Академіки просять захистити від рейдерів землі, що належать Національній академії наук України

20 червня 2011, 17:26
Власник сторінки
Журналист
0
12

З великою стурбованістю і занепокоєнням, до мене звернувся в письмовому вигляді Директор Інституту фізіології рослин і генетики НАН України, академік НАН України, Герой України В.В. Моргун.

В своєму зверненні він просить вжити заходів щодо недопущення масштабного рейдерського захоплення особливо цінних орних земель Національної академії наук України, які є єдиною базою орних земель наукового потенціалу України та селекційним центром світового значення. 
У зверненні заявник із обуренням повідомляє про ситуацію, що склалася навколо масштабних незаконних захоплень особливо цінних орних земель Національної академії наук України в смт. Глеваха Васильківського району Київської області.
На вказаних землях розташоване Державне підприємство «Дослідне сільськогосподарське виробництво Інституту фізіології рослин і генетики НАН України» (ДСВ ІФРГ НАНУ), яке є єдиною базою орних земель Національної академії наук, селекційним центром світового значення. На зазначеній землі вирощуються створені в Інституті фізіології рослин і генетики високоврожайні сорти озимої пшениці, які сьогодні впроваджені у виробництво і займають площі понад 1 млн га, що становить вагомий внесок у вирішення продовольчої проблеми нашої країни. Робота зі створення цих сортів відзначена Державними преміями у галузі науки і техніки СРСР та України і удостоєна самої високої Державної нагороди.
Однак, незважаючи на стратегічну важливість та цінність вказаних земель, окремі особи намагаються всупереч ст.ст. 13, 14, 41 Конституції України, п. г ч. 3 ст. 84 Земельного Кодексу України, ст. 325 ЦК України заволодіти ними та розмістити на їх території торговельно-розважальний комплекс.
Лише за підтримки вищого керівництва Держави, завдяки оперативному втручанню працівників Генеральної прокуратури України та прокуратури Київської області, 21 квітня 2010 року Господарський суд Київської області задовольнив подання Васильківського міжрайонного прокурора про перегляд рішення Господарського суду Київської області від 30-31.12.08 за нововиявленими обставинами, скасовав попереднє незаконне судове рішення, що дало змогу повернути 387,19 гектарів орних, особливо цінних, земель в державну власність – в постійне користування ДСВ ІФРГ НАНУ. Київський міжобласний Апеляційний господарський суд 02.07.10 дане рішення залишив у силі, а в задоволенні апеляційної скарги Глевахівській селищній раді відмовив.
Вищий господарський суд України тричі (27 вересня 2010 р., 8 листопада 2010 року, 17 січня 2011 року) відмовляв Глевахівській селищній раді у касаційному провадженні, звертаючи увагу на численні порушення Господарського процесуального кодексу України, пропущені терміни касаційного провадження та те, що «наведені скаржником причини не є поважними».
Разом з тим, 27 травня 2011 року Вищий господарський суд України, не враховуючи положення ч. 2 ст. 6, ч. 2 ст. 19, ч. 5 ст. 124, п. 8 та 9 ч. 3 ст. 129 Конституції України, ст.ст. 13, 14 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ст. 4-5, ч. 2 ст. 35, ст. 115 Господарського процесуального кодексу України, не дотримуючись принципу законності, імперативності та преюдиціальності рішень суду, прийняв ухвалу, якою без аргументованих пояснень поновив пропущений процесуальний строк, прийняв касаційну скаргу Глевахівської селищної ради до касаційного провадження і призначив розгляд касаційної скарги на 23 червня 2011 року.
У зверненні В.В. Моргун зазначає про недопустимість незаконного розміщення на території стратегічно цінних земель торговельно-розважальних об’єктів, оскільки це суперечитиме основоположним принципам та засадам суспільства та держави.
Вивчивши ситуацію, вважаю, що такі дії Глевахівської селищної Ради, які вчиняються в інтересах окремих суб’єктів господарювання грубо суперечать вимогам ст. 4 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», не направлені на поєднання місцевих і державних інтересів та не відповідають основоположним принципам та засадам їх діяльності.

У зв'язку з цим, не втручаючись в діяльність суду та правоохоронних органів та керуючись ст. 16 Закону України «Про статус народного депутата України», Ю.Кармазін звернувся з депутатським зверненням до генерального прокурора України та Голови Вищого Господарського суду України з наступними вимогами:


Генерального прокурора України:

1. З метою недопущення масштабного рейдерського захоплення та розтрати особливо цінних орних земель Національної академії наук України, які є єдиною базою орних земель наукового потенціалу України та селекційним центром світового значення, вступити в інтересах держави у справу №18/595-08/17/4 за касаційною скаргою Глевахівської селищної Ради та вжити заходів щодо дотримання вимог закону усіма учасниками процесу.
2. Організувати перевірку законності дій Глевахівської селищної Ради щодо спроб привласнення та розтрати особливо цінних орних земель Національної академії наук України, які є єдиною базою орних земель наукового потенціалу України та селекційним центром світового значення та, за наслідками перевірки, внести на розгляд уповноважених органів відповідні акти реагування та прийняти рішення в порядку ст. 97 КПК України.
3. Хід перевірок та відповідних процесів взяти на особистий контроль.

Голову Вищого Господарського суду України:

З метою недопущення масштабного рейдерського захоплення та розтрати особливо цінних орних земель Національної академії наук України, які є єдиною базою орних земель наукового потенціалу України та селекційним центром світового значення забезпечити дотримання вимог закону усіма учасниками процесу під час розгляду справи №18/595-08/17/4 за касаційною скаргою Глевахівської селищної Ради.

Подібні речі є недопустимим для країни, що йде демократичним шляхом та обрала для себе європейські цінності


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.