Янукович повинен внести подання в Парламент на звільнення всього складу ЦВК

16 листопада 2012, 13:05
Власник сторінки
Журналист
0
15
Янукович повинен внести подання в Парламент на звільнення всього складу ЦВК

О С О Б И С Т О ! Президенту України Януковичу В.Ф 01001 м. Київ, вул. Банкова, 11

Щодо внесення на розгляд Верховної Ради України  подання про звільнення всього складу Центральної виборчої комісії України за неналежну організацію виборчого процесу, що призвело до  масових та системних порушень виборчих прав громадян України, неможливості встановлення в окремих виборчих округах результатів волевиявлення громадян та застосування  правоохоронними  органами  фізичної сили та сльозогінного газу  до виборців  

 

Д Е П У Т А Т СЬ К Е    З В Е Р Н Е Н Н Я

в порядку статті 16 Закону України «Про статус народного депутата

України»

 

Вельмишановний Вікторе Федоровичу !

 

               Звертаюсь до Вас, як до глави держави,  гаранта додержання Конституції України та прав і свобод громадян України з проханням вжити невідкладних заходів до осіб, винних у  неналежній  організації виборчого процесу, що призвело до  масових та системних порушень виборчих прав громадян України, неможливості встановлення в окремих виборчих округах результатів волевиявлення громадян  та застосування  правоохоронними  органами  фізичної сили та слиногінного газу  до виборців.

               28 жовтня 2012 року  відбулися вибори  народних депутатів України.

               За ходом виборчого процесу в Україні спостерігала вся  міжнародна та світова спільнота в особі представлених від іноземних держав та міжнародних організацій  спостерігачів.

               Незважаючи на висловлювання  високопосадовців нашої держави про проведення виборів з дотриманням  міжнародних демократичних стандартів, реальна ситуація, що склалася на даний час  свідчить про  грубе ігнорування прав виборців,  попрання принципів верховенства права та демократичних засад суспільства.

                В заяві незалежної місії канадських спостерігачів Mission Canada висловлені  серйозні занепокоєння щодо процесу підрахунку голосів під час виборчого процесу в Україні. 

                 "У значній кількості округів в процесі підрахунку голосів спостерігалися порушення, маніпуляції результатів, фальсифікація передачі електронних даних, навмисні затримання протоколів голосування, а також тиск та залякування, як членів дільничних, так і окружних виборчих комісій", - йдеться в заяві.

               Крім того, канадійська спостережна місія простежила, що на місцях і надалі виносять суперечливі судові рішення стосовно визнання результатів голосування недійсними.

               "Судові рішення не відповідали висловленим зауваженням або представленим повним  доказам, що часто призводило до позбавлення українських виборців права голосу", - йдеться у заяві.

                Mission Canada також звернула увагу на серйозні прогалини в українському виборчому законодавстві, які призвели до процедурних суперечок між Верховною Радою та Центральною виборчою комісією щодо прийняття рішення та фінансування перевиборів у п’яти округах. 

                 "Кожна з обох поважних інституцій стверджує, що саме обов’язок іншої передбачає винесення правового і фінансового рішення про ці перевибори. Якщо вихід із цього глухого кута не буде знайдено, вірогідним результатом стануть п’ять постійних незаповнених місць у парламенті та позбавлення голосу понад 700 тисяч виборців", - сказала голова місії, сенатор Рейнел Андрейчук.

                  Сенатор також зазначила, що зрештою, жертвами цього небездоганного процесу є не політичні партії чи кандидати  – а український народ, який заслуговує на демократичне волевиявлення. Ми продовжуємо  закликати органи влади зробити належні кроки необхідні для відновлення віри у виборчий процес в Україні.

          Фальсифікація виборчого процесу  почалася ще до виборів. Так,  окрім усунення політичних в’язнів Тимошенко Ю.В. та Луценка Ю.В., від можливості взяти участь у виборах,   Центральна виборча комісія незаконно відмовила в їх участі  мені, опозиційному народному депутату України, Голові Партії захисників Вітчизни, Сірому М.І. – авторитетному відомому вченому, адвокату Ю.В. Тимошенко, та ще  443 особам, тобто майже кожному десятому, не допустивши таким чином неугодних до можливості управляти державними справами. А це колосальні втрати для державного бюджету України. Враховуючи розмір застави, яку повинні вносити кандидати в народні депутати в одномандатних округах, бюджет за сприянням Комісії недоотримав 5 858 232  грн., а для виправлення помилок цих претендентів в кандидати у народні депутати потрібно було витратити не більше трьох хвилин часу. І не потрібно було б здійснювати суди, знущатися над громадянами України.

