Шкляр звільняє Януковича від цуґцванґу

05 березня 2011, 17:33
Власник сторінки
журналіст
0
1584

Отримувати не можна відмовитися

4 березня письменник Василь Шкляр відмовився від отримання Шевченківської премії «поки при владі є Дмитро Табачник». Засвідчивши свою повагу до Президента, літератор попросив перенести нагородження.

Безсумнівно, що найбільше од такої відмови виграв президент Янукович, котрий знаходився у своєрідному цуґцванґу, а тепер - наче гора з пліч звалилася.

Підписання указу про вручення премії Шкляреві назавжди пов’язувало Януковича з «ксенофобським» романом, а непідписання викликало б шквал звинувачень про втручання влади у діла мистецькі.

Чому ж відмовився Шкляр?

Можливо, письменникові стало відомо, що рішення комітету всеодно  збираються скасувати під якимось неблаговидним приводом. Тому, випереджаючи це, Шкляр і написав заяву.

Інший варіант - здійснення тиску на митця із застосуванням невідомих широкому загалу важелів.

На думку Олександра Чаленка, яку він озвучив на телеканалі «Інтер», Адміністрація президента порадила письменнику в завуальованій формі відмовитися від премії.

Щодо Табачника, то зрив вручення Шевченківської премії за роман «Чорний ворон», він може лише записати до свого активу.

Сподівання ж Миколи Жулинського на те, що заява Шкляра призведе до відставки Табачника виглядають непереконливими, адже на думку Атанайя Та, ще невідомо хто ким крутить: собака хвостом чи навпаки...

 

Примітка. Цуґцванґ (нім. Zugzwang - «примус ходити») - термін, який використовують у шахах та інших іграх, а також у комбінаторній теорії ігор. Це ситуація, коли один з гравців отримає значно гіршу позицію через те, що він мусить ходити, ніж якби він не ходив.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: Віктор Янукович,Василь Шкляр,Шевченківська премія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.