Посольство Великої Британії в Україні: якби стіни могли говорити

21 липня 2011, 08:10
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
2105

Що найбільше вражає у Києві, так це розмаїття архітектурних стилів у місті.

 
Це стосується і вулиці Десятинної, на якій Посольство Великої Британії займає елегантний особняк неподалік від золотих бань (реконструйованого) Михайлівського собору та величезної будівлі радянських часів, у якій сьогодні знаходиться Міністерство закордонних справ України. Будівля Посольства має захоплюючу історію, з якою від сьогодні можна ознайомитися на нашому веб-сайті.


Embassy building

 вул. Десятинна, 9

Як і багато інших будівель в Україні, минуле цього будинку відображає бурхливу історію країни. Спочатку, у 1899 році, його побудував багатий цукровий барон Симиренко. На фасаді Посольства є меморіальна дошка з його іменем, яку в 1995 році відкрили його нащадки. Після 1917 року в будівлі розміщувався  післяреволюційний військовий склад, а також попередник Національної академії наук України. Пізніше вона стала місцем зустрічі української спілки письменників на чолі з Оленою Телігою, яку було вбито у Бабиному Яру. Після 1945 року будівля перетворилася в офіційний гостьовий будинок для закордонних гостей, серед яких були Тіто, Кастро та Нассер.

Посольство почало працювати в цій будівлі в 1992 році. Перші британські посли жили на другому поверсі, на якому 90 років до того мешкав Симиренко. Співробітники Посольства, які працюють уже багато років, пам’ятають елегантну штукатурку та важкі дерев’яні меблі, в тому числі й великий стіл з карельської берези для гри в снукер в підвалі (на жаль, його вже там нема).

Англійський ерудит Вільям Морріс сказав, що «старі будинки належать не лише нам... вони належали нашим батькам та будуть належати нашим нащадкам.» У часи конфлікту між новими та старими забудовами у Києві та будь-де, сподіваюсь, що будівля Посольства та меморіальна дошка Симиренка продовжуватимуть надихати перехожих почуттям потреби збереження історичного осереддя, що робить центр Києва таким унікальним і гарним.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.