Кому вигідний зрив "Апімондії"?

22 квітня 2013, 10:40
Власник сторінки
Журналист
0
Кому вигідний зрив  Апімондії ?

18 квітня в УНІАН відбулась прес-конференція на тему: «Афера століття навколо сорок третього міжнародного конгресу „Апімондія“-хто привласнив кошти бджолярів?

 Мова йшлась зокрема, про аферу століття навколо 43 міжнародного конгресу «Апімондія» в Україні, який відбудеться 29.09.12-4.10.13. Апімондія — найбільш авторитетні і престижні збори бджолярів світу. Створена вона в 1949 році. Центр знаходиться в Римі. У ході сорок третього міжнародного конгресу «Апімондія 2013» Київ планують відвідати понад 12 тис. учасників з усього світу. Наукова програма конгресу пройде під загальною назвою «За межі вулика: бджільництво та глобальні виклики» і буде присвячена вивченню потенціалу бджільництві у вирішенні глобальних проблем, що стоять перед людством сьогодні. Наукова програма включає: 7 пленарних засідань наукових комісій Апімондії, 5 пленарних засідань континентальних комісій Апімондії, які представлятимуть п'ять частин світу, 16 тематичних симпозіумів у рамках діяльності семи наукових комісій Апімондії та 4 круглих столи з актуальних питань і проблем бджільництва. Проводиться вона кожні два роки. Після Аргентини право прийняти в 2013 році Всесвітній конгрес бджолярів завоювала Україна. Аби підняти проблематику сьогодення в організаційних питаннях і привернути увагу суспільства і держави, була проведена прес-конференція Участь в якій взяли:, Володимир Горішник, віце-президент спілки бджолярів України: «Апімондія — подія всесвітнього значення на рівні Євро 2012»; Василь Барабаш, голова Української гільдії медоварів, Сергій Уласик, голова правління «Братства бджолярів України», Петро Шелех, член Ради союзу пасічників України, Сергій Поліщук, проф. аграрного університету: "Наука і освіта,  Микола Данилейко, член Ради "Братства бджолярів України. Також організатори запросили мене, як  народнго депутата чотирьох скликань, Голову Партії захисників вітчизни, Президента ВГО«Асоціації «За чисте землеробство та безпечне довкілля».

В ході конференції,  громадські організації бджолярів попередили про можливий зрив конгресу бджолярів «Апімондія 2013», який має відбутися в Києві 29 вересня — 4 жовтня 2013 року. «Існує небезпека, що« Апімондію» просто не проведуть, а заберуть гроші і поїдуть», — висловив побоювання Микола Данилейко. За словами Петра Шелеха, організаційний комітет з підготовки до конгресу був створений з порушеннями, а кандидатури його членів не обговорювалися в громадських організаціях, які повинні проводити «Апімондію 2013» у Києві. У результаті організатори, які не посвячують у свою діяльність бджолярів, склали спрощену програму конгресу, якою передбачено відвідання туристичних місць, а не українських пасік. До того ж, організаційний комітет, за словами П.Шелеха, встановив дуже високу ціну для бджолярів за участь у «Апімондії 2013», яка в перерахунку на оптову ціну меду становить більше 400 кг за стенд. Володимир Горішник уточнив, що в середньому за 1 кв. метр виставкової площі пасічникам доведеться заплатити близько 300 євро. Представники організацій також акцентували на тому, що хотіли б домовитися з урядом про надання виставкового павільйону, в якому українські бджолярі могли б представити свою продукцію безкоштовно. «Ми б хотіли, щоб була якась прозорість. Щоб гроші від продажу місць направлялися безпосередньо до бюджету держави. І ми планували домовитися з державою, щоб був виділений якийсь один павільйон, в якому безкоштовно могла б бути представлена ​​вся українська галузь », — сказав В.Горішник. Крім того, учасники прес-конференції повідомили про те, що створюють альтернативний організаційний комітет з підготовки до «Апімондії 2013».

А наштовхнула бджолярів на проведення прес-конференції ситуації, що склалася на передодні в інформаційному агентстві «Regionews», де також провели прес-конференції з приводу організаційних питань з боку України і готовності до проведення Апімондії.

 

Але, конференція запам’яталася лише бійкою і викликом міліції: наочна демонстрація того, що дві матки в одному вулику ні до чого хорошого привести не можуть . Хоча у нинішньому вигляді організація існує з 1949 р, але реально організовували величезні зборів вчених, підприємців та громадських діячів цієї галузі ще з 1897 р. Ця подія свого роду, як  «олімпіада бджолярів» — нічого грандіознішого і більш значущого в світі виробників меду не існує. Для наших бджолярів і організаторів цієї події це можливість  обмінятися досвідом з 12 000 колег із понад 100 країн світу. Але, дехто на це дивиться через призму  нажаль лише  розміру бюджету, який можна освоїти на проведенні конгресу. В результаті представники «Спілки пасічників України» намагалися прорватися крізь зачинені двері на прес-конференцію, де керівники «Братства бджолярів України» розповідали, як спритно і вміло вони проведуть 7 пленарних засідань наукових комісій, 5 пленарних засідань континентальних комісій, 16 тематичних симпозіумів і незліченну кількість інших заходів. Присутні керівники міжнародної федерації дивилися на те, що відбувається з переляком — вони ніяк не могли зрозуміти, чому перспектива прибуття 800 вчених з різних країн світу викликала бійку? Для декого стати у бюджету такої масової події значно вигідніше, ніж займатися якимись там комахами.

 

Не знайшовши порозуміння на цій прес-конференції, бджолярі організували свою, де і розповіли про внутрішній конфлікт, який не на користь іміджу країни, набирає лише обертів. Саме тому, в якості «арбітра» і захисника, організатори звернулися до мене і запросили до співпраці. В своєму виступі я    підчеркнув важливість цієї події порівнявши її з ЄВРО 2012, якщо навіть не більше по своїй користі для України і масштабності в світовому значенні. Я ознайомився, як правозахисник, з проблемами про які мені розповіла пані Васильківська, з якою конфліктує інша половина бджолярів. Я ознайомився з розпорядженнями і Януковича і Азарова про підтримку проведення «Апімондії», вивчав  офіційний сертифікат, який виписаний на проведення конгресу, в якому покладені відповідальність на дві організації, а не на якусь одну.  І тому, якщо існує конфлікт цих організацій чи окремих її представників, то проведення подібних прес-конференцій не вирішить суть проблеми. Адже мова йде про імідж країни, тому конфлікт потрібно залагодити спочатку на приватній закритій зустрічі, вирішивши всі спірні питання, і лише потім виходити до журналістів і заявляти, що конфлікт вичерпаний і Україна готова прийняти естафету в проведенні такої визначної події. Інакше міжнародні організації бджолярів, які довірилися Україні шляхом віддачі більшості голосів, можуть передати права на проведення конгресу Турції, яка зайняла друге місце. Саме тому, по закінченню конференції, я запросив до себе організаторів, де була проведене бесіда по вирішенню конфлікту з іншою стороною, тобто пані Васильківською, яка чомусь поки що не захотіла піти на зустріч. Але, я переконаний, що  конфлікт буде вичерпаний і «Апімондія» буде проведена саме в Україні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.