                 Наступною стадією підготовки до фальсифікації волевиявлення українських громадян стало формування окружних та дільничних виборчих комісій в такий спосіб, що до їх складу, всупереч волі виборців, незважаючи на масові акції протестів та мітингів,  увійшли представники технічних – провладних партій.

                 Окружні виборчі комісії формуються Центральною виборчою комісією (частина 1 статті 27 Закону про вибори), які в свою чергу  формують дільничні виборчі комісії ( частина 1 статті 28).  

                Як Вам відомо, в результаті масових порушень, допущених членами   виборчих комісій по всій території України, що супроводжувалося  внесенням завідомо недостовірної інформації у  виборчу документацію, умисного знищення виборчих бюлетенів, протоколів про підрахунок голосів та іншої виборчої документації, застосування фізичного насильства до виборців, в тому числі залучення  правоохоронних органів, якими застосовувалися спеціальні засоби (кийки та сльозогінний газ),  встановити волевиявлення громадян в окремих виборчих округах не виявилось можливим.

                Разом з тим, Центральна виборча комісія жодного разу  не виконала покладений на неї  статтями 30 та 97  Закону України «Про вибори народних депутатів України» обовязок щодо скликання у разі необхідності засідання  виборчих комісій нижчого рівня, жодного разу не здійснила повноваження окружної виборчої комісії в проблемних округах щодо встановлення підсумків голосування,  при тому, що громадськість  вимагала  здійснити такі заходи, оскільки протоколи від окружних виборчих комісій (№ 11,14,94,132,194,197,223 та ін.) про підсумки голосування у встановлений законом строк не надходили.  Тобто, члени Центральної виборчої комісії спільно чинили  злочинну бездіяльність.

            Так, наприклад,  28 жовтня 2012 року, під час голосування в одномандатному виборчому окрузі №59, був зафіксований факт спроби незаконного голосування. Член дільничної виборчої комісії № 140313  Журавльов Є.О. підготував для вбросу до скриньки для голосування - 10 бюлетенів з відмітками напроти кандидата від Партії регіонів Васильєва О.А. та 10 бюлетенів з відмітками напроти Партії регіонів. Вказане підтверджується актом про порушення та відеозаписом подій, чим вчинено злочин передбачений  частиною 2 статті 158 КК України. Однак, незважаючи на моє звернення в цей же день телеграфом, Центральна виборча комісія  жодних дій не вчила.  Члени виборчих комісій, які порушили вимоги закону та вчинили злочин не були вилучені із складу виборчих комісії.    

       Голова окружної виборчої комісії  ОВО №59 Бльосткіна В.І., отримавши зазначені документи з райвідділку міліції  (матеріал ЖРЗСП № 6382 від 28.10.2012 р.), приховала цю інформацію від членів ОВК і лише 30 жовтня 2012р. на засіданні ОВК розпечатала пакет з бюлетенями, не зачитавши навіть змісту супроводжувальних документів органів внутрішніх справ. Як з’ясувалося пізніше, цей пакет голова ОВК Бльосткіна В.І. з 28 жовтня – до 30 жовтня носила у своїй сумочці.

Після цього голова ОВК ОВО №59 запропонувала членам ОВК розкрити кімнату, де зберігається виборча документація з виборчих дільниць округу № 59 з метою долучення вилучених з виборчої комісії № 140313 виборчих бюлетенів.

Думки членів ОВК розійшлися щодо подальших дій. Частина членів ОВК підтримала запропоноване головою, частина – ні, тому що ці бюлетені та додані до них документи – є доказом, на підставі якого виборча комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення суб'єкта звернення зі скаргою та інші обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги. А такі скарги надійшли до голови ОВК Бльосткіної В.І. та вимагали розгляду.

 Однак, голова ОВК Бльосткіна В.І. наполягаючи на своєму рішенні, відкрила кімнату, де зберігалась виборча документація.

  31 жовтня, під час засідання ОВК, на питання: "Чому голова ОВК Бльосткіна В.І. приховала від членів ОВК інформацію про отриманий пакет з 20 бюлетенями, вилученими правоохоронними органами на виборчій дільниці № 140313, чому не запропонувала членам ОВК відкрити пакет ані 28 жовтня, ані 29 жовтня, коли засідання ОВК проходило саме в тій кімнаті, де зберігалась виборча документація, а тільки 30 жовтня членам ОВК стало про це відомо і терміново виникла необхідність відкрити кімнату, де зберігається виборча документація?", - від голови ОВК відповіді не отримано.

    Окрім того, за інформацією, яка отримана, явка виборців по округу № 59 складала 52 %, без урахування Велико-Новоселівського району. Однак, після того, як була врахована явка Велико-Новоселівського району (50 дільниць, явка 83%) забезпечили явку по всьому округу – 64%. Зокрема, дані по дільницям:

1)    № 140114 – явка 99%;

   2) №140091, 140094 – явка 95%

   3) 140095, 140109 – явка 94%

   4) 140124, 140125 – явка 93%

   5) 140096, 140129 – явка 91%

   6) 140089, 140098, 140126 - 90%. Такі дані опосередковано свідчать про масові фальсифікації, які здійснювалися по ВО № 59 Донецької області.  

