Які секрети скриває НАК "Нафтогаз України"?

20 січня 2011, 12:31
Власник сторінки
Управляючий партнер в PlusOne DA: цифрові комунікації
0
1470

Газове господарство України залишається найбільш містичною галуззю. Унікальна інфраструктура стає щороку джерелом збитків для країни, хоча нафтогазовий бізнес в усьому світі є найбільш рентабельним.

Депутат Олена Бондаренко, коментуючи Закон «Про доступ до публічної інформації», обмалювала зони його застосування.

Серед іншого повідомила, що інформація щодо вітчизняної стратегії з використання наших транзитних можливостей буде секретною - "щоб інші країни не змогли протидіяти". І хоча слово газ не прозвучало, вочевидь, йдеться саме про газову трубу.

Радує, що така стратегія є, але в чому може бути її секрет? Може в тому, як заробляти на трубі гроші? Так, НАК «Нафтогаз України» хронічно заробляє (в сенсі отриманих прибутків) менше, ніж отримує дотацій з бюджету і кредитів держбанків – тобто фактично є збитковим (навіть у формально прибуткові роки).

Може йдеться про довжину і маршрути газопроводів - то ця інформація доступна в Інтернеті.

Найбільшим секретом НАК «Нафтогазу» залишається, як маючи унікальну в світових масштабах інфраструктуру, включаючи газосховища, без яких Росія фізично не зможе виконувати контракти перед Європою (мільярди кубометрів газу закачуються в наші сховища влітку і видаються на Європу взимку),  щороку створювати збитки (з урахуванням дотацій і кредитів), нарощувати заборгованості і втрачати запаси газу в газосховищах на користь комерційних структур.

То, що ж насправді засекречує держава – схеми розкрадання?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.