Київські пляжі та газ #3

20 липня 2011, 07:38
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
1534

У червні 2009 року я писав про красоти київських пляжів та відмічав труднощі, із якими тоді зіткнулася Україна при сплаті рахунків за російський газ.


 Я звернув увагу на те, що на думку міжнародних фінансових організацій (МФО), було би набагато легше допомагати Україні, якби фінансові угоди в газовому секторі були більш прозорими.

У березні 2010 року я знову писав про пляжі та газ (та катання на лижах) та звертав увагу на те, що Президент Янукович нещодавно підписав декрет про боротьбу із корупцією та з нетерпінням чекає інвестицій з боку МФО, Європейського Союзу та інших організацій.

Напевно, є якийсь зв'язок між пляжами та газом, тому що у той же самий період, коли чудова сонячна погода примусила тисячі киян піти на чудові пляжі на березі Дніпра у центрі міста (фото нижче), Київ зробив  декілька значущих кроків уперед в енергетичному секторі:

i) Парламент прийняв довгоочікувані зміни до закону України "Про угоди про розподіл продукції", який набув чинності 13 липня. Закон спрямований на забезпечення того, що наступні уряди не зможуть відміняти угоди про розподіл продукції, підписані попередніми урядами. Ці позитивні зміни мають заохотити інвестиції з боку міжнародних енергетичних компаній у сфері видобування газу та нафти, та видобування газу із нетрадиційних джерел в Україні; 

ii) український уряд оголосив тендер на надання послуг з розробки техніко-економічного обґрунтування національного проекту – морського терміналу з приймання скрапленого природного газу на Чорному морі (LNG-терміналу). Повідомляють, що комерційні організації вже висловили своє зацікавлення.  Техніко-економічне обґрунтування стане технічною основою для проведення тендеру на будівництво терміналу. Такий термінал, у свою чергу, має надати Україні перевагу від отримання газу з міжнародних ринків за нижчими цінами;

iii) Європейський банк реконструкції та розвитку та національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" підписали меморандум про фінансування першого етапу модернізації газотранспортної системи України у проекті, вартість якого за три роки може становити 539 млн.  доларів США. Ця модернізація збільшить безпеку, сприятиме більшій ефективності та призведе, у довгостроковій перспективі, до заощаджень у використанні газу для технічних потреб системи.
 
Kyiv beach

Київський пляж, 2011 р.

Приємно бачити зрушення щодо заходів з підвищення енергоефективності та виробництва енергії в Україні, як одне так і інше потенційно можуть значно підвищити енергоефективність у країні – тема кампанії "Бережи енергію! Заощаджуй гроші!" на нашому веб-сайті – та позбавити від дорогого імпорту. Добре й те, що на даний час, Україна може дозволити собі купувати  потрібний їй газ. Але чим прозорішими будуть угоди в енергетичному секторі та реальнішою можливість переконати інвесторів у кафе в Шанхаї в тому, що в Україні гарний інвестиційний клімат, тим скоріше Україна зможе залучати необхідні інвестиції для збільшення енергетичної незалежності.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.