Місія можлива: Зберегти ліс

11 травня 2012, 13:24
Власник сторінки
Голова Партії Зелених України
0
1214

Кожне збережене дерево віддячить нам унікальною здатністю виробляти кисень, затримувати пил і зменшувати концентрацію газів у повітрі

Біличанський ліс у Києві уже давно опинився у центрі уваги спритних ділків, що прагнуть замість 70-80-річних сосен будувати житлові будинки,  кафе та інші об’єкти. Незважаючи на мораторій на видалення зелених насаджень на території столиці, запроваджений Верховною Радою ще наприкінці 2010 року, час від часу відбувається самовільне знищення дерев цінних лісових порід. Кожного разу лісники КП «Святошинське лісопаркове господарство» складають акти про лісопорушення і нараховують завдані збитки, а я своєю чергою звертаюсь до правоохоронних органів з депутатськими зверненнями та запитами щодо притягнення винних у знищенні дерев  до відповідальності. Та, на жаль, це не завжди зупиняє порушників.

 

Наприклад, ТОВ «Альянс Будівельників України» знищує дерева уже близько двох років, прикриваючись благородною метою проведення днопоглиблювальних робіт на р. Любка. За фактом самовільної вирубки дерев цим товариством уже порушена кримінальна справа, однак порушники продовжують і надалі нищити ліс. Вказана компанія уже знищила понад 200 дерев, заподіявши лісництву збитків на суму близько 800 тис. грн. Сподіваюсь, що ця кримінальна справа таки буде доведена до логічного завершення і винні будуть покарані.

 

Ще одна «гаряча точка» знаходиться у 89 кварталі Святошинського лісництва на узбіччі траси Київ – Житомир – там у березні поточного року відбувались вирубки дерев цінних лісових порід, зокрема, 60-70-річних сосен, ясенів, а також черемхи і в’яза. Як виявилось, на цій території приватна структура планувала збудувати кафе із зоною відпочинку. Нам вдалося добитись оперативного втручання прокуратури у цю ситуацію. Столична прокуратура заявила позов до Господарського суду м. Києва про визнання недійсним та скасування рішення Київської міської ради, яким у 2007 році ця ділянка була передана приватній структурі для будівництва кафе, та визнання недійним договору оренди вказаної земельної ділянки. Це була перша перемога у справі захисту інтересів киян та припинення знищення лісу на цій ділянці.

                                                                                                                            

А другий крок – це розірвання договору оренди земельної ділянки з приватною структурою, що знищувала ліс. Відповідний проект рішення Київради уже підготований і проходить процедуру погодження. Сподіваюсь, що на одному із найближчих пленарних засідань ми приймемо це рішення, розірвемо договір оренди та скасуємо рішення Київради попереднього скликання, яким земельна ділянка у 89 кварталі Святошинського лісництва була виключена із категорії земель лісового фонду та передана в оренду ТОВ «МАГ-К» для будівництва кафе із зоною відпочинку, і поставимо крапку в цій історії. Переконаний, що вказану ділянку необхідно повернути Святошинському лісництву і висадити нові дерева на місці вирубок. Це моя принципова позиція і я на цьому наполягатиму. В лісі не має бути кафе, ресторанів та інших розважальних закладів, адже ліс – це надбання всього народу і він має слугувати рекреаційним потребам усіх киян та гостей столиці.

 

До того ж, цінність Біличанського лісу полягає не лише у тому, що це рекреаційний об’єкт, а й у тому, що цей ліс виконує важливу буферну функцію з мінімізації впливу важких металів і сполук на столицю. Саме цей ліс першим прийняв на себе радіоактивну хмару, що рухалася на Київ після Чорнобильської аварії.

 

Задля захисту Біличанського лісу від вирубок, необхідно підвищити його природоохоронний статус. Певен, що вже найближчим часом ми цього доб’ємось.

 

Переконаний, що ми маємо не лише констатувати факти самовільного знищення дерев, а й боротися із цим негативним явищем, зокрема, звертатись до прокуратури, МВС, Державної екологічної інспекції, ініціювати надання природозахисного статусу територіям, що опинились під загрозою вирубки. Кожне дерево, яке ми збережемо, віддячить нам своєю унікальною здатністю виробляти кисень, затримувати пил і зменшувати концентрацію газів у повітрі. Наприклад, 1 га зелених насаджень за 1 годину поглинає близько 8 л вуглекислого газу. Звісно, чим більше зелених насаджень буде у Києві та в Україні в цілому, тим чистішим стане повітря, яким усі ми дихаємо.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.