Будівництво океанаріуму може призвести до приватизації частини зоопарку

11 липня 2012, 12:48
Власник сторінки
Голова Партії Зелених України
0
834

Будівництво океанаріуму на території Київського зоопарку може призвести до приватизації частини звіринця

Згідно із проектом рішення, наданим депутатам, будувати океанаріум у столичному звіринці має намір ТОВ «Подих природи», яке, має укласти договір з Київським зоопарком про спільну діяльність щодо перепрофілювання об’єкта «Будівництво павільйону людиноподібних мавп (горил, шимпанзе)» у океанаріум з подальшою добудовою та подальшим господарським використанням океанаріуму. Також документом передбачено, що після введення океанаріуму в експлуатацію на вказану будівлю планується оформити свідоцтво на право спільної часткової власності територіальної громади м. Києва та  ТОВ «Подих природи».

Іншими словами, приватна структура хоче стати співвласником частини зоопарку, адже саме на його території планують розмістити океанаріум. Проте це суперечить чинному законодавству. Згідно із Законом України «Про природно-заповідний фонд», існуючі зоологічні парки не підлягають приватизації. Як голова екологічної комісії я виступаю категорично проти можливого відчуження майна зоопарку.

Тому постійна комісія Київської міської ради з питань екологічної політики відхилила проект рішення про перепрофілювання недобудованого павільйону людиноподібних мавп на території Київського зоопарку в океанаріум.

Екологічна комісія виступає категорично проти будівництва океанаріуму у столиці. Адже у дельфінаріях та океанаріумах дельфінів утримують у закритому просторі та хлорованій воді, що становить для них небезпеку. Переконаний, що ніхто не має права знущатися з цих високоорганізованих ссавців заради розваги чи збагачення. Київ – не місце для дельфінаріїв, оскільки він не є приморським містом, де можна створити умови для життя дельфінів, наближені до природних.

Підкреслю, що всі дельфіни Чорноморського басейну занесені до Червоної книги України, Червоного списку Міжнародного Союзу охорони природи, Червоної книги Чорного моря, охороняються Бернською та Боннською конвенціями, угодою АССОВАМS.  Відповідно до законодавства, в Україні забороняється комерційне використання тварин, занесених до Червоної книги. Також на території України діє мораторій на вилов дельфінів.

Тобто в Україні заборонене комерційне використання дельфінів Чорноморського басейну. Більше того, цих тварин дозволяється використовувати у виняткових випадках лише у наукових та селекційних цілях. Але аж ніяк не для того, щоб хтось отримував шалені прибутки від діяльності океанаріуму. До того ж, інвестор хоче збудувати не лише океанаріум, а ще й пінгвінаріум. Тобто комусь заманулось знущатися не тільки з дельфінів, а ще й з пінгвінів. Безумовно, такий проект не можна реалізовувати на території Києва.

Політик зауважив, що до вказаного проекту рішення є низка зауважень юридичного управління Київської міської державної адміністрації. Та незважаючи на це і попри негативний висновок екологічної комісії, проект рішення про перепрофілювання недобудованого павільйону людиноподібних мавп на території Київського зоопарку в океанаріум включений до порядку денного пленарного засідання Київради 12 липня.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.