Як Вінниця приєднала до себе шість районів... Молдови

03 березня 2012, 16:24
Власник сторінки
Журналіст, письменник
0

Створено єврорегіон по Дністру

Не так давно в Києві, сусідні Молдова і України підписали Угоду про створення єврорегіону "Дністер". Документ у присутності прем'єр-міністрів двох країн та урядових делегацій Молдови і України підписали представники Вінницької області, а також керівники шести районів Молдови - Окниця, Дондушень, Гума, Сорока, Флорешти, Шолденешть. Усі вони становлять тепер еврорегіон "Дністер".

Відомо, що річка Дністер, другою за величиною в України, на відстані 225 кілометрів є водним кордоном із Молдовою. Найбільше берегова лінія витягнута уздовж населених пунктів і господарських масивів саме Вінниччини. З протилежного боку це шість молдавських районів.

Люди на цих територіях живуть здавна в дружбі та злагоді. Іноді разом святкують, створюють інтернаціональні сім'ї. Є і спільні проблеми.

Наприклад, чимале молдавське місто Сороки свої очисні споруди ще в радянські часи спорудило на протилежному березі Дністра - у селі Цекинівка Ямпільського району Вінницької області.

Як, запевняють фахівці, попервах система працювала доволі успішно. Після шести ступенів очистки вода досягала гарних кондицій і без остраху скидалася в Дністер. Але коли розсипався Союз, почалися, зрозуміло, проблеми. Молдавська сторона буквально засмерділа Цекинівку, завалила округу своїми відходами. Останні п'ять років очисні споруди вже не працюють зовсім, тому всі міські відходи потрапляють безпосередньо в річку, з якої воду нижче по руслу використовують жителі Молдови, Одеської області. Дністер несе все це в Чорне море…

Рятуючи ситуацію, Євросоюз виділив молдавській стороні 4,5 мільйона євро на ремонт цієї системи. Але Молдова, на жаль, корумпована не менше, ніж Україна: гроші невідомо куди поділися. Напевно, випарувалися, тому, що в Дністер, на облаштування очисних споруд на його березі, точно не потрапили.

- Стало зрозуміло, - розповів мені голова Вінницької обласної державної адміністрації Микола Джига, - кордон кордоном, а для облаштування життя по берегах річки, потрібно об'єднувати управлінські зусилля для ведення спільного господарювання по водній артерії. На основі консультацій і було досягнуто згоди про створення єврорегіону "Дністер". Розроблено воно відповідно до Угоди про співробітництво між Молдовою і Україною, підписаного ще 23 жовтня 1992 р., на основі Європейської конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями (Мадрид, 21 травня 1980 р.).

Крім того, 19 грудня 2009 р. міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Юрій Лянке і міністр закордонних справ України Петро Порошенко підписали спільне звернення до Європейського союзу щодо використання фінансових механізмів ініціативи ЄС "Східне партнерство" для створення єврорегіону "Дністер". І знайшли підтримку в Євросоюзі.

Угода передбачає створення єврорегіону "Дністер" як органу транскордонного співробітництва між вище названими адміністративно-територіальними одиницями. Крім того, в рамках угоди були затверджені статус Єврорегіону "Дністер", регламент діяльності Ради єврорегіону та його Координаційного центру. Столицею його стала українська Вінниця.

Метою угоди про створення єврорегіону "Дністер" є зміцнення та розвиток добросусідських відносин, партнерства і співробітництва в економічній, соціальній, культурній та гуманітарній сферах між двома молдаван і Україну на регіональному рівні.

Підписавши угоду про створення єврорегіону "Дністер", сторони домовилися об'єднати матеріальні і фінансові ресурси,
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.