Магнитные бури в Раде: Януковича обозвали Тимошенко, а чернобыльцев - афганцами

22 грудня 2011, 19:31
Власник сторінки
Руководитель Центра правового анализа и исследования политических рисков (CLAPRI)
0
2415
Магнитные бури в Раде: Януковича обозвали Тимошенко, а чернобыльцев - афганцами

В четверг, на вечернем пленарном заседании, Верховная Рада рассматривала во втором чтении проект Закона Украины о Государственном бюджете Украины на 2012 год.

В четверг, на вечернем пленарном заседании, Верховная Рада рассматривала во втором чтении проект Закона Украины о Государственном бюджете Украины на 2012 год. 

Дискуссия получилась не только горячей и краткой, но и забавной. Первым рассмешил (вернее "взорвал") сессионный зал народный депутат Украины от Партии регионов Владислав Лукьянов, назвав Виктора Януковича "Виктор Федорович Тимошенко". 

Из стенограммы заседания Верховной Рады: 
Лукьянов В.В.: "Ми бачили, що 2003-2004 рік, економікою  керував Прем'єр Віктор Федорович Тимошенко. (Шум у залі)

Ми бачимо, що Віктор Федорович Янукович, на відміну від Тимошенко домагався найбільших показників росту. Ми бачили, що у 2003 році…".

Так кто же все-таки "домагався показників", Тимошенко или Янукович? Может, все-таки Тимошенко? Не зря же она в СИЗО сейчас сидит.

Вообще-то, "спич" депутата Лукьянова заслуживает того, чтобы перепечатать его полностью. И читать, читать, со слезами на глазах (смотрите в конце статьи или на сайте Верховной Рады).

Но если Владиславу Валентиновичу можно простить ввиду чрезмерной занятости (кроме депутатской деятельности, он еще и успешный "тусовщик", а это, согласитесь, отнимает немало времени), то депутату-коммунисту Сергею Гордиенко, во времена СССР уже пришлось бы положить партбилет на стол. Подумать только: этот товарищ перепутал "афганцев" с "чернобыльцами"! Да это же все равно, что в советское время перепутать Карла Маркса с Карлом Либкнехтом! Одним словом: "Садитесь, товарищ. Двойка!

Из стенограммы заседания Верховной Рады: 
Гордієнко С.В.: "Це із-за цього штурмувалася Верховна Рада афганцями, чорнобильцями, дітьми-війни – все, за що стоять  сьогодні і мерзнуть у палатках під Кабінетом Міністрів, на майданах і площах у регіонах України ті ж афганці, які ціною свого життя рятували світ від атому, який  вийшов з-під покори, сьогодні воно "не митьем,  так  катаньем" протягується в бюджеті 2012 року".

Кстати, вопрос, почему коммунисты, ранее синхронно голосовавшие с регионалами, резко выступили против этого бюджета, заслуживает отдельной статьи. Одно можно утверждать: магнитные бури – здесь точно не причем. 



16:46:00

ЛУК'ЯНОВ В.В.

Шановні громадяни України, ми зараз чули виступ від  людей, які 5 років демонстрували як керувати країною. Ми бачили, як вони  друкували гроші по 100 мільярдів на рік, ми бачили  як вони обвалили  курс гривні з 4,5 до 10-11 і як тоді він поступово знижувався до 8 гривень. Ми бачили, як   ці люди, які зараз радять, як   керувати економікою, як вони  розкрали державний бюджет. Як  був розкрадений золотовалютний запас держави. Як борги держави зросли, зовнішній борг зріс майже втричі за півтора року їхнього "царювання" в державі.

Зараз ми бачимо, як "газова удавка" угоди, яку  уклала ця команда, утискає  і розвиток держави, утискає можливість держави відроджуватись. І це ці люди, які намагаються  повчатись. Я можу проаналізувати    рівень зростання економіки з 2002 року по відсоткам.

 Ми бачили, що 2003-2004 рік, економікою  керував Прем'єр Віктор Федорович Тимошенко. (Шум у залі)

 Ми бачимо, що Віктор Федорович Янукович, на відміну від Тимошенко домагався найбільших показників росту. Ми бачили, що у 2003 році…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу уваги!

 

ЛУК'ЯНОВ В.В. ... рівень зростання економіки становив 6 відсотків. Ми бачимо, що у 2004 році економіка зростала на 7 відсотків з гаком. Але вже в  2005 році, коли ця команда, яка може тільки обіцяти і брехати людям в очі, обвалила рівень зростання до 2 відсотків, але люди розуміють. І у 2006 році команда Партії регіонів знову повертається до управління економікою. І ми бачимо, що рівень зростання економіки знову підвищився до більше ніж 5 відсотків.

