Твої шістнадцять репродуктивних прав

25 грудня 2012, 12:09
Власник сторінки
Соко-ординатор национальной Коалиции против дискриминации
0
7273
Твої шістнадцять репродуктивних прав

І поблагословив їх Бог, і сказав Бог до них: Плодіться й розмножуйтеся, і наповнюйте землю, оволодійте нею, і пануйте... (Бут. 1: 28).

 

Наказ Бога виконаний: земля наповнена, люди оволоділи всім царством земним (уже зазирнули навіть на інопланетні землі) та панують над усіма живими істотами, одних знищуючи для їжі, а інших культивуючи для задоволення.

І тому тепер ми говоримо про репродуктивні права людини, які становлять собою законні можливості вчиняти на основі вільного волевиявлення ті чи інші дії у сфері фізіологічних процесів створення дітей і юридичного оформлення новонароджених.

Репродуктивні права стосуються таких царин як зачаття, вагітність, народження, медичні втручання, а також правові дії, безпосередньо пов’язані з цими процесами.

Чи не вперше ми формулюємо зараз вичерпний перелік цих прав, які, насправді, треба знати та якими варто користуватись.

А якщо хтось проти цих прав — так знатимуть докладно, проти чого спрямовані їхні зусилля:)


I.  Право на репродуктивне здоров’я, що включає доступ до відповідних високоякісних послуг у сфері охорони здоров’я, одержання необхідної медичної допомоги, а також широкої, повної та об’єктивної інформації з питань репродукції.

II.  Право народити дитину (для жінок).

III.  Право зачати дитину за згодою своєї партнерки (для чоловіків).

IV.  Право визначати (планувати) кількість власних дітей.

V. Право визначати (планувати) час народження дітей у співвідношенні з власним віком, шлюбним/сімейним статусом, матеріальним благополуччям, соціальним капіталом.

VI.  Право користуватися допоміжними репродуктивними технологіями (зокрема, технологіями штучного запліднення, сурогатного материнства) на недискримінаційній основі.

VII.  Право розпоряджатися власним біологічним репродукційним матеріалом (яйцеклітинами тощо для жінки, спермою для чоловіків тощо), у тому числі для використання цього матеріалу в допоміжних репродуктивних технологіях, зокрема з комерційною метою;

VIII.  Право на доступ до засобів регуляції народжуваності / користування такими засобами (йдеться, передусім, про контрацептиви), а також право на відмову від користування ними у зв’язку з особистими релігійними чи іншими переконаннями.

IX.  Право генетичної матері розпоряджатися на свій розсуд виношуваним нею ембріоном (напр., ініціювати, дозволяти чи забороняти пряме медичне втручання у розвиток ембріону, використовувати ембріон для наукових досліджень тощо).

X.  Право жінки на штучне переривання вагітності в розумно прийнятний період розвитку плоду та дальше розпорядження абортивним матеріалом.

XI.  Право батька / сімейного партнера жінки бути присутнім при народженні дитини.

XII.  Право батьків визначати правову природу своїх відносин із належною їм новонародженою дитиною (зокрема, право взяти на себе батьківські обов’язки чи відмовитися від них у встановленому законодавством порядку).

XIII.  Право батьків визначати дату народження належної їм дитини у межах двох суміжних дат у разі, коли народження відбувається наприкінці однієї календарної доби — на початку наступної доби або в тому випадку, коли батьки дитини з релігійних чи інших міркувань вважають, що дата народження має визначатися відповідно до певного часового поясу, а також у разі, коли народження дитини припадає на 29 лютого.

XIV.  Право батьків визначати спрямованість хірургічних утручань у разі народження інтерсексуальної дитини (тобто за наявності діагнозу «гермафродитизм») для коригування статі у визначений батьками бік, а також визначати документальну стать такої дитини (зазначене право ставиться окремими правозахисниками під сумнів, виходячи з принципу забезпечення найкращих інтересів дитини).

XV.  Право батьків розпоряджатися на свій розсуд тілом мертвонародженої дитини.

XVI.  Право бітьків визначати ім’я належної їм дитини.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.