Штрафи за незаконну вирубку дерев можуть зрости уп’ятеро

11 грудня 2012, 12:13
Власник сторінки
Голова Партії Зелених України
0
3793

У Верховній Раді зареєстрований законопроект щодо посилення відповідальності за порушення природоохоронного законодавства

В В Україні планують запровадити більш жорсткі покарання за самовільну вирубку лісу, влаштування сміттєзвалищ на території лісів, несанкціонований видобуток корисних копалин та руйнування русел річок. Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді. 

Зокрема, документ передбачає збільшення штрафів за незаконну вирубку дерев майже уп’ятеро – до 40 – 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо зараз відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення за пошкодження і знищення дерев порушник сплачує максимум 170 грн. штрафу, а посадова особа – 204 грн., то у законопроекті закладені значно більші суми штрафів – 680 – 850 грн. для громадян і 1530 – 1700 грн. для посадових осіб.

Також законопроект вносить ясність до ст. 246 Кримінального кодексу, що стосується кримінальної відповідальності за незаконну порубку лісу, у частині визначення істотної шкоди. Згідно з документом, істотною вважається шкода, що у сто разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Це дасть можливість чітко розмежовувати випадки, коли до порушника застосовується кримінальна відповідальність, а коли – адміністративна.

Тобто якщо вартість вирубаних дерев у сто разів більша від одного неоподаткованого мінімуму, то до порушника буде застосовуватись кримінальна(!) відповідальність. У чинній редакції Кримінального кодексу такого визначення немає. Це дає можливість всім, хто нахабно і цинічно нищить ліс, уникати відповідальності. Після врегулювання цього питання правоохоронці зможуть  притягати до кримінальної відповідальності тих, хто вирубує ліс для будівництва будинків, кафе, ресторанів, торговельних центрів. Переконаний, що саме посилення відповідальності за порушення природоохоронного законодавства сприятиме захисту довкілля. Адже відсутність відповідальності породжує нові більш зухвалі злочини.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.