Велика Британія, розширення ЄС та Україна

30 вересня 2011, 12:10
Власник сторінки
Посол Великої Британії в Україні (2008-2012)
0
1892

Заступник Прем’єр-міністра Великої Британії Нік Клег виголосив важливу промову під час саміту Східного партнерства у Варшаві 29 вересня.

Наведу ключові частини цієї промови:

"ЄС чітко зацікавлений в тому, аби запропонувати [нашим східним] сусідам  повноцінну інтеграцію, зокрема, перспективу повного членства в ЄС, коли всі необхідні критерії буде виконано…  Тож позиція Великої Британії чітка: «ні» запланованій паузі після Хорватії.  Будь-яка європейська нація, що відповідає визначеним критеріям, має право подавати заявку на членство в ЄС".

"Звичайно, було б зовсім неправильно знизити планку для членства.  Але ми можемо допомогти державам, які прагнуть досягти цієї планки, використовуючи інтеграцію для проведення реформ".

"Що стосується Східного партнерства, дозвольте прямо заявити: Велика Британія не розглядає ці домовленості як альтернативу членству в ЄС…  Я знаю, що така позиція декого непокоїть.  Ми не вважаємо ці домовленості глухим кутом.  Вони не означають зниження рівня відносин.  Навпаки, вони є дуже реальним поглибленням наших зв’язків, початковим внеском на шляху до членства для тих, хто до нього прагне".

"Там, де держави зробили рішучі кроки і зуміли зберегти темп, ми тепер бачимо демократії, що зміцнюються, стабільність і вищі темпи зростання.  Справжні реформи працюють.  А ось половинчасті кроки та символічні жести створюють найгірший з усіх устрій – автократію, клановий капіталізм.  Тут влада не може бути підзвітною, бо немає відповідних демократичних механізмів контролю.  Немає прозорості, тож неможливо покласти край корупції.  Немає підзвітності, тож неможливо стримувати корпоративні інтереси.  Немає верховенства права, тож і немає іноземних інвестицій.  За таких умов, неможливо створити середовище для розвитку чесного бізнесу".

"Ми хочемо, аби наші партнери не зупинялись на досягнутому.  Як, наприклад, Україна.  У цій країні живе на 8 мільйонів більше людей, ніж у Польщі, але її економіка складає лише третину від польської.  Енергетика, сільське господарство, доступ до головних ринків, конкурентоспроможні людські ресурси…  Україна має все, аби стати європейським гігантом , але тільки у тому разі, якщо побудує динамічну ринкову економіку, поєднану з активною демократією.

Тому не може бути жодного відступу назад.  Щоб привабити заможних, іноземні інвестори мають бути впевнені, що українське законодавство та суди зможуть достойно захистити їх.   Щоб завершити переговори з ЄС, – переговори, які могли б принести революційні зміни в українську економіку, – ми повинні побачити чесні вибори, вільну пресу і гарантії того, що опонентів уряду не переслідують за їхні погляди.  Інакше парламентам країн-членів ЄС буде дуже важко ратифікувати цю угоду, яка зараз надзвичайно близька до підписання".

Прочитайте усю промову. Вона цікава.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.