Конституційний Суд показав… дулю

05 червня 2013, 17:35
Власник сторінки
Директор. Во-первых, это - красиво. Во-вторых есть такая номинальная должность в Аналитико-исследовательском центре "Институт го
0
1413

Важко сказати, чи то з відчаю, під тиском вищих сил, чи з переляку – розуміючи, що будь-яким силам неодмінно прийде капець, – судді підстелили собі соломки.

Важко сказати, чи то з відчаю, під тиском вищих сил, чи з переляку – розуміючи, що будь-яким силам неодмінно прийде капець, – судді підстелили собі соломки.

Те, що доморощені політологи та суходільні акули пера не вивчають першоджерел, не диво – головне піар та сенсація, тому й не читають ніщо до останньої крапки. А дарма.

Головний висновок, зроблений через те: виборів Київради та мера столиці до 2015 року не буде.

Його надрукували й поважні українські тижневики, й малотиражні газети та сайти, а також пересипали «перлами» з тексту рішення КС. Приміром, «продовження або скорочення строків повноважень органів місцевого самоврядування, обраних на позачергових виборах, є тимчасовим заходом, спрямованим на реалізацію механізму одночасного проведення усіх чергових виборів» (виділено мною – О.С.).

Виходить смішно – Найвищій український Суд вважає можливим порушувати Конституцію, головне щоб – тимчасово! Революційна доцільність, так би мовити. Однак, гадаю, це пустопорожній реверанс в бік Банкової та кінотеатру «Зоряний».

Зазначу тут, що в Конституції, (як в діючий, так, доречи, й у попередній) встановлено граничні терміни повноважень місцевих голів і рад, зараз – 5 років, тому говорити про їх «продовження» – прямо суперечить, не просто Основному закону, а й здоровому глузду.

Однак команді проХВесорів та проХВесіоналів нема чому радіти. Якщо уважно почитати що написали судді, а вони написали таке: «усі чергові вибори депутатів… відбуваються одночасно на всій території України в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень рад чи голів, обраних на чергових виборах 31 жовтня 2010 року», то це зовсім не означає, що вибори в Києві поза законом до 2015 року.

Простими словами Конституційний суд сказав: усі місцеві вибори – 25 жовтня 2015 року, але – чергові! Що, однак, зовсім не забороняє вибори позачергові! А за два з лишком роки по всій Україні їх можна провести – хоч греблю гати.

Ну, не приведи Господи, помер міський голова, чи сільська рада двома третинами виїхала чи то до землі обітованої, чи до Канади на ПМЖ. То що місту чи селу микатися без голови чи ради цілих два роки? Й чого заради? Щоб поважні судді втратили свою пенсію після зміни влади?

Так не буде цього! Регіонали, голосуйте за позачергові вибори! Бо вам же гірше буде – не виконаєте рішення Конституційного суду, а воно «є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене» – порушення конституційного ладу й таке інше… На нари тягне.

 

Олександр Сергієнко, «Інститут міста»

P.S. Побачив свою нотатку та згадав, що упустив суттєву деталь. В п.3.3 Рішення КСУ написано: «Конституційний Суд України зазначає, що Конституцією України встановлено одночасне проведення чергових виборів до Верховної Ради Автономної Республіки Крим, усіх місцевих рад та сільських, селищних, міських голів для забезпечення стабільності та безперервності існування влади».

Насправді це – перебільшення. В Конституції ніде нема про одночасність виборів, єдина потуга це - ч. 3 ст. 141: «Чергові   вибори   сільських,  селищних,  міських,  районних, обласних  рад,  сільських,  селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах» (виділено мною – О.С.).

Може законодавець й хотів записати про «одночасність», однак у нього це не вийшло – новела допускає різний час проведення виборів відповідної ради чи відповідного голови.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.