Чорнобиль: безпечніше зберігання радіоактивних відходів

10 жовтня 2011, 14:06
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
579

Наскільки радіоактивним є середовище у Чорнобильській зоні відчуження?

Це питання видається особливо доречним у момент, коли ви садите дерево у вітряну погоду і пісок летить вам у вічі.

Саме це сталося зі мною під час мого візиту у Чорнобиль з Володимиром Холошею, Головою Державного агентства з управління зоною відчуження. Велика Британія інвестує 8 млн. фунтів стерлінгів у будівництво Централізованого сховища для зберігання використаних джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ) у комплексі «Вектор», що у Чорнобилі. Також Європейський Союз надає 2 млн. євро. Будівництво сховища дозволить зібрати з усієї України невеликі використані радіоактивні джерела, які застосовуються у рентгенівських апаратах, при лікуванні раку та для очищення води, та зберігати їх у одному з найбезпечніших місць на планеті, за яким ведеться пильний нагляд. Більш докладну інформацію про цю подію Ви можете прочитати на сайті посольства Великої Британії. Також перегляньте один з відео репортажів.

Поїздка автомобілем з Києва до Чорнобиля дозволила ще раз із захопленням згадати подвиг учасників благодійної пішої ходи, організованої працівниками посольства, які пішки пройшли 110 км раніше цього року. Також, по дорозі я оглянув місце будівництва нового безпечного саркофагу над чорнобильським реактором № 4, який буде розсувним захисним щитом над реактором. Я сподіваюсь, що ще напишу про це окремо пізніше. Як я зазначав у блозі раніше «Відпочинок у Чорнобилі», це місце викликає хвилю роздумів – і залишається захоплюючим. Забезпечення максимальної безпеки цієї території є важливим та довготерміновим завданням.


Фотозвіт з події можна переглянути тут.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.