Чи відповість хтось за фальсифікацію виборів?

24 грудня 2012, 09:22
Власник сторінки
Журналист
0
21
Чи відповість хтось за фальсифікацію виборів?

Підказка для Генпрокуратури та МВС

Майже 2 місяці пройшло з моменту виборів народних депутатів. На весь світ були показані махінації з голосуванням, в тому числі ЦВК визнало необхідність проведення повторних виборів в 5 округах, хоча законодавство цього і не передбачає, тому ЦВК і самоусунулося від виконання своїх обов’язків. Без сумніву, фальсифікації відбулись по всій країні, але увага ЗМІ і суспільства була найбільше прикута саме до проблемних 5 округів визнаних ЦВК. Ті, хто фальшував вибори залишилися безкарними і очікують, що у Парламенту, який вирішив добавити собі три комітети, не дійдуть руки до контролю за правоохоронцями та покарання винних в фальсифікаціях. Саме цікаве те, що навіть банковослухняне ЦВК виписало окрему думку по округам №11 та №17, як це не дивно.
Згадаймо, як нас переконували у доцільності використання 993 млн. грн. на відеокамери? Якщо установити відеокамери на виборчих дільницях, то вибори пройдуть чесно. А що в результаті? ЦВК не може встановити результати виборів. Тобто, суспільству ніхто за 2 місяці не повідомив про користь цих відеокамер. Таким чином, наявні всі можливості для проведення перевірки виборчої документації щодо встановлення реального волевиявлення виборців протягом всього строку її зберігання, тобто протягом п’яти років. Правоохоронцями змарновано стільки часу, що його достатньо було аби розслідувати всі обставини злочинів, які підпадають під ознаки Ст. 158 ККУ. Важливо встановити не лише учасників фальсифікацій, а і їх замовників. Зважаючи на неможливість іншими способами встановити обставини, пропоную серед інших слідчих дій, відповідно до ст.237 КПК України, провести огляд виборчих бюлетенів на предмет наявності у цих бюлетенях передбачених чинним законодавством реквізитів і відомостей, а також оглянути і зафіксувати дані у бюлетенях про кількість голосів, які були віддані виборцями за кандидатів, що включені до таких виборчих бюлетенів із залученням спеціалістів Центральної виборчої комісії.
До проведення правоохоронними органами перевірок щодо вчинення правопорушень, які мали місце в одномандатних виборчих округах під час встановлення результатів виборів народних депутатів України та притягнення винних до відповідальності за порушення виборчих прав, Україну закликала вся міжнародна спільнота та поважні міжнародні інституції.
Зокрема:
— Парламентська Асамблея Ради Європи у своєму звіті «Спостереження за парламентськими виборами в Україні» від 29 листопада 2012 року № 13070 закликала українську владу провести ефективні розслідування порушень, зафіксованих в мажоритарних округах, де результати виборів були скасовані, так само як і в інших мажоритарних округах, де серйозні порушення законодавства було зафіксовано; притягнути до відповідальності правопорушників
(http://assembly.coe.int/ASP/Doc/XrefViewHTML.asp?FileID=19213&Language=EN);
— міжнародна організація ОБСЄ у своєму проміжному звіті від 9 листопада 2012 року зазначила, що серед порушень спостерігалися залякування членів ОВК та ДВК, втручання в роботу ОВК – часто з боку кандидатів, уповноважених осіб, спостерігачів та інших. Довгострокові спостерігачі МСВ ОБСЄ/БДІПЛ повідомили про такі порушення в ОВК № 11 (Вінницька область), № 71 (Закарпатська область) (http://www.osce.org/uk/odihr/elections/97096);
— міжнародна організація ENEMO у своєму пресс-релізі від 5 листопада 2012 року повідомили про випадки, коли невідомі особи зупиняли роботу ОВК, псували бюлетені, незаконно вилучали протоколи ДВК. Інциденти відбувалися наприклад, в округах № 223 (м. Київ), № 132 (Миколаївська область), № 11 (Вінницька область). Це поставило під сумнів достовірність результатів підрахунку голосів в цих виборчих округах. ENEMO закликає правоохоронні органи до неупередженого розслідування і переслідування осіб, відповідальних за порушення і фальсифікації в ході процесу підведення підсумків виборів
(http://www.enemo.eu/press/Ukraine2012/ENEMO_press_release_Ukraine_2012_05.11.2012_UKR.pdf
Таким чином, наявні всі можливості для проведення перевірки виборчої документації щодо встановлення реального волевиявлення виборців протягом всього строку її зберігання, тобто протягом п’яти років.
Зважаючи на неможливість іншими способами встановити обставини, пропоную серед інших слідчих дій, відповідно до ст.237 КПК України, провести огляд виборчих бюлетенів на предмет наявності у цих бюлетенях передбачених чинним законодавством реквізитів і відомостей, а також оглянути і зафіксувати дані у бюлетенях про кількість голосів, які були віддані виборцями за кандидатів, що включені до таких виборчих бюлетенів із залученням спеціалістів Центральної виборчої комісії.
Безумовно, дії правоохоронних органів можуть бути ефективними тільки тоді, коли Парламент створить депутатську слідчу комісію, відкладати зі створенням якої вже не можна. Тож, звертаюсь до лідерів опозиційних фракцій Яценюка А.П., Кличка В. В., Тягнибока О. Я. з проханням терміново прийняти рішення про створення ТСК і забезпечити її діяльність незважаючи на канікулярний період, адже це питання суспільних інтересів. Ч. 4 ст. 89 Конституції передбачає: «Верховна Рада України для проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес, створює тимчасові слідчі комісії, якщо за це проголосувала не менш як одна третина від конституційного складу Верховної Ради України». Як бачимо, для цього треба всього одну третину конституційного складу Парламенту або 150 голосів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.