Влада знищує нахабно парки. Слідом за Харковом на черзі Одеса

21 червня 2011, 17:58
Власник сторінки
Журналист
0
13

Дивно, але справедливість в нашій країні ще не вбили. Судіть самі.

 

            В Партію захисників Вітчизни, яку я очолюю, звернувся мешканець будинку № 11/1, розташованого в м. Одесі, по вул. Маршала Говорова Лопуга І.М. щодо вжиття заходів реагування стосовно недопущення порушення чинного законодавства в частині незаконної вирубки зелених насаджень в дендропарку «Перемоги» в м. Одесі, перевірки фактів законності винесення посадовими особами Одеської міської ради рішення щодо відведення земельної ділянки у м. Одесі по вул. Маршала Говорова, 11-а для будівництва житлових будинків, розробки та затвердження технічної документації із землеустрою на відповідній території й з проханням вжити відповідних заходів реагування (копія звернення додається).

  Як стверджує заявник, рішенням Одеської міської ради від 05.10.2007 р. «Про встановлення меж парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва дендропарку «Перемоги» було затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) відповідного об'єкту загальною площею 47,7073 га. В подальшому, рішенням Одеської міської ради від 09.10.2008 р. було надано згоду на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки оренду, розташованої у м. Одесі по вуя. Маршала Говорова, 11-а для будівництва житлового будинку. Наразі на території зеленої зони дендропарку «Перемоги» в м. Одесі працівниками приватного підприємства «Асоль» в особі директора Херсонського Б.М. здійснюється незаконне будівництво двох багатоповерхових житлових будинків навпроти будинку № 11/1 по вул. Маршала Говорова. При цьому працівники ПП «Асоль» вирубують багатолітні дерева, знищують газони та кущі, встановлюють технічне обладнання та завозять будівельні матеріали, чим завдають невиправної шкоди природо-заповідному фонду м. Одеси.

З даного приводу мною було порушено питання і направлено до Генеральної прокуратури відповідний депутатський запит, однак, за повідомленням гр. Лопуги І.М., рішенням посадових осіб місцевої ради було незаконно зменшено розмір дендропарку «Перемоги» в м. Одесі для здійснення протиправного будівництва, що грубо порушує права та законні інтереси мешканців будинку № 11/1, розташованого по вул. Маршала Говорова та чинне законодавство України.

           Відповідно до ст. 13 Конституції України, земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, є об’єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією. Власність зобов’язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству.

   Органи державної та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ч. 2 ст. 19 Конституції).

           Згідно ст. 16 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», на території природних заповідників  забороняється будь-яка господарська та інша діяльність, що суперечить цільовому призначенню заповідника, порушує природний розвиток процесів та явищ або створює загрозу шкідливого впливу на його природні комплекси та об'єкти, зокрема, будівництво споруд, не пов'язаних з  діяльністю  природних заповідників.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.16 Закону України „ Про статус народного депутата України – я повторно звернувся до:                           Генерального прокурора України Пшонки В.П., Міністра екології та природних ресурсів України  Злочевського М.В., Голови Державного агентства земельних ресурсів України Лисенка І.Ю.

з наступними вимогами:                                                                                                                                               .

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1.        Організувати перевірку фактів неправомірних дій посадових осіб Одеської міської ради, що призводять до знищення природного об'єкту, який має особливу історико-культурну, наукову, оздоровчу та естетичну цінність в національній екологічній мережі України.

2.        Організувати перевірку законності рішення Одеської міської ради щодо відведення земельної ділянки у м. Одесі по вул. Маршала Говорова, 11-а для будівництва житлових будинків, розробки та затвердження технічної документації із землеустрою на відповідній території.

3.        За наслідками перевірки внести на розгляд уповноважених органів відповідні акти реагування та вжити заходів із притягнення винних осіб до відповідальності.

4.        Вжити заходів щодо недопущення знищення дендропарку «Перемоги» в м. Одесі.

З даного питання на моє звернення надійшла відповідь від виконуючого обов’язки прокурора Одеської області О.Бебеля, в якій говориться про наступне:

 

Шановний Юрію Анатолійовичу!

Ваше звернення в інтересах Лопуги І.М. щодо законності дій посадових осіб Одеської міської ради при виділенні Одеському національному політехнічному університету земельної ділянки для будівництва двох житлових будинків з підземними паркінгами розглянуто.

Установлено, що рішенням Одеської міської ради від 05.10.2007 № 2015-У затверджено технічну документацію по встановленню меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) дендропарку «Перемога» загальною площею 47,7 1-а. Фактично межі парку в натурі не винесено, межові знаки на відповідальне збереження не передано.

Утім під час проведення робіт із землеустрою службовими особами Одеської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру» умисно внесено в технічну документацію завідомо неправдиві відомості щодо відстані між точками повороту, координат і площі, через що до меж дендропарку не увійшла земельна ділянка по вул. Маршала Говорова загальною площею 0,52 га.

У подальшому, за рішенням Одеської міської ради від 14.04.2010 № 5829-У земельну ділянку надано в оренду Одеському національному політехнічному університету для будівництва двох додаткових 15-поверхових секцій жилого будинку з підземними паркінгами.

На вимогу прокурора Малиповського району м. Одеси у квітні-травні 2011 року органами державного контролю скасовано висновки по проекту відведення земельної ділянки Одеському національному політехнічному університету, а прокурором міста Одеси 25.05.2011 принесено протест на рішення Одеської міської ради від 14.04.2010 № 5829-У.

Крім того, 25.05.2011 прокурором Малиновського району м. Одеси порушено кримінальну справу стосовно службових осіб Одеської регіональної філії ДП. «Центру державного земельного кадастру», діями яких державі заподіяно збитків на суму 2,3 мли. грн., за ознаками злочинів передбачених ч. З ст. 365 та ч. 2 ст. 366 КК України.

Відповідь автору звернення надано.

 З повагою

Виконувач обов'язків прокурора Одеської області                               

 

Подібне питання на сьогодні вирішується і з приводу недопущення порушень екологічних, культурних, оздоровчих та інших прав мешканців міста Одеса, інших громадян, що виражається у знищенні об'єкту природно-заповідного фонду в наслідок запланованого будівництва та експлуатації закритої трансформаторної підстанції 110/6 кіловольт "Марзаліївська" у Центральному парку культури та відпочинку імені Тараса Григоровича Шевченка в місті Одеса. На що було направлено мною відповідний депутатський запит до міністра екології та природних ресурсів України та Генерального прокурора України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.