 2007 рік - рівень зростання економіки 7 відсотків. 2008-2009 рік - ми бачимо, країна знаходиться в стані руйнації. 2009 рік - економіка обвалюється на 15 відсотків. Зрізуються заробітні плати, зрізуються надбавки вчителям і лікарям. Ми бачимо, що економіка знаходиться на межі руйнації. І тільки в 2010 році, коли знову команда Партії регіонів отримала підтримку громадян України, ми змогли переломити криву падіння з мінус 15 відсотків до 5 відсотків зростання економіки. 

2011 рік - ми бачимо, що економіка продовжує відновлюватися. Ми бачимо, що знову зростає виробництво. Бачимо, що збільшується експорт, збільшується виробництво як з натуральних показників, так і збільшується показники притоку зовнішніх інвестицій. Ми бачимо, що ця команда вміє працювати. 

Але питання: в чому ж відмінність? А відмінність дуже проста. Минула команда кожного місяця брала запозичення на рівні одного мільярду з гаком. Ця команда погашає ці видатки, погашає державний борг. І кожний місяць замість заборгованості, яку нарощувала Тимошенко і її команда. Уряд Азарова сплачує зовнішніх боргів на мільярд доларів, або 8-9 мільярдів гривень ми сплачуємо кожного місяця по старим боргам цієї команди. 

Що стосується бюджету на 2012 рік, ми бачимо, що бюджет зроблено на консервативній непопулістській основі. Ми зберегли всі соціальні стандарти, зберегли збільшення виплат чорнобильцям, афганцям, пенсіонерам, на 10 відсотків збільшується пенсія, це в той час, коли криза вирує в суміжних країнах з Україною. Подивіться на стан економіки в європейських країнах, на стан економіки в Греції, Італії, Іспанії. Ми бачимо, що зменшуються видатки на соціальні напрямки. Але в Україні на наступний рік на 25 відсотків збільшуємо заробітну платню бюджетникам, на 20 відсотків збільшуємо заробітну платню вчителям, лікарям. Збільшуємо видатки на всі соціальні програми. При цьому нам вдалося зберегти рівень зростання економіки на рівні 5 відсотків. 

І я впевнений, що є команда, яка може працювати, а є люди, які можуть тільки брехати в очі своїм виборцям. Вибір за вами і порівнюйте.

 (Шум у залі)


ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Сергій Гордієнко, фракція комуністів. Наступним буде виступати  Волинець.

 17:11:48

ГОРДІЄНКО С.В.

Шановний головуючий, шановні громадяни України, всіх, хто слухав, вивчав і мав доступ до цього законопроекту, хочеться плакати, але плакати хочеться не від щастя, а плакати хочеться від горя. Дійсно, це бюджет 2012 року –  бюджет нещастя, я ще раз підкреслюю, я хочу сказати, що це бюджет наступу на соціальні права, програми і соціальну сферу нашої держави. 

Я ще і ще раз привертаю увагу, так як мої колеги до частини 3 "Прикінцевих положень" законопроекту Закону України "Про Державний бюджет на 2012 рік". Це із-за цього штурмувалася Верховна Рада афганцями, чорнобильцями, дітьми-війни – все, за що стоять  сьогодні і мерзнуть у палатках під Кабінетом Міністрів, на майданах і площах у регіонах України ті ж афганці, які ціною свого життя рятували світ від атому, який  вийшов з-під покори, сьогодні воно "не митьем,  так  катаньем" протягується в бюджеті 2012 року. 

Ми, комуністи, чесно і принципово саме вам заявляли, що плюючи на всякі меморандуми, ви повелися на ту вудку і пішли домовлятися з урядом. Ми казали, що не буде ніякої домовленості, не митьем,  так  катаньем  будуть протягнуті ті положення, які не дадуть вам  права отримувати того, що ви заслуговуєте.

Я також хочу сказати, що  це бюджет нижчення соціальної сфери. На прикладі Полтавської області наводжу. На заклади охорони здоров'я Полтавської області на  2012 рік виділяються кошти, які забезпечують лише на 63 відсотки до потреби. Я задаю собі питання і задаю всім полтавчанам: що робити регіональній владі? Що робити працівникам закладів охорони здоров'я? Що робити простим громадянам? Влада буде  агітувати оптимізовувати мережу закладів охорони здоров'я, будуть скорочуватися заклади і будуть скорочуватися робочі місця в них. А громадянам України  необхідно напевно помитися, одягти чистий одяг і не сподіватися на те, що  вони отримають медичну допомогу, а потихеньку йти до кладовища. Це гірко, але це так.

Фракція Компартії України ні за яких умов не проголосує за бюджет, який нищить соціальні пільги і соціальну сферу нашої держави. Дякую. 



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Верховная Рада,Госбюджет-2012
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.