КИЇВСЬКИЙ ЗООПАРК. АФЕРА НА МІЛЬЙОНИ.

04 квітня 2013, 15:29
Власник сторінки
0
2901

Що зробило за перші 100 днів нове керівництво Київського зоопарку?

Минулої п’ятниці із журналістами Євро-патруля ми взяли участь у спільній інспекції Київського зоопарку. Приводом для нашого візиту стала інформація стосовно закупівлі кормів для тварин за завищеними цінами, а також незадовільна якість продуктів. Крім того, нас цікавило як нещасні тварини пережили «сніговий колапс» та умови, в яких вони утримувались протягом зимового періоду. Якщо передивитися ось ці світлини http://helpzoo.kiev.ua/uploaded/media/zoo2009.pdf, виникає ну дуже багато запитань до керівництва Київського зоопарку…

Зі зрозумілих причин, ми не повідомляли адміністрацію про наш візит, в результаті якого дізналися багато цікавого.

Спочатку ми вирішили з’ясувати чому відчинено ворота на службову територію, через які ми легко пройшли до зимових вольєрів для копитних тварин. Потрапити в середину для нас виявилось надзвичайно просто: зачиняти двері приміщень на замок адміністрація зоопарку теж не вважає за потрібне.  Будь-хто може так зайти, щоб, наприклад, підсипати тваринам отрути або вчинити інші протиправні дії. Можливо, в тому числі, така недбалість призвела до загибелі значної кількості мешканців зоопарку в минулому році (за офіційними даними, всього померли 99 тварин).        

Після перевірки вольєрів ми із журналістами вирішили навідатись до нового старого директора зоопарку Євгенія Кирилюка (раніше він обіймав цю посаду із 1998 по 2006 роки). До речі, в день інспекції підприємства виповнилось 100 днів як його  знову було призначено на цю посаду.

Але, як виявилося, до адміністративного корпусу Київського зоопарку потрапити ще складніше, ніж до якогось режимного об’єкту… Дівчина-чергова, замість того, щоб попередити директора про наш візит, стала викликати «службу порятунку» у складі декількох охоронців, які відмовилися представлятися. Останні, не маючи на це жодних прав, намагалися силою позбавити нас можливості пересування по коридору будівлі, заблокував прохід на другий поверх, де знаходився директор. Один невідомий чоловік, у грубій формі, вимагав від журналістів припинити зйомку.  А коли йому ввічливо відмовили, силоміць намагався вирвати із рук відеокамеру.

З директором побачитися все ж таки вдалося. Скоріш за все, він вирішив не створювати нових приводів для скандалів навколо ввіреного йому підприємства. Але розмова з ним нас зовсім не задовольнила. Склалося враження, що пан Кирилюк, взагалі, не володіє інформацією або робить вигляд, що не володіє. На жодне пряме запитання він не надав чіткої відповіді. Більш того, через його відповіді, виникло ще безліч питань…

Відомо, що основна частина зловживань відбувається у системі державних закупівель, шляхом протиправного застосування процедури закупівлі у одного учасника (звісно, за завищеною в декілька разів ціною) або шляхом проведення нібито «відкритих торгів», куди запрошується той самий бажаний учасник разом із пов’язаною з ним організацією, яка забезпечує йому перемогу (надаючи ціну трошки нижчу від завищеної в декілька разів). Виявилося, що пан Кирилюк поняття не має скільки процедур закупівлі у одного учасника (та на яку суму) було проведено та скільки підприємств брало участь у «відкритих торгах». Мовляв, колишній в.о. директора на прізвище Іванов, втік із цією документацією та дотепер перебуває у розшуку. Але чому новий директор продовжує закуповувати продукцію по раніше укладеним договорам, навіть, не перевіривши закупівельні ціни на відповідність ринковим, залишається незрозумілим.

Фактично зоопарк закуповує продукти за цінами, вищими, навіть, від рекомендованих  Державною службою статистики. Наприклад, за кілограм пшеничного хліба підприємство сплачує 6,42 грн. без врахування ПДВ. При цьому, Держстат вказує на вартість цієї продукції в розмірі 4,1 грн за кг. Така ж ситуація і з рештою продуктів. Внаслідок чого, лише по декільком позиціям, фінансові зловживання вимірюються мільйонами.  

Крім того, пан Кирилюк так і не зміг пояснити які є інші джерела утримання Київського зоопарку, крім фінансування з бюджету (понад 16 млн. в минулому році) та надходжень від продажу квитків – 10,4 млн. Здивувало те, що за словами нового директора, надходжень від так званих опікунів немає взагалі, у той час, коли в ЗМІ багаторазово повідомлялося, що є тварини, над якими така опіка встановлена.  Розмір спонсорських внесків від пана Кирилюка також не вдалося почути. Більш того, залишилося однією з таємниць, чому торгівельні точки на території Київського зоопарку досі не демонтовано, адже вони оформлені нібито як рекреаційні заклади та жодних офіційних платежів на розрахунковий рахунок зоопарку, як повідомив директор, не сплачують?

І головне. Євгеній Кирилюк намагався нас переконати, що Київський зоопарк є збитковим підприємством. Цікаво, що попри величезний борг зоопарку, та жалюгідний стан утримання тварин, кабінет теперішнього директора обставлений новими меблями. Також тут ми побачили величезний акваріум та недешеву плазму. До речі, одним з перших питань, яке я поставила новому директору, було щодо його стратегічного плану розвитку Зоопарку на подальші п’ять років та яким чином він збирається виводити підприємство з кризи (адже саме він переміг у конкурсі на заміщення вакантної посади директора Київського зоопарку, обійшовши всіх інших претендентів)! На жаль, відповіді отримано не було.

Київський зоопарк утримують кияни, а тому ми маємо повне право знати яким чином витрачаються наші кошти. Велике занепокоєння викликає той факт, що підприємство є збитковим, тобто доцільність його існування рано чи пізно опиниться під питанням. Цього ми допустити не можемо.

Саме тому, за результатами інспекції, незалежна громадська рада киян «Київське віче» та я особисто вимагатимемо проведення громадської експертизи (з залученням всіх зацікавлених представників громадськості та експертів) та маємо намір звернутися до столичної прокуратури з вимогою перевірити факти зловживань в зоопарку.

Крім того, ми наполягатимемо на створенні в Київраді тимчасової слідчої комісії, яка би зайнялася перевіркою роботи адміністрації зоопарку і, особливо, керівників підприємства, у т.ч. за минулий період.

Результати кожного етапу розслідування будуть широко висвітлюватись у ЗМІ   

До речі, є і добра новина. Організовані директором працівники зоопарку власними силами розбирали снігові замети на вихідних, 23-23 березня, завдяки чому, тварини від «снігового колапсу», на відміну від мешканців столиці, не постраждали і зимовий період провели відносно непогано (якщо так можна сказати, враховуючи загальні умови їх утримання).

Відео спільної інспекції можна переглянути за цим посиланням:

http://korrespondent.net/video/ukraine/1536010-aktivisty-evropatrulya-proinspektirovali-kievskij-zoopark

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: зоопарк,зоопарк животные,корупція,зоопарки,київська земля,Киевский зоопарк,тварини,знущання,корупція та шахрайство,тварини в місті,державні закупівлі,Київський зоопарк,Киевский зооконцлагерь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.