Труханів острів у Києві стане регіональним ландшафтним парком

16 травня 2012, 08:54
Власник сторінки
Голова Партії Зелених України
0
1054

Київська міська рада планує оголосити Труханів острів регіональним ландшафтним парком

Постійна комісія Київради з питань екологічної політики підтримала мою ініціативу щодо надання природоохоронного статусу унікальному острову, розташованому фактично у самому серці столиці. Це рішення має надзвичайно важливе значення для збереження екосистеми острова, природного ландшафту та рідкісних видів рослин і тварин, представлених на цій території. Адже попри те, що острів перебуває в оточенні щільного міського середовища, на його території збереглись заплавні ліси із залишками стариць, що є рідкісними біотопами у європейських країнах.

На Трухановому острові зустрічається низка рідкісних видів птахів, занесених до Червоної книги України, зокрема, орлан-білохвіст, балабан, сапсан, кулик-сорока, гоголь. В цілому на острові виявлено 109 видів птахів, 20 видів ссавців, 9 видів амфібій та 3 види плазунів.

Збереження цієї території і захист зелених насаджень Труханового острова сприятиме протидії змінам клімату. До того ж, оголошення цієї території регіональним ландшафтним парком убезпечить Труханів острів від можливої забудови. Адже реалізація намірів часткової забудови острова матиме негативні незворотні наслідки, пов’язані із втратою  його природного потенціалу.

Надання Трухановому острову статусу регіонального ландшафтного парку не суперечить перспективам розвитку екологічного туризму та поміркованої рекреації у формах, що виключають негативний вплив на його природній стан та цілісність екосистеми. На вказаній території варто розробляти велосипедні, пішохідні та частково кінні туристичні маршрути.

Підкреслю, що природоохоронний статус буде надано усій території Труханового острова, площа якого складає 450 га.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.