Кинули щуку в річку

09 червня 2011, 08:32
Власник сторінки
Журналист
0
18

Президент поклав відповідальність за боротьбу з корупцією на Лавриновича, син якого в змові з начальником КП УЖГ «Хрещатик», проводять незаконну забудову на вул. Інституцькій.

       До мене із колективною заявою звернулися мешканці житлового будинку № 13а, розташованого у м. Києві по вул. Інституцькій, зокрема, Нечипоренко В.В., Нечипоренко В.О., Шевельов В.М. та інші щодо вжиття невідкладних заходів реагування з метою недопущення порушення їх законних прав та інтересів, чинного законодавства України, реконструкцій даху їх житлового будинку та притягнення до відповідальності гр. Лавриновича М.О., а також начальника КП УЖГ «Хрещатик», діями яких незаконно, без дозволу співвласників будинку та відповідної проектно-кошторисної документації проводяться будівельні роботи на зазначеній покрівлі, чим створюється загроза для життя жителів домоволодіння та існує небезпека руйнації будинку, що знаходиться в історичній місцевості та під яким проходять важливі державні підземні комунікації (копія звернення додається).

            Як стверджують заявники, протягом травня мiсяця та до цього часу(!) на горищi будинку № 13а, що у м. Києві по вул. Інституцькій незаконно проводяться будiвельні роботи. На звернення громадян до начальника  КП «Хрещатик» Кузьменка В.В. останні дізналися, що на даху будинку проводяться роботи з ремонту покрівлі на підставі угоди між КП УЖГ «Хрещатик» та  інвестором – Лавриновичем М.О. Однак, при обстеженні горища 26 травня 2011 року було встановлено, що останнім, всупереч відповідного договору та чинного законодавства, здійснено наступне: порушені несущі конструкції покрівлі (повністю відрізані), на горищі зварені та змонтовані 6 металевих колон, в покрівлі зроблені отвори для колон, через які  дощова вода буде заливати дах та квартири (колони виступають вище покрівлі на один метр), демонтована частина покрівлі з боку двору та незаконно встановлено підйомний механізм. При цьому, метал пiднiмався на горище з порушенням усiх правил техніки безпеки та з небезпекою для життя як мешканців будинку, так i інших прохожих громадян. Крім того, підйомний механізм підведено до енергопостачання будинку. На горищі увесь час знаходяться близько 50 мішків з будівельним сміттям та 10 мішків цементу, заготовки та вже зварені металеві колони, а також балони з газом та киснем для зварювальних робіт, що може призвести до вибуху в будинку.

Без дозволу начальника КП «Хрещатик», повідомляють громадяни,  неможливо проведення таких робiт та підключення необхідних агрегатів до електропостачання. Відтак, фактично кожен день мешканці житлового будинку вимушенi  були звертатися до КП «Хрещатик», Печерського РУ ГУ України в м. Києві та викликати дiльничого інспектора, щоб зупинити проведення робіт. Однак, нi протоколи, нi заваренi двері, нi приписи не зупиняли будівельників, якi не звертали на це уваги i продовжували роботи. Вказане, на думку заявників, вказує на наявність корупційних взаємовідносин та зловживання службовим становищем.

Таким чином, виходячи з обстеження горища, громадянами з’ясовано, що роботи, які проводяться, не мають ніякого відношення до ремонту покрівлі. Фактично здійснюється будівництво мансардного поверху, на яке відсутні згоди мешканців, розпорядження КМДА, проектно-кошторисна документація, обстеження несучої можливостi фундаменту, а також стін будинку, геологічні обстеження придомової території та погодження всіх відповідних служб та управлінь відповідно до чинного законодавства. Враховуючи те, що під будинком завжди наявна вода з труб, які періодично виходять з ладу, стіни будинку покритi грибком і це негативно впливає на стан несучої витримки фундаменту та стін будинку № 13а.

Звертаю Вашу увагу, що відповідний будинок № 13а збудований до 1917 року й знаходиться на місцевості з похилим рельєфом, розташований на червоній лінії забудови вулиці Інститутської в історичній частині м. Києва - Липки. Під будинком наявні важливі державні підземні комунікації. Внаслідок незаконної забудови осідає ґрунтовий покрив домоволодіння.

КП УЖГ "Хрещатик", зважаючи на технічний стан покрівлі вказаного житлового будинку та враховуючи рекомендації будівельної лабораторії КП "Київжитлоспецексплуатація" було надано дозвіл гр. Лавриновичу М.О. на проведення ремонтно-будівельних робіт по заміні покрівельних матеріалів без зміни конфігурації покрівлі та без влаштування мансарди при умові надання проекту та початку робіт після підписання тристороннього договору між інвестором, виконавцем робіт та балансоутримувачем будинку - КП УЖГ "Хрещатик".

