Помилки і плутанина

18 липня 2012, 08:29
Власник сторінки
літератор
0
1225

Час розплутувати заплутане. Можливо, я в дечому помиляюся, але не помиляється Френсіс Бекон, коли каже, що помилка продуктивніша за плутанину

У часи, коли Британія ще тільки збиралася ставати великою, і перебувала не в кращому стані, аніж нинішня Україна, яка ще не знає, що стане великою, Френсіс Бекон зазирнув у вічність і сказав: «Істина скоріше народжується з помилки, аніж з плутанини»

Браття й сестри! Не бійтеся помилок, плекайте в собі ненависть до плутанини. Її забагато, бо вона – найкращий захист від істини.

Плутанина дає можливість кожній вівці відчути себе вовком у соціальних мережах. Чи усвідомлюєте ви, браття і сестри, наскільки велике зло – соціальні мережі? Що користуючись фейсбуком ми пестимо диявола: він тут, поруч, дивіться на нас з того боку екрану.

Зло в тому, що мають можливість висловлюватися всі, хто мав би лише слухати. У зливі слів давно втопилися всі істини.

Окрім себе та Вас, друже, я знаю лише чоловік з п‘ятдесят на всю Україну, тих, чиї слова цінні. Іншим краще помовчати.

Плутанина дозволяє масі українських патріотів вважати себе борцями з режимом і ворогами держави. Брате, боротьба – це спричинення прямого ущербу ворогові. Нема ущербу – нема боротьби. Тому ми з вами, читачу, не борці. Ми плакальщики. Це непогано. Ще у тримісячному віці я дійшов висновку, що плач буває ефективніший за боротьбу. Можна так організовано і гучно плакати проти Януковича, що Євросоюз пожаліє нас і захистить. Варто лише подолати плутанину в уявленнях про себе і чесно усвідомити власну масть, як справи одразу підуть бадьоріше.

Плутанина дозволяє багатьом єпископам (не кажучи вже за нас – простих прихожан) щиро вважати себе християнами. Втім, часом, їхня простодушність допомагає нам пишатися Ненькою. Якщо годинник нашого Іларіона коштує 150 тисяч євро, на відміну від годинника їхнього Кирила, який тягне лише на 30, то це означає, що донецький митрополит у п‘ять разів крутіший за московського патріарха.

Плутанина в поняттях дозволяє багатьом лікарям не картатися докорами сумління тоді, коли вони трошки лікують своїми руками і трошки вбивають своїми язиками. Свіжий випадок. Волонтери, які допомагають онкохворим дітям, відкрито звернулися до президента з вимогою розібратися з катастрофічною нестачею ліків в дитячих онковідділеннях. Така нестача загрожує смертю сотням дітей. Міністерство охорони здоров‘я вирішило, що це звернення, розтиражоване пресою, шкодить міністру і не тільки заборонило лікарям спілкуватися з журналістами, але й спонукало їх загрожувати волонтерам тим, що їх позбавлять доступу в лікарні.

Лікарі йдуть на це знаючи, що багато дітей вижило лише завдяки коштам, зібраним волонтерами, тому вигнання волонтерів означатиме збільшення смертності. МОЗ бреше сам і спонукає брехати керівників онковідділень, буцімто «у нас все чудово», знаючи, що нестачі по необхідних позиціях сягають 90%.

У медичній сфері брехня – це вбивство. Плутанина дозволяє багатьом вважати себе лікарями, а не вбивцями.

Ми всі з нетерпінням очікуємо на нових бандер і шухевичів, революціонерів і шахідів, які сміливо стануть на захист національної гідності, здійснять суспільну помсту, стануть для нас великим прикладом. Проте, плутанина уявлень не дає можливості запустити конвеєр героїв.

Звідки беруться шахіди у нинішніх мусульман? З глибокої суспільної потреби, яка виливається в конкретні стимули для потенційного героя.

Той, хто наважується на самопожертву в ім‘я Аллаха знає, що його ім‘я буде прославлене одразу й назавжди. Його портрети висітимуть на кожному стовпі поруч з рекламою французьких сигарет, його ім‘я даватимуть школам і стадіонам, його сім‘я стане поважною сім‘єю, якій всі будуть заздрити й допомагати. І все це – земне доповнення до принад сімдесяти двох гурій, які втішатимуть його в ірії.

Нині в Україні є ті, хто вдавався до прямої дії на захист національної гідності. Близько тридцяти з них перебувають за ґратами, а ще більше переслідуються репресивними органами.

Плутанину в українській спільноті спричиняє те, що ми не прославляємо цих людей, за деякими виключеннями не скидаємося грошима на адвокатів і передачі, не підтримуємо матеріально їхні сім‘ї. Ми кажемо: вони не святі, вони не те казали, не так зробили. Брате, якщо ти готовий допомагати лише ангелам, то ти не допоможеш ніколи нікому. Слава Богові, з‘явилися прояви солідарності між активістами різних націоналістичних угруповань, але навіть їм важко долати плутанину власних уявлень.

Час розплутувати заплутане. Можливо, я в дечому помиляюся, але не помиляється Френсіс Бекон, коли каже, що помилка продуктивніша за плутанину.

БРАТСТВО.info 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.