майже на 75% порівняно з аналогічним періодом 2012 року - 1,08 млн. виходів порівняно з 0,62 млн. виходів. Мова не йде про якість цих рекламних роликів, про їх довжину або показ у прайм-тайм. Мова йде виключно про те, що за останні 9 місяців українці в одному і тому самому проміжку рекламного часу побачили на 75% більше назв лікарських засобів та комерційних закликів їх придбати!

У 2013 році щодоби українцям показують рекламу ліків 3973 рази. Кожні 793 такі покази - реклама трьох препаратів британської компанії  Reckitt Benckiser  - Нурофен, Стрепсілс та Гавіскон. Ще більше вражає той факт, що за останні 9 місяців українці витратили на ці 3 препарати майже 170 млн. грн., тобто на 29% більше, ніж минулоріч. І якщо, на перший погляд, здається, що таке зростання продажів - результат агресивної рекламної кампанії, то на ділі - із вказаного росту прибутків британської компанії лише половину забезпечило збільшення кількості реалізованих упаковок. Іншу половину британська компанія отримала завдяки зростанню ціни на зазначені препарати. А це понад 18 млн. грн. коштів, що матеріалізувались з легкої руки керівництва європейського представництва, яке приймало рішення щодо рівня цін.

Ось ми і підійшли до найбільш важливої і так ретельно приховуваної причини рекламування ліків на телебаченні. Нині український фармацевтичний ринок перенасичений ідентичними лікарськими засобами, які не те що пацієнт, а й лікар та провізор не в змозі розрізнити - схожі назви, форми випуску, приставки "форте", "екстра", "мега", "макс" та нескінченні малинові, апельсинові або шоколадні смаки.

Лише за останні 9 місяців понад 10 компаній-виробників ліків вийшли у медіа-простір. І кожна з цих компаній прагне за рахунок реклами компенсувати усі свої витрати, що значно зросли, та заробити якомога більше у короткостроковому періоді.

Як результат, маємо невтішну статистику співвідношення цін рекламованих та нерекламованих безрецептурних лікарських засобів. Так, рекламований лікарський засіб коштує у 2,3 рази дорожче, ніж його нерекламований аналог. Більше того, частка такої рекламної «панацеї» щорічно зростає і в натуральному, і в грошовому вираженні. І мова йде вже не про маркетинг та стратегії продажів! Мова йде про умисне завищення цін на лікарські засоби з метою компенсації витрат на телерекламу та з метою власного збагачення. А платять за все це українці.

Наведу 2 кричущих приклади злочинного ставлення іноземних виробників ліків до українських пацієнтів, що мали місце протягом останніх 2,5 років (січень 2011- липень 2013).

На препарати ібупрофену, що рекламуються ("Нурофен", "Ібупром" та "Імет"), припадає 59,5% від загальної кількості проданих упаковок ібупрофену. Решта - 40,5% - припадає на їх нерекламовані аналоги від 12 вітчизняних та іноземних виробників. При цьому, середня ціна рекламованого ібупрофену у 9-10 разів вища, ніж ціна нерекламованих аналогів.

Болгарський препарат "Карсил", котрий неодноразово потрапляв у епіцентр скандалів, пов'язаних із завищенням цін (у Болгарії цей медпрепарат коштує менше 30 грн., в Україні - 60 грн.), за останні 2,5 роки стрімко зріс у ціні - на 30%. Причина проста - у серпні 2012 року розпочалась масштабна телевізійна кампанія "Карсилу". Саме тоді і був зафіксований такий стрибок ціни. Виходить, що виробник навіть не приховує прямий зв'язок між рекламою та здорожчанням.

То про яку соціальну відповідальність перед нашими громадянами чи не щотижня заявляють іноземні виробники та підконтрольні їм бізнес-організації?!

Допоки не буде прийнято жорстких та чітко регламентованих норм для фармацевтичних компаній та телевізійних каналів щодо реклами лікарських засобів, така реклама не повинна існувати! Лише кількарічний мораторій на рекламу ліків дозволить відсіяти нечесних на руку ділків, навести лад у сфері обігу медпрепаратів та забезпечити українських громадян дійсно якісними та необхідними їм ліками за доступною ціною!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.