         Для мене, як народного депутата України, незрозумілим є те, чому КП УЖГ "Хрещатик", як балансоутримувачем будинку, та правоохоронними органами не було вжито жодних дієвих заходів реагування, спрямованих на припинення незаконних будівельних робіт покрівлі будинку – звернення до органу місцевого самоврядування, суду тощо. Тому, відповідну бездіяльність розцінюю як посягання на об'єкти національної безпеки - конституційні права і свободи громадян.
         Варто зауважити, що, оскільки гр. Лавриновичем М.О. здійснюється незаконне будівництво мансарди, ним порушується конституційне право на власність та житло інших співвласників житлового будинку, які мають рівноцінне право на користування дахом житлового будинку, однак, не можуть реалізувати його за самовільного використання горища гр. Лавриновичем М.О. для задоволення особистих інтересів. Крім того, внаслідок незаконної реконструкції відповідного об’єкту, виникає загроза для життя мешканців, оскільки їх квартири та будинок в цілому опинилися під загрозою знищення.   
          Згідно ст. 17 Декларації прав людини, ніхто не може бути безпідставно позбавлений свого майна.
          Відповідно до ч. 7 ст. 41 Конституції України, використання  власності не  може  завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства.

          Кожен зобов'язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки (ст. 66 Основного закону).

         Житлово-експлуатаційні організації забезпечують схоронність житлового фонду і належне його використання, високий рівень обслуговування громадян, а також контролюють додержання громадянами правил користування жилими приміщеннями, утримання жилого будинку і придомової території. Державні і   громадські органи, підприємства, установи, організації, службові особи  зобов'язані дбати про схоронність житлового фонду та підвищення його благоустрою.(ч. 2 ст. 24, ст. 175 Житлового Кодексу Української РСР).

        Правова оцінка повідомлених на мою адресу фактів дає підстави  вважати, що в діях посадових осіб КП УЖГ "Хрещатик" містяться ознаки посадового злочину. Крім того, вважаю, що в діях гр. Лавриновича М.О. наявні ознаки правопорушення, передбаченого статтею 97 Кодексу про адміністративні правопорушення, за якою самовільне будівництво будинків або споруд, а так само самовільна зміна архітектурного вигляду будинків або споруд під час експлуатації - тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб - від дев'яти до вісімнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.   

          Відповідно до статті 376 Цивільного кодексу України, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

Враховуючи вищенаведене, вважаю за необхідне заборонити незаконне проведення будівельних робіт на даху житлового будинку № 13а, провести перевірку законності дій посадових осіб КП «Хрещатик» та гр. Лавриновича М.О. й притягнути винних до відповідальності згідно чинного законодавства.

  Шановні Раїсо Василівно, Анатолію Степановичу та Олександре Павловичу, для мене цілком зрозумілим є те, що ситуація, що склалася навколо незаконного будівництва сином впливової особи та керівника Міністерства юстиції України - гр. Лавриновичем М.О. мансарди, є прямим проявом неповаги до законних прав та інтересів жителів будинку № 13а, громадськості та чинного законодавства України й паплюжить авторитет органу державної влади.  

            На підставі вищенаведеного, керуючись ст.16 Закону України «Про статус народного депутата України», -

                            ПРОШУ:

             Секретаря Ради  національної безпеки і оборони України:

           В межах наданих повноважень, вжити невідкладних заходів реагування з метою недопущення порушення конституційного права на власність та житло мешканців житлового будинку № 13а, розташованого у м. Києві по вул. Інституцькій та чинного законодавства України, притягнути до відповідальності гр. Лавриновича М.О., а також начальника КП УЖГ «Хрещатик», діями яких незаконно, без дозволу співвласників будинку та відповідної проектно-кошторисної документації проводяться будівельні роботи на покрівлі вказаного будинку, чим створюється загроза для життя жителів домоволодіння та існує небезпека руйнації об’єкту, що знаходиться в історичній місцевості та під яким проходять важливі державні підземні комунікації.

 

          Прокурора м. Києва, Голову Київської міської державної адміністрації:     

         1. Вжити невідкладних заходів реагування з метою недопущення порушення конституційного права на власність та житло мешканців житлового будинку № 13а, розташованого у м. Києві по вул. Інституцькій та чинного законодавства України, притягнути до відповідальності гр. Лавриновича М.О., а також начальника КП УЖГ «Хрещатик», діями яких незаконно, без дозволу співвласників будинку та відповідної проектно-кошторисної документації проводяться будівельні роботи на покрівлі вказаного будинку, чим створюється загроза для життя жителів домоволодіння та існує небезпека руйнації об’єкту, що знаходиться в історичній місцевості та під яким проходять важливі державні підземні комунікації.

      2. Звернутись з відповідними позовами до суду з метою захисту житлових та майнових прав мешканців житлового будинку № 13а, розташованого у м. Києві по вул. Інституцькій, усунення порушень чинного законодавства України та притягнення винних осіб до відповідальності.

          

 

 

 

                    

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.