Хто найбільший підбурювач та революційний агітатор в Україні?

29 серпня 2012, 16:14
Власник сторінки
політолог
0
7363
Хто найбільший підбурювач та революційний агітатор в Україні?

Або дещо про заяви української влади

Часто читаю про діяльність якихось “підбурювачів”, які, мовляв, несуть “революційну заразу” по Україні, та спонукають наш нещасний народ до заворушень. Звісно, роблять вони це все на гроші клятого ЦРУ, а за єдину мету мають зруйнувати довгоочікувану стабільність. Вночі вони плетуть свої тенета у соціальних мережах та блогах, а вдень розвішують плакати з бабцями та котами, підриваючи тим самим стабільність та загрожуючи покращенню.

Не хочу обговорювати все це по суті. Єдине що хотілося б відзначити, що все дуже слабко в’яжеться із політичною дійсністю.

Дивним чином, але найбільше таких підбурювачів “окопалося” саме серед представників української влади.

Візьмемо останні заяви відомого радника українського президента та кандидата в народні депутати від Партії регіонів, що пролунали на останній прес-конференції у Львові.

А сказано було буквально наступне(щодо ухвалення мовного закону): «У даному випадку ми з вами можемо нарікати лише на себе, на те, що ми слабкі. Цей світ – жорстокий, не тільки Україна, а цілий світ. У цьому світі перемагає сильний».

Далі, посадовець наголосила, що «…коли біля Українського дому вийшло 150 чоловік, я опустила очі з соромом. Я помилилася. Люди не вийшли», і саме цим, мовляв, було обумовлене ухвалення та підписання мовного закону президентом.

Трохи поміркуємо над усіма цими словами.

Отже: 1) Прислухаються лише до тих людей, які масово виходять на акції протесту. Лише їх слова та думки мають якесь значення для ухвалення політичних рішень. Тебе нема на мітингах? Отже тебе немає для влади. 2) У світі “перемагає сильний”, отже, слід бути сильним, тобто йти до власної цілі, не зважаючи на будь-які перепони та не гребуючи будь-якими наслідками. Не будеш сильним – ніхто тебе слухати не буде.

Не знаю, як і на кого можуть вплинути заклики бути сильним. Не виключено, що може з’явитись якійсь український Брейвік, якій збагне їх буквально.

Нагадаю, що все це походить від радника президента та функціонера владної партії. І яка вам ще потрібна “революційна пропаганда”? До речі, подібні зави дуже нагадують слова, які, за легендою, сказав польський король Б. Хмельницькому, коли той звернувся по справедливість у своїй кривді. Король сказав, що, наче, той має шаблю, а тому має боронити свою честь. І наслідки цієї поради -загальновідомі.

Лише сліпий не бачив, як саме приймався той самий закон. Всі знають, які висновки по ньому видало науково-експертне управління ВРУ, зокрема, щодо невідповідності Конституції. І що?

У нас є Гарант Основного Закону, є суди усіх рівнів, є парламент. Усі ці органи мають слідкувати за дотриманням законодавства. Але що кажуть нам?

Нам кажуть, що це все – дрібниці поки ми не будемо масово виходити на вулиці. То що тепер, влада пропонує з кожного рішення ВРУ влаштовувати Майдани, бо інакше ніхто і не подумає дотримуватися законодавства?

Але я впевнений, що коли б люди, до яких пані зверталася, виконали б цей “заповіт” зараз, то одразу б у мережевих, електронних ЗМІ та на телебаченні розгорнувся би потік ниття про те, що “людей збурюють “гранітоїди” з ЦРУ”, на майданах сховані портативні машинки, що випроміненням перетворюють усіх на революціонерів, що усіх наколюють та годують наркотиками і т.д. і т.п.

Але до чого тут іноземні агенти, коли люди просто почнуть виконувати рекомендації радників президента, які прямо кажуть: “Йдіть на Майдани, інакше ніхто вас слухати не буде”.

Зрозуміло, що якщо начисто відсутній діалог між владою та суспільстві, то у останньому накопичується протестний потенціал, який має кудись виливатися. А тут ще й влада виступає в якості основного “підбурювача”, перекриваючи усі легальні канали для висловлення невдоволення (від судів і до виборів, які остаточно перетворюються на фарс).

А так буває завжди, коли люди, що не знаються на чомусь, беруться ним керувати. Політичний організм – складний та багатогранний, та не приймає простих рішень, а потребує комплексності та відповідальності дій.

У нас же суспільством взялися керувати як автобазою, але воно зовсім до автобази не подібне. Хоча б тому, що тут невдоволених робітників не звільниш, бо звільнити із суспільства просто неможливо.

Усі ці суспільні інститути (суди, парламент, представництво, Конституція, поділ влади іт.д.) виникли не вчора та й заснували їх зовсім недурні. Вони покликані забезпечувати баланс інтересів та стабільність у середині суспільства. Прибери ключові державні інститути, нівелюй їх значення – і суспільство перетворюється знову на дике людське стадо, що живе за своїми дикими законами. І зрозуміло, що якщо методично винищувати основи державного механізму, то наслідки можуть бути будь-якими. Утому числі і руйнівними. І жодних підбурювачів з ЦРУ не потрібно, аби начисто сточена шашелю будівля завалилася від одного дотику.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.