Якщо новий президет Молдови поведе свою державу під крило Румунії, то...

20 березня 2012, 08:16
Власник сторінки
Журналіст, письменник
0

... це означатиме, що рано чи пізно виникне новий конфлікт із Придністров'ям. НАТО лоб у лоб стане з військовим угрупуванням Росії в районі Терасполя. Можуть виникнути тертя в України з Румунією...

Можливо, не всі це знають, але 16 березня ц. р., парламент сусідньої Молдови, в результаті компромісних угод всередині вищого законодавчого органу, після чотирьох попередніх безплідних спроб, які розтягнулися замало не на три календарних роки певного безвладдя, нарешті обрав нового президента країни. Набравши 62 голоси, при 61-му необхідному зі 101-го депутатського мандата, на цей пост уже майже зійшов 63-річний юрист, колишній голова Вищої ради магістратури Микола Тимофтій.

До речі, вчора, 19 березня, Конституційний суд підтвердив повноваження нового президента Молдови. Інавгурація глави держави призначена тільки на наступну п'ятницю, 23 березня, однак експерти і політологи вже активно пророкують: пан Тимофтій швидше за все поведе Молдову під крило Румунії ...

Виходять вони щодо цього з декількох передумов.

Насамперед із тієї, що під час підготовки до виборів нинішнього президента в молдавській пресі надзвичайно активним було обговорення пошуку національної ідеї. І так чи інакше вона найчастіше зводилася до того, що найкомфортніше Молдові буде у парі з Румунією. 

Зверніть також увагу на те, що сказав Тимофтій під час свого виступу в парламенті: «Найбільшою проблемою є зміцнення суспільства. Нам потрібна ідея, що об'єднує все суспільство. Цією ідеєю має стати європейська інтеграція».

Нині правлячим в Молдові є «Альянс за європейську інтеграцію» (АЄІ), який віддав за Тимофтія 59 голосів. Три додали соціалісти, які вступили з АЄІ в коаліцію. Ці політичні сили бачать єдиний шлях для Молдови, за яким ця маленька країна зможе пройти в Євросоюз – лише напрямок у бік Румунії. Це означає Республіка Молдова може стати складовою частиною Великої Румунії, про яку давно мріють у Бухаресті.

У березні нинішнього року так звана Нацрада з об'єднання Молдови з Румунією (така існує в Кишиневі), обнародувала свій намір проводити пропагандистську кампанію всередині країни про необхідність «об'єднання з сусідньою Румунією, оскільки це є найефективніший спосіб європеїзації Республіки Молдова».

Пор правді кажучи, новий глава держави ще ніде не заявив про підтримку цієї ідеї, але політичні експерти заявляють, що це начебто не за горами. Адже дещо раніше пан Тимофтій публічно зажадав, приміром, виведення російських військ із території невизнаної республіки Придністров'я і заміну діючих там миротворців цивільними спостерігачами з міжнародним мандатом. Що це, як не курс на Бухарест!?

Крім того, повідомлялося, що Тимофтій є прихильником напрямку діючого керівництва Молдавії на активне зближення з Європою. А перший свій закордонний візит в якості президента він, як уже заявлено, здійснить до штаб квартири Євросоюзу – в Брюссель.

Говорячи про проблему Придністров'я, новий президент зазначив, що «питання може бути вирішене виключно мирним шляхом». Але водночас і дав зрозуміти, що виступає за суверенну і територіально цілісну Молдову.

Молдавські та українські експерти, у зв'язку з цими висловлюваннями, відзначають дивним те, що навряд чи можна об'єднати нинішню Молдову з Придністров'ям, водночас заявляючи про курс на активне зближення з Румунією. Це взаємно виключні параметри. 

Досить складно так само уявити, які рішення буде приймати людина, яка все своє життя провела в юридичній сфері і ніколи не займалася практичною політикою. Пан Тимофтій основний час свого трудового життя просидів у кріслі судді різних рангів. Якщо, зрозуміло, він не стане банальним пішаком у чужій грі, себто тривіальною маріонеткою.

Адже його обрання на вищу державну посаду після чотирьох попередніх невдалих спроб - швидше за все крок відчаю, на який пішов парламент, позбавивши 2009 року країну глави держави після закінчення його повноважень (комуніста В. Вороніна) відповідно до Конституції. А інших варіантів, окрім персони М. Тимофтія у нині правлячої коаліції не було, позаяк саме вона була максимально нейтральною, віддаленою від великої політики 

Гадаю, що активний дрейф Молдови в бік Румунії нині зовсім небажаний для Україні. Адже це буде насамперед крок до відродження в тій чи іншій мірі колишньої Великої Румунії, яка, зміцнівши, мабуть, не виключено зможе з часом пред’явити свої вимоги щодо повернення до її складу української Буковини та Бессарабії. Це означає курс на ескалацію подій у регіоні, який, слава Богу, зачохлив стволи після гарячих подій дев’яностих років минулого століття.

Тим більше відомо, що Румунія завжди не проти урвати частину території України. Як це сталося кілька років тому, коли Бухарест неждано-негадано виграв судовий процес у міжнародному арбітражі, відірвавши тим самим в Києва частину шельфу моря в районі острова Зміїний, де відкриті великі поклади нафти і газу.

Не секрет, що зрушення Молдови в бік Румунії перш за все можуть провіщати утворення нового конфлікту по Дністру - з нині діючим невизнаним світовою спільнотою Придністров'ям. Кроки нового глави молдавської держави у напрямку Бухареста неодмінно будуть однозначно свідчити про початок нової (холодної, або, не приведи Боже, гарячої) війни в цьому регіоні. Румунія, проковтнувши Молдову, думається, аж ніяк не погодитися на існування такого анклаву, як Придністров'я. Та ще з військовою базою Росії ..

Такий хід подій не виключає в майбутньому можливості мало не зіткнення – лоб у лоб - військ НАТО з розташованим у Тирасполі військової угрупованням Російської Федерації.

Так що в регіоні, як бачимо, змінилася лише одна людина, а скільки можливих сценаріїв подальшого розвитку подій це віщує.

Хоча потрібно не забувати про те, що комуністи Молдови не погодилися з рішенням парламенту про обрання Миколи Тимофтія главою держави. На знак протесту в ці дні вони вивели на вулиці Кишинева не менше десяти тисяч своїх прихильників. А це для Молдови, в якій мешкає всього лише 3,5 мільйона громадян, зовсім не мало. Маніфестанти жорстко виступають проти дрейфу Молдови в бік Бухареста.

Словом, життя покаже, як розвиватимуться події. Тим більше, що гаряче весняне сонце на тому березі Дністра вже припікає зовсім по-літньому, кличе молдаван на виноградники і в сади…


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.