Тимошенко та інші: Рейтинги і шанси

27 грудня 2011, 17:47
Власник сторінки
громадський діяч
0
2339

Заголовки медіа про випередження Тимошенко у президентському рейтингу є дивними - непродуманими, або такими, які йдуть у руслі штабних меседжів.

Медіа переповнені заголовками про те, що в грудні президентський рейтинг Ю.Тимошенко вперше за довгий час перевищив президентський рейтинг В.Януковича і становить 16,3% від усіх опитаних (не відома частка тих, хто взяв би участь у виборах і віддав би свій голос ЮВТ).
Вітаю п.Тимошенко зі зміною динаміки її рейтингу, а п.Януковича - зі стабільною тенденцією до несприйняття його дій.
Але, на мінуточку...
Чомусь соціологи і політтехнологи мовчать. І це зрозуміло - значущі цифри цілком закономірно має отримати замовник.
Що важливо? Вказаний рейтинг означає рівень підтримки, який кандидат у президенти міг би отримати у першому турі виборів. В Україні справа вирішується у двох турах.
Реальні шанси кандидата перемогти на виборах має кандидат, у якого найнижчий негативний рейтинг, тобто щодо якого нема значної кількості громадян з правом голосу, які ніколи, за жодних обставин за нього/неї не проголосують. Важить і динаміка зростання підтримки кандидатів та багато чого іншого. Зупинимось на одному, далеко не останньому факторі.
У грудні 2009 перед президентськими виборами 2010 року негативний рейтинг Тимошенко становив 61,5%.
В.Януковича тоді ж - 47,0%.
 

Дивимось цифри за даними Центру Разумкова (розділ Політики - добре, що Центр оприлюднює цю соціально значущу інформацію).
У середині грудня 2011 році за повідомленнями медіа негативний рейтинг Януковича становив 64,6%
(падіння рейтингу на 10% порівняно з жовтнем).

Даних про негативний рейтинг Тимошенко у грудні цього року на сайті станом на цю хвилину нема. У жовтні він становив 56,7%  і був на незначну величину вищим за негативний рейтинг Януковича - 54,6%.
Припускаємо, що Тимошенко може перемогти Януковича.

 Йдемо далі. Негативний рейтинг А.Яценюка у жовтні 2011 року - 44,2%,  Колись Мустафа Найем, посилаючись на закриті штабні дані регіоналів, покликався на те, що Яценюк є більш небезпечним супротивником для Януковича, ніж Тимошенко. До цього можна додати В.Кличка і та будь-кого з менш розкручених. Негативний рейтинг Кличка у жовтні цього року - 41,5%.
Останні дані про негативний рейтинг А.Гриценка - за жовтень 2009 року (53,7%), В.Кириленка - за березень 2009 (65,9%), С.Тігіпка - за серпень 2011 (58,2%).

Заголовки медіа про випередження Тимошенко у президентському рейтингу є дивними. Непродуманими, або такими, які йдуть у руслі штабних меседжів.
Будь-хто з кандидатів, які зараз мають негативний рейтинг нижчий за негативний рейтинг Ю.Тимошенко чи Януковича може виступити кожному з них гідним конкурентом на президентських виборах.
Не знаю, як хто, але я не пов'язую майбутнє, а тим більше - краще майбутнє моєї країни з Тимошенко чи Януковичем. І не з кандидатами другого ешелону.
З такою апатією виборців та відразою до політиків, як є сьогодні, виступити кандидатом може кожен.
Навіть якщо рівень відомості на сьогодні - близький до нуля. Думайте не про рейтинг, а як у епіграфі до пушкінської "Капітанської дочки": "Береги платье снова, а честь - смолоду".

Наважуйтесь. Хоча б у думках :)



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: рейтинг,Юлия Тимошенко,вибори
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.