Вам набридли автомобілі на тротуарах?

11 березня 2013, 18:35
Власник сторінки
Начальник КО "Інститут Генерального плану міста Києва"
0
3754
Вам набридли автомобілі на тротуарах?

Жорсткі заходи щодо хаотичного паркування стануть непопулярним лише серед незначної частини населення, а більшість киян сприймуть їх схвально

Ціна паркування на околиці Мюнхена (паркінг розрахований на 25 тисяч машино-місць) коштує 2 євро на добу, тоді як у центрі сягає 5-7 євро за годину. До паркінгу підходить міська електричка, яка за 10 хвилин доставляє людину в центр Мюнхена.

Таку ж систему ми закладаємо у нас у проекті Генплану Києва.

Ми не можемо адміністративними методами заборонити заїжджати в центр. Це буде неправильно. Однак, ми повинні створити такі умови, як у Європі, щоб їхати у центр міста було економічно невигідно.

У проекті Генплану Києва передбачено будівництво 10-ти пересадочних вузлів з багатоповерховими паркінгами на в’їздах до столиці.

Людина матиме змогу під'їхати до прилеглого до центру Києва району, залишити там своє авто (за доступною ціною) і пересісти на метро, швидкісний трамвай чи електричку. По місту пропонується пересуватися муніципальним транспортом.

Передбачається, що ціна за паркування у перехоплюючих вузлах буде в рази меншою від паркування, наприклад, у підземних паркінгах у центрі міста.

Загалом у Генплані заплановано будівництво 23-х перехоплюючих паркінгів на 23,4 тисячі машино-місць. На 90% вони будуватимуться за кошти інвесторів, які поки що не впевнені, чи варто вкладати кошти у ці об’єкти. Вартість будівництва одного машино-місця у багатоповерхових паркінгах становить 120 тис. грн. або 4 тис. грн. за кв. м, у підземних майже в два рази більша – 210 тис. грн. або 7 тис. грн. за кв. м.

На моє переконання, необхідно вжити жорстких заходів щодо хаотичного паркування – підвищити штрафи, повернути евакуатори. Можливо, тоді інвестори виявлять більший інтерес до будівництва паркінгів. Зараз,  поки є можливість паркуватися на прилеглих до центру вулицях Києва, у паркінги не підуть – я в цьому не сумніваюся.

У Відні ви ніде не побачите хаотичної парковки в центрі. Бо за це передбачається штраф у 200-300 євро. Тому там нікому і в голову не спаде під'їхати до Віденської опери, кинути машину і піти в театр.

Коли ми підемо на подібний крок, він буде непопулярним лише серед незначної частини населення, а більшість киян сприймуть його схвально.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: КГГА,генплан,Генплан Киева,генплан Києва,Генеральный план развития Киева до 2025 года,Генплан-2025
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.