Столиця для Новоросії: Харків чи Донецьк?

20 серпня 2012, 05:27
Власник сторінки
Журналіст, письменник
0
2025

Чи є в "регіоналів" запасний варіант на випадок некерованого розвитку подій після активних фальсифікацій на виборах?

Цими днями все знаючий журналіст опозиційного телеканалу ТВі Віталій Портников намалював для майбутнього України вкрай непривабливу картину. Суть її зводиться до того, що нинішня влада не втримається від спокуси нахабно і потворно використати на наступних парламентських виборах адмінресурс, створити новий парламент під себе.

Ймовірніше всього, що народ не потерпить цих відвертих знущань, фальші, обману на виборчих дільницях. Коса найде на камінь.

Однак, донецькі не потерплять і нью-Майдану. Або потоплять його в крові, або…

І тут автор ремейку на документальний фільм жахів під назвою «з’їзд у Сєверодонецьку» малює картину варіанту, який, на його думку, можливий, під назвою «Новоросія зі столицею в Донецьку».

Пан Портников нагадує, що 2004 року, перед третім туром президентських виборів, Л. Кучмі запропонували коронувати В. Януковича президентською булавою в Харкові, або Донецьку, одразу після оголошення В. Ківаловим в ЦВК його новообраним главою держави. Проте, той відмовився від подібного розвитку подій, побоявся перспективи розколу України.

Звісно, що нинішніх правителів подібне не страшить. Для них, з огляду на те, як вони управляють, державні устої, цілісність країни, український патріотизм – порожні звуки. А сама Україна – ходовий товар у роздріб, готівкою, на винос, словом, солодкий об’єкт для наживи – не більше.

Складається цілком ймовірне враження, що й мовне питання, осиковим колом забите в тіло держави лише для того, щоб розділити народи України за лінгвістичними ознаками. Зчинити бурю в країні, яка на пост радянському просторі вважалася заповідником спокою й умиротворення.

Ви ж зверніть увагу, ще не поминуло й двох тижнів із часу підписання (ну, не закону, а фільчиної грамоти з приводу мовної політики донецьких в Україні), як почалися вже конфлікти з мовними групами національних меншин на Одещині, в Закарпатті. Пішли звернення до уряду на ідиш…

Невже таке «покращення» потрібне державі?

Якщо пильніше приглянутися до версії В. Портникова про можливість існування варіанту «ДДД» - додому до Донецька, то, як мовиться, і не озброєним оком можна помітити, що Кабмін М. Азарова багато зробив для того, аби можна було повірити в реальність цього плану. І насамперед, із огляду на економічне посилення регіону Донбасу, за останні два з половиною роки, за рахунок асигнувань із державного бюджету, для розвитку Донецька, насамперед. 

Відкрити грошові шлюзи в один бік, що дурному згори збігти: вся верхівка Кабміну зверстана з представників рідного клану, а Держказначейство, Нацбанк теж у руках сім’ї.

У зв’язку з цим, чого варті лише казкові вливання в розбудову Донецького аеропорту. Кажуть, кращого в світі немає.

Створення Новоросії по мовному кордону, як не важко помітити, вельми вигідним було б і для самої великої Росії. Це ще одне квазідержавне утворення на кшталт Абхазії, Південної Осетіі, Придністров’я. Зона підвищених інтересів РФ. Фактично її неформальна територія.

Є й прямі незаперечні вигоди для північно-східного сусіда.

По-перше, знищена була б Україна, як кубло помаранчевих ідей, подразник для внутріросійських опозиційних сил. 

По-друге, утворився б бастіон між Росією і Європою. Своєрідна одномовна з Росією фільтраційна прокладка, беззастережно керована з Кремля.

Для території України з центром у Києві таке розмежування було б вельми небезпечним. Бо розпад нинішньої держави навпіл одразу б спонукав для пред’явлення територіальних претензій до правобережної України з боку Румунії, Угорщини, можливо, й Польщі. 

Так що варіант розвитку подій за версією журналіста Віталя Портникова для України заледве не смертельний.

Я чомусь не вірю в нього лише через одну обставину.

А як тоді бути з Межигір’ям?

Його ж не упакуєш до целофану, не перевезеш?

Так що закриваймо очі на розквіт Межигір'я. Суттєво "покращиться" життя там - міцнішою буде Україна в нинішніх межах і кордонах...


***
Статтю В. Портникова «Мова для іншої України» читайте тут - . 

http://society.lb.ua/position/2012/08/17/166214_yazik_vtoroy_ukraini.html

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.