Махініції з бюджетними коштами Бойка-Азарова.

05 червня 2011, 10:11
Власник сторінки
Журналист
0
18

Щодо притягнення до кримінальної відповідальності Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. та Міністра енергетики та вугільної промисловості України Бойка Ю.А.

                                                                          

                                                                           ОСОБИСТО

                                                                           Генеральному прокурору України

                                                                           Пшонці В.П.                                                                        

Щодо притягнення до кримінальної відповідальності Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. та Міністра енергетики та вугільної промисловості України Бойка Ю.А., в результаті дій яких ДАТ «Чорноморнафтогаз» було закуплено морську бурову установку фірми «Seadrill», дилера сінгапурської корпорації «Keppel» в березні 2011 року на відкритому тендері за штучно завищеною ціною - 400 мільйонів доларів з метою привласнення різниці бюджетних коштів, чим завдано державі Україна збитків в особливо великих розмірах

  

Д Е П У Т А Т С Ь К Е    З В Е Р Н Е Н Н  Я

(в порядку статті 16 Закону України„Про статус народного

депутата України”)

 

Шановний Вікторе Павловичу!

 

         Мені, як народному депутату України, із засобів масової інформації стало відомо щодо проведення незаконної закупівлі ДАТ «Чорноморнафтогаз» морської бурової установки фірми «Seadrill», дилера сінгапурської корпорації «Keppel» в березні 2011 року на відкритому тендері за 400 мільйонів доларів, чим завдано державі Україна збитків в особливо великих розмірах.

         Так, згідно публікації в газеті «Дзеркало тижня. Україна» статті «Вишка для Бойка» йшлося, зокрема, про те, що компанія ДАТ «Чорноморнафтогаз» у березні 2011 року придбала на тендері морську бурову установку на 150 мільйонів доларів дорожче, ніж вона коштує на закордонних ринках: «подібні установки фірми Seadrill, дилера сінгапурської корпорації Keppel, коштують 248 мільйонів доларів, у той час як "Чорноморнафтогаз" придбав її на відкритому тендері за 400 мільйонів. У тендері брали участь дві фірми, в менеджменті яких згадується один і той же директор: латвійський підприємець Ерік Ванагельс».

        При цьому, Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко щодо матеріалу про закупівлю «Чорноморнафтогазом» самопідйомної плавучої бурової установки, опублікованого в газеті «Дзеркало тижня. Україна» 27 травня, висловив наступне: «Це чиєсь замовлення. Ми зараз попросили СБУ, щоб з`ясували, хто замовник… Це заказуха - сто відсотків".

       Така реакція міністра у вигляді "заказуха", "попросили СБУ" на мою думку, свідчить про те, що міністр ніяк не очікував, що таку масштабну фінансову махінацію, яка відбулася на державному рівні, за підтримки Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. оприлюднять. А тим паче якщо зірвуть. Хоча державний чиновник такого рівня в подібних ситуаціях повинен звернутися до СБУ з проханням перевірити наведену у статті інформацію на достовірність і у випадку пітвердження чи то відсутності доказів, дати належну правову оцінку відповідно до законодавства України.

         Також, коментуючи інформацію, висловлену в публікації, Бойко Ю.А. зауважив: «Вартість установки може бути 250 мільйонів, але там же не врахована вартість ні вертольотів рятувальних, ні кораблів, а це додаткові гроші… З боку виглядає ефектно. З одного боку, 400 мільйонів, з іншого - 250. А всі запчастини і додаткове обладнання вони забули приписати. Я роблю з цього висновок, що це «замазуха». Ніхто не розбирався детально, а просто все було зроблено, щоб розгорнути скандал і зупинити процес".

         З огляду на вказане, викликає подив те, як відповідні вертольоти, кораблі і сам процес установки можуть коштувати майже як сама установка. І чому лише для нашої країни цей процес так дорого оцінили, на відміну від інших, які також купують подібні установки для себе? Хіба це не той випадок, приклад, навіть факт корупції з якою Президент так бореться?   Відтак, вважаю, що 150 мільйонів доларів, а це 1 мільярд 200 мільйонів гривень було цинічно викрадено з державного бюджету під прикриттям закупівлі ДАТ "Чорноморнафтогаз" бурової установки. Це і є ті кошти, які треба повернути в бюджет для соціальних виплат людям, а Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. та Міністра енергетики та вугільної промисловості України Бойка Ю.А. притягнути до кримінальної відповідальності за зраду державних інтересів, привласнення та розтрату майна, зловживання службовим становищем.

      Згідно ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

         Відповідно до ст. 7 Закону України «Про основи національної безпеки України», основними реальними та потенційними загрозами національній безпеці України, стабільності в суспільстві є, зокрема, поширення корупції,  хабарництва в органах державної влади, зрощення бізнесу і політики, організованої злочинної діяльності, порушення з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування Конституції і законів України, переважання в діяльності управлінських структур особистих, корпоративних, регіональних інтересів над загальнонаціональними.
 

         Правова оцінка повідомлених на мою адресу фактів дає підстави вважати, що в діях Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. та Міністра енергетики та вугільної промисловості України Бойка Ю.А. містяться ознаки посадових злочинів, що вимагає проведення відповідної перевірки з метою притягнення винних до відповідальності й усунення порушень чинного законодавства України. 

 

            На підставі вищенаведеного, керуючись ст.16 Закону України „Про статус народного депутата України”, -

 

                                                             П Р О Ш У :

 

           1. Розглянути питання стосовно притягнення до кримінальної відповідальності Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. та Міністра енергетики та вугільної промисловості України Бойка Ю.А., в результаті дій яких ДАТ «Чорноморнафтогаз» було закуплено морську бурову установку фірми Seadrill, дилера сінгапурської корпорації Keppel в березні 2011 року на відкритому тендері за штучно завищеною ціною - 400 мільйонів доларів з метою привласнення різниці бюджетних коштів, чим завдано державі Україна збитків в особливо великих розмірах.

 

          2. Прийняти відповідне рішення в порядку ст. 97 КПК України та, керуючись ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру», ініціювати позов до суду з метою представництва прокуратурою національних інтересів держави.

 

 

             Про результати перевірки та вжиті заходи прошу повідомити мене в установлений законом строк.

 

               При наданні відповіді прошу вказувати вихідний номер депутатського звернення.

 

 

 

 

 З повагою                                                                                                                         Юрій КАРМАЗІН

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.