Зростання видобування газу в Україні

02 вересня 2011, 08:02
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
1633

З десяток телевізійних камер наведено на ручку та контракт, завтовшки у кілька сантиметрів. Підписи поставлено, відбувається обмін папками, і знову підписи.

Зрештою, процес завершено, партнери тиснуть один одному руку під оплески присутніх у залі.

Я знаходжусь у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України на церемонії укладання важливого Договору про спільну діяльність між компанією Shell та її українським партнером ДК «Укргазвидобування», вартість якого потенційно складатиме до 800 млн. доларів США. Цей контракт про пошук і видобуток сланцевого газу в Україні став однією із найбільших інвестиційних угод, що укладались в Україні впродовж останніх років.  Він відкриває перспективу зростання видобування українського газу й енергетичної самодостатності України.  Він також свідчить про рішучість українського уряду в питанні залучення інвестицій в країну.

Мені надзвичайно приємно бачити підписаний Договір.  Shell – потужна британсько-голландська компанія – серйозно налаштована інвестувати більше в Україну, про що свідчить присутність на цій події Пітера Возера, виконавчого директора Royal Dutch Shell, а також Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка.  У своєму блозі в липні я вже відмічав декілька нещодавніх позитивних зрушень в українській енергетичній політиці.
 
Основною передумовою довгострокового зростання зовнішніх інвестицій в Україну залишається створення такого середовища, в якому інвестори мають упевненість у функціонуванні верховенства права; у тому, що бізнес із тісними контактами з владою не зможе використовувати державні установи (зокрема, органи безпеки, податкові чи регуляторні органи, а також суди) для здійснення тиску на конкурентів й отримання активів; та в тому, що діяльність державних органів буде прозорою та передбачуваною.  А це передбачає цілісну зміну системи застосування правових норм в Україні.  Якщо український уряд зможе досягти таких змін у бізнес кліматі, Україна може розраховувати на значне збільшення кількості таких угод як із компанією Shell.  Якщо ж ні, є ризик того, що залучення таких важливих нових інвестицій залишатиметься швидше винятком, аніж правилом.  


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.