Парк Юрського періоду

17 серпня 2012, 20:14
Власник сторінки
політолог
0
6786

Або політичні динозаври

Сьогодні я розкажу про політичних динозаврів, які міцно засіли на Печерських пагорбах, та намагаються  зупинити еволюцію та залишити Україну у геологічному минулому, демонструючи свої “викопні” підходи до вирішення проблем.

Згадав я це все у контексті розгортання нещодавньої історії з плакатом біля Дніпродзержинська, на якому невідома бабця погрожує онуку, що якщо той проголосує за “Регіони”, то вона перепише хату на кота.

Дана історія набула небувалого розголосу в українському сегменті мережі Інтернет. Та це – окреме питання, яке було достатньо розглянуто і окрім мене.

Мене більше зацікавила реакція на дану ситуацію безпосередніх адресантів реклами. Себто, самих регіонів та влади, яку вони контролюють.

І вона особисто мене зовсім не розчарувала. Реакція буда традиційною Тобто совковою” та примітивною. У дусі “да-какни-пасмели!!!”, “запретить, не пущать, посадить”, “все закрасить” и т.д.

Зокрема, вже увечері 13 серпня верхня частина скандального плакату була заклеєна.

Дуже збентежився цим плакатом і Дніпропетровський губернатор, який негайно наказав “розібратися” та усе зняти. Одразу надішли повідомлення про оголошення у всеукраїнський розшук розробника білл-борда.

Зрештою, цим вони просто перетворили себе на об’єкт для насмішок. До речі, шанс поглузувати не втратили і на російському телебаченні.

Коротше кажучи, за невеликий проміжок часу влада не просто ганьбилася, вона ще й створила собі реноме позбавленого гумору та адекватного сприйняття дійсності “політичного динозавра”, що спирається на досвід та методи політичного впливу періоду СРСР. Така собі ілюстрація до фільму “Диктатор”, але у реальному житті.

Хоча сама тема зовсім не вартувала такої уваги.

Для порівняння, у США зараз також триває передвиборча кампанія. Щоправда, президентська. Напередодні цього дійства було випущено чимало різноманітної продукції. Зокрема, гра “політичний цирк”, яку кожен бажаючий може придбати на сайті відомої мережі Amazon.

Зміст її полягає у можливості “одягнути” героїв перегонів у наряди від сумоїстів до роботів-вбивць. Якби це було в Україні, то, мабуть, на виробників би вже чатувала податкова, у Амазона вилучали б сервери, а розробників викликали би на допити. Виключно заради профілактики. Але, звісно, штаб Обами вчинив розумно, скупивши частину товару, та використовуючи його в агітації.

Навіть якби вони мали відповідні повноваження та можливості. Навіть якби не пам’ятали про Уотергейтський скандал. Навіть тоді вони б так не чинили. Тому що це безглуздо, а усучасному світі вигідно бути розумним та наділеним почуттям гумору. І розум завжди допоможе використати собі на користь будь-яку ситуацію.

До речі, сьогодні черговою цікавою думкою відзначився наш шановний прем’єр-міністр. Зокрема, Микола Янович заявив, що критика опозиції призвела до того, що Україну засуджували на Олімпіаді, позбавляючи нас медалей.

Думка, звісно, цікава. Але навряд її можна назвати справедливою.

Дозволю собі нагадати, що перше місце у загальнокомандному заліку олімпійських медалей зайняли Сполучені Штати. Ті самі Штати, де президент – Б. Обама, а опозиція – республіканці, які протягом останніх 4х років не втрачали жодної нагоди, аби публічно вкусити свого опонента.

За цей період Б. Обаму зображали у вигляді

1)мавпи;

2)зомбі;

3)терориста, гангстера, гомосексуаліста;

4) африканського шамана з кісткою в носі

За цей період лише лінивий у штатах не критикував обамівську медичну реформу. Президента порівнювали з найодіознішими політками (аж до Гітлера та Леніна). Називали комуністом і фашистом (Мітт Ромні назвав його 2007 року Доктором Стрейнджлавом – персонажем-нацистом відомого фільму С. Кубріка).

Чомусь, це не завадило олімпійській збірній США взяти якнайбільше медалей. Можливо, тут щось варто під корегувати у консерваторії та не валити на попередників бодай спортивні результати?

Повторюсь, для партії влади історія з плакатом не вартує, насправді, виїденого яйця. Невже у ПР справді так бояться котів та бабусь? Чи хтось вірить, що подібні плакати змінять чийсь електоральний вибір? Чи поведуть когось на барикади?

Очевидно, що у них було кілька розумних стратегій. Або ігнорувати все, що відбувається, демонструючи демократизм, або включитися в гру, та створити власний, альтернативний креатив. Обидві ці стратегії гарантовано та без найменших зусиль перетворили би мінус на плюс.

Але давайте поміркуємо разом? Чи могла бути іншою поведінка влади? Очевидно, ні. Тому що вони – радянські динозаври, які просто не знають інших, альтернативних методів.

Для креативу потрібен розум та творчість. Розуму взятися ніде через особливості побудови вітчизняної бюрократичної ієрархії. Жоден вимуштруваний бюрократ радянського зразка не візьме собі заступника, бодай рівного собі за інтелектом, бо може “підсидіти”. Погляньте на чиновників рівня глав обладміністрацій, та уявіть, які “розумні” можуть бути у них підлеглі? Що ж до творчості, то вона неможлива у концтаборі.

Неможливість ігнорування ситуації також зрозуміла та прогнозована, враховуючи характер відносин, що існують у нашій бюрократичній системі. Рольова модель губернатора вимагає, щоби він у подібних ситуаціях вимагав “розібратися” та покарати. Якби губернатор жодним чином не відреагував, то одразу хтось би надіслав до Києва (до штабу ПР, АП та СБУ) донос, у якому б обвинувачував його у таємних симпатіях до ворогів, а також у небажанні розбиратися із ворогами партії та вождя.

Ця система - система динозаврів, яка позбавлена смислу. Її реакції примітивні та прогнозовані. Вони абсолютно однакові у всіх країнах блоку СНД. Згадайте, війну режиму Білорусі проти десанту плюшевих ведмедиків зі Швеції, що супроводжувалася висилкою дипломатів, відставкою керівництва ППО, погрозами шведському бізнесу. Абсурд? Безглуздя? Просто система динозаврів не може працювати інакше.

Вас ще дивує, чому у час, коли Штати відвідують Марс, нас урядовці закликають жити за рахунок лопат? Очевидно, у Парку Юрського періоду просто не може бути ссавців та птахів. Самі тиранозаври, диплодоки та велоцираптори. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.