Трудовий кодекс не має права на життя

10 червня 2013, 15:11
Власник сторінки
Журналист
0
9

Президенту України Януковичу В.Ф. Голові Верховної Ради України Рибаку В.В. Прем`єр - міністру України Азарову М.Я. Головам фракцій у Верховній Раді України

Шановні панове!

Громадськість висловлює серйозну занепокоєність з приводу того, що у парламенті провладною більшістю готується до першого читання проект Трудового кодексу України, зареєстрований під № 2902. Стурбованість ґрунтується на тому, що ухвалення згаданого документа призведе до суттєвого звуження і утисків прав найманих працівників, а подекуди відвертої їх дискримінації. Складається враження, що текст нової редакції ТКУ його розробники писали під диктовку роботодавців та за їх безпосередньої участі. Тому цілком зрозуміло, що законопроект надає роботодавцеві можливість (ст.13) замість укладення колективного договору самостійно регулювати всі питання, зокрема і запровадити шестиденний робочий тиждень, або ж встановити відеоспостереження за працівниками. Новий Трудовий кодекс це дозволяє! Так само, як і звільняти матерів-одиначок, або ж тих, хто з якихось причин не зробив щеплення, чи розповів про свою зарплату, що може розцінюватися як « розкриття комерційної таємниці ”. Причому, звільняти можна буде не