     Також, як зазначають офіційні спостерігачі, люди голосували за своїми паспортами по 5-10 раз, відбувався підвіз виборців-шахтарів, здійснювалося залякування виборців. Так, у Новогородці погрожували члену виборчої дільниці            № 141152 Рекун М.М. (від опозиції) та голові вказаної виборчої дільниці (від партії УДАР) Головіній К.В., які після погроз в день виборів не вийшли на роботу (Головіна К.В. подала заяву про погрози її життю та здоров’ю до прокуратури   м. Селідово).

           Такі ситуації є масовим явищем і відбувалися на округах по всій території України у звязку з чим, Центральною виборчою комісією прийнято рішення про неможливість встановлення результатів волевиявлення в окремих одномандатних виборчих округах № 94,132,194,197,223 та про необхідність проведення повторного голосування у вказаних округах.

           Постановою Верховної Ради України рекомендовано Центральній виборчій комісії України провести повторні вибори по вищевказаним виборчим округам, Кабінету Міністрів України виділити з бюджету кошти необхідні на їх проведення.

            Таким чином, порушення допущені на виборчих комісіях призвели до неможливості встановлення волевиявлення громадян України, завдали значних збитків державі, українському народу та підірвали авторитет України у світі.   

               У статті 25 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, ратифікованого Указом Президії Верховної Ради України від 19.10.1973 №2148-VIII, зазначається, що кожний громадянин повинен мати без будь-якої дискримінації,  і без необґрунтованих обмежень право і можливість голосувати і бути обраним на справжніх періодичних виборах, які проводяться на основі загального і рівного виборчого права при таємному голосуванні і забезпечують свободу волевиявлення виборців.

               Відповідно до статті 2 Пакту, якщо  це  вже  не  передбачено  існуючими законодавчими чи іншими заходами, кожна держава-учасниця цього Пакту зобов'язується вжити необхідних  заходів  відповідно  до  своїх  конституційних процедур і положень цього Пакту для вжиття таких законодавчих  або інших  заходів, які можуть виявитися необхідними для здійснення прав, визнаних у цьому Пакті.     

     Згідно положень Декларації "Про критерії вільних і чесних виборів", кожен має право брати участь в управлінні своєю країною і повинен мати рівні можливості висунути свою кандидатуру на виборах. Критерій участі в управлінні має визначатися відповідно до національних конституцій і не повинен суперечити міжнародним зобов’язанням держави.

                  Як зазначено в статті 38 конституції України, громадяни України мають право брати участь в управлінні державними справами, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади.

        Відповідно до статті 69 Конституції України народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії.

        Згідно зі статтею 71 Основного Закону України вибори до органів державної влади та органів місцевого самоврядування є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

                  Виборчий процес в Україні (процес обирання до Верховної Ради України) регулюється Законом України «Про вибори народних депутатів України» (далі – Закон про вибори).

        Відповідальність за належне проведення виборів народних депутатів України та забезпечення виборчих прав громадян,  в силу дії частини 2 статті 30 Закону України «Про вибори народних депутатів України» та статей 1,2,17,19 Закону України «Про Центральну виборчу комісію», покладена на Центральну виборчу комісію.

         Оскільки Центральна виборча комісія є колегіальним органом (стаття 1 Закону) і реалізовує свої повноваження шляхом спільної діяльності її членів, відповідальність за неналежну організацію виборчого процесу несуть члени Центральної виборчої комісії спільно. 

         Повноваження члена комісії може бути припинені достроково у випадку порушення  ним Присяги ( пункт 8 частина 4 статті 30 Закону).            

                 Повноваження всього складу Комісії можуть бути достроково припинені Верховною Радою України за вмотивованим поданням Президента України (частина 1 статті 30).

                  Враховуючи вищевикладене, керуючись статтею 16 Закону України  «Про статус народного депутата України, -

 

     П Р О Ш У :

 

                    За неналежну організацію виборчого процесу, що призвело до  масових та системних порушень виборчих прав громадян України, неможливості встановлення в окремих виборчих округах результатів волевиявлення виборців, що скомпрометувало  владу до застосування  фізичної сили та сльозогінного  газу  до виборців та зпричинило значні збитки, внести на розгляд Верховної Ради України  подання про звільнення всього складу   Центральної виборчої комісії.   

 

 

                     Додаток на   арк.                  

 

 

 

                З повагою                                                       Юрій КАРМАЗІН            

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.