Сліпі "котята" Президента.

18 травня 2011, 07:29
Власник сторінки
Журналист
0
14

Бездарна більшість

Останнім часом у Верховній Раді України представники парламентської більшості, голосуючи за ті чи інші законопроекти, на задумуються про можливі наслідки такого свавілля для українського народу та держави в цілому. Адже, левова частка законів приймається депутатами «всліпу» — за скороченою програмою, без обговорення та без належного розгляду на засіданнях профільних комітетів.

 

 

 

Якщо розглянути загальну тенденцію прийняття важливих законопроектів виникає питаннячим займаються народні обранці в робочі дні, якщо в них немає часу на належне опрацювання законопроектів за які вони так бездумно та, що саме головне, безкарно голосують? Цікаво, що тенденція голосувати «всліпу» стає для більшості субєктів законодавчої ініціативи закономірністю.

 

 

Закони, ініційовані та підтримані представниками парламентської більшості, є вкрай недосконалими, і це в той час як стосуються всіх галузей життя країни. В них немає глибокої продуманості та системного підходу.

 

 

Так, 12 травня народні депутати в котрий раз прийняли вкрай недосконалі, антинародні та антиконституційні закони. Це Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо кількості учасників товариства з обмеженою відповідальністю», Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спільної діяльності» та Закон України «Про внесення змін до деяких законів України з питань бухгалтерського обліку».

 

 

Ось як прокоментував ці події народний депутат України, Голова Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін:

 

 

«По-перше, що стосується Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо кількості учасників товариства з обмеженою відповідальністю», то у вказаному законі містяться норми, які мають вибірковий характер та не розвязують комплексну проблему класифікації видів господарських товариств залежно від порядку їх створення, порядку участі засновників (учасників) у діяльності товариства та обєднання майна, а також прав, обовязків та обсягу відповідальності їх учасників.

 

 

Ідея необхідності врегулювання питань захисту прав та інтересів засновників (учасників) ТОВ є надзвичайно важливою, однак, нажаль, вказаний закон не сприяє стабільній організації господарської діяльності в державі та не відповідає вимогам статті 3 Конституції України, за якою права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, яка є відповідальною перед людиною за свою діяльність.

 

 

Підтримуючи позицію Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України та зауважень Головного юридичного управління, вважаю, що встановлення законом будь-яких кількісних обмежень на обєднання учасників для утворення певного субєкта господарювання не має правових підстав, у тому числі це стосується обмежень, установлених статтею 141 Цивільного кодексу України, яка не випливає з загальних засад цивільного законодавства, визначених відповідно до статті 3 Цивільного кодексу України.

 

При цьому чисельність учасників ТОВ не повинна бути занадто великою з тим, щоб забезпечити його ефективну діяльність. У звязку з цим, на мою думку, враховуючи досвід зарубіжних країн щодо врегулювання питань організації субєктів господарювання, більш оптимальною максимальною кількістю учасників ТОВ є не 100 осіб, як це пропонується законом, а 12.

 

 

Крім того, реорганізація закритих акціонерних товариств у товариства з обмеженою відповідальністю з кількістю до 100 учасників може призвести до звуження обсягу прав дрібних акціонерів закритих акціонерних товариств, що не допускається частиною третьою статті 22 Конституції України.

 

 

Звертаю Вашу увагу на те, що збільшення максимальної кількості учасників ТОВ має супроводжуватися відповідним збільшенням його статутного капіталу, оскільки зацікавленість учасників у діяльності ТОВ повязана з їх майновим вкладом у такий капітал. Згідно з чинною редакцією частини 1 ст. 52 Закону України «Про господарські товариства», у ТОВ створюється статутний (складений) капітал розміром не менше суми, еквівалентної одній мінімальній заробітній платі, діючій на момент створення товариства з обмеженою відповідальністю. Однак, такий розмір статутного капіталу розрахований на ТОВ з максимальною кількістю учасників у 10 осіб. Тобто, при збільшенні кількості учасників логічним було б і збільшення мінімального розміру статутного капіталу ТОВ.

 

 

По-друге, у законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спільної діяльності» містяться норми, які суперечать Конституції, основоположним принципам, засадам господарювання та можуть зашкодити інтересам держави, спричинити загрозу національній безпеці країни.

 

 

На превеликий жаль, цей закон має концептуальні недоліки, які можуть спричинити негативний вплив на управління державою свого майна, що в свою чергу негативно відібється на соціально-економічному стані держави. Зазначений законопроект спрямований на вдосконалення використання державного

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.