Люди звертаються - я реагую.

05 червня 2011, 10:17
Власник сторінки
Журналист
0
30

Щодо відновлення порушених житлових та споживчих прав жителів м. Брянка-1 Луганської області.

 

                                                                        Прем’єр-міністру України

                                                                        Азарову М.Я.

 

                                                                                                     Уповноваженому Верховної Ради

                                                                        України з прав людини

                                                                        Карпачовій Н.І.

 

                                                                        Міністру охорони здоров’я України

                                                                        Ємцю І.М.

                                                                                   

                                                                        Генеральному прокурору України

                                                                        Пшонці В.П.

                                                                       

                                                                        Голові Антимонопольного

                                                                        комітету України

                                                                        Цушку В.П.

                                                                                                                                                                                                                                          Щодо вжиття невідкладних заходів реагування, спрямованих на відновлення порушених житлових та споживчих прав жителів м. Брянка-1 Луганської області, суворого дотримання вимог Конституції, Закону України «Про житлово-комунальні послуги», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» при наданні громадянам послуги з водопостачання, перевірки фактів додержання обласним комунальним підприємством «Компанія «Луганськвода» законодавства у сфері питної води й питного водопостачання та притягнення винних осіб до відповідальності  

 

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

(в порядку статті 15 Закону України „Про статус народного

депутата України”)

Шановні Миколо Яновичу, Ніно Іванівно,

Іллє Миколайовичу, Володимире Павловичу та

Василю Петровичу!

 

           До мене із заявою від імені жителів м. Брянка-1 Луганської області (всього 114 осіб) звернувся гр. Владимирський А.В. щодо вжиття заходів реагування, спрямованих на відновлення порушених житлових та споживчих прав жителів вказаного населеного пункту, суворого дотримання вимог Конституції та чинного законодавства при наданні громадянам послуги з водопостачання, перевірки фактів додержання обласним комунальним підприємством «Компанія «Луганськвода» законодавства у сфері питної води й питного водопостачання та притягнення винних осіб до відповідальності (копія звернення додається).

        Як стверджує заявник, наразі в м. Брянка-1 Луганської області особливої гостроти набуло питання неналежного надання мешканцям міста житлово-комунальної послуги з водопостачання. Так, вода, що постачається в домівки громадян, не відповідає державним санітарним нормам та є непридатною для споживання в якості питної. При цьому, собівартість такої води - штучно створена, а розмір тарифу на воду один з найвищих в Україні. Перерахунок плати за неналежне надання житлово-комунальної послуги з водопостачання всупереч Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Постанови КМУ від 21 липня 2005 р. № 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», Постанови КМУ від 17 лютого 2010 р. № 151 «Про затвердження Порядку проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі, зниження якості» не проводиться. Протягом тривалого часу мешканці населеного пункту, обурені грубим порушенням їх житлових та споживчих прав, безрезультатно звертаються до місцевих органів влади з приводу цинічного порушення обласним комунальним підприємством «Компанія «Луганськвода» графіку подачі води в житлові будинки та відсутності водопостачання, зокрема, мешканцям житлових будинків № 2, 4 по вул. Сибірській, Потьомкіна-1, Леніна, 35, незаконного справляння плати за повірку лічильників,  однак, жодного реагування на скарги громадян не має, що є порушенням Конституції України та Закону України «Про звернення громадян». 

           Крім того, вказує гр. Владимирський А.В., внаслідок пошкодження систем водопостачання по вул. Сурікова, Пролетарській, К. Маркса, Кузіна, Леніна, Громовій у м. Брянка-1 та несвоєчасних ремонтних робіт, населений пункт зазнає значних водовтрат. Комунальним підприємством «Компанія «Луганськвода» внаслідок власної безгосподарності доведено до неробочого стану водонапірну башту в смт. Краснопілля.  

          Вказане набуло широкого розголосу в засобах масової інформації та породжує соціальну напругу серед населення.       

         Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю 
і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів (ст. 42 Конституції).
         Порядок  надання житлово-комунальних послуг, їх якісні та кількісні показники мають відповідати умовам договору та  вимогам законодавства. Споживач має право, зокрема, одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг; одержувати в  установленому  законодавством порядку необхідну інформацію про перелік житлово-комунальних  послуг,  їх вартість,  загальну вартість  місячного   платежу,  структуру ціни/тарифу, норми споживання, порядок надання житлово-комунальних послуг, їх споживчі властивості тощо; на  відшкодування  збитків,завданих його  майну  та/або приміщенню,  шкоди,  заподіяної його життю чи  здоров'ю внаслідок неналежного надання або ненадання житлово-комунальних послуг; на усунення протягом строку,  встановленого договором або законодавством, виявлених недоліків у наданні  житлово-комунальних послуг; на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період фактичної відсутності житлово-комунальних послуг, визначених договором у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (ст.ст. 16, 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»).
         Згідно ст. 7 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», держава гарантує захист прав споживачів у сфері питної води та питного водопостачання шляхом, зокрема, забезпечення кожної людини питною водою нормативної якості в межах науково обґрунтованих  нормативів  питного  водопостачання залежно від району та умов проживання; державної підтримки, регулювання  та нагляду у сфері питного водопостачання і водовідведення відповідно до Закону; здійснення заходів організаційного, науково-технічного, санітарно-епідеміологічного, природоохоронного, економічного, правового характеру щодо поліпшення якості питної води,  розвитку питного водопостачання, охорони джерел і систем питного водопостачання, зобов'язання підприємств питного водопостачання здійснювати заходи щодо забезпечення нормативів питного водопостачання та додержання державних стандартів у сфері  питної  води  та  питного водопостачання; здійснення контролю за дотриманням законодавства у сфері питної води та питного водопостачання, проведення державного моніторингу стану води і систем питного водопостачання, екологічної і санітарно-епідеміологічної експертизи господарської та іншої діяльності, пов'язаної з використанням джерел питного водопостачання; забезпечення відшкодування в установленому порядку шкоди, заподіяної споживачам питної води підприємствами питного водопостачання внаслідок порушення законодавства у сфері питної води та питного водопостачання; обмеження, тимчасової заборони (зупинення) в установленому порядку  функціонування систем питного водопостачання,  які  не забезпечують  нормативної якості питної води, а також діяльності, що негативно  впливає  на  якість  питної води, порушує режим функціонування систем питного  водопостачання та водовідведення.
        Таким чином, вважаю, що ситуація, що склалася навколо порушення житлових та споживчих прав жителів м. Брянка-1 Луганської області вимагає вжиття невідкладних заходів реагування з метою забезпечення громадян якісною питною водою та усунення порушень чинного законодавства України в галузі житлово-комунальних послуг.     

 

         На підставі вищенаведеного, керуючись ст.16 Закону України «Про статус народного депутата України», -

 

                            ПРОШУ:

 

          Прем’єр-міністра України, Уповноваженого Верховної Ради, Міністра охорони здоров’я України, Генерального прокурора України

  

            В межах наданих повноважень, вжити невідкладних заходів реагування, спрямованих на відновлення порушених житлових та споживчих прав жителів м. Брянка-1 Луганської області, суворого дотримання вимог Конституції, Закону України «Про житлово-комунальні послуги», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» при наданні громадянам послуги з водопостачання, перевірки фактів додержання обласним комунальним підприємством «Компанія «Луганськвода» законодавства у сфері питної води й питного водопостачання та, за наявності підстав, притягнути винних осіб до відповідальності. 

 

          Голову Антимонопольного комітету України:

 

           В межах наданих повноважень, організувати контроль за регулюванням цін (тарифів) на послугу з водопостачання в м. Брянка-1 Луганської області.

 

          Про результати розгляду звернення та вжиті заходи повідомити мене та заявника у встановлений законом строк.

 

          При наданні відповіді прошу вказувати номер та дату депутатського запиту.  

 

    

             З повагою,                                                                       Юрій КАРМАЗІН

                                                                                                                                                     № посвідчення 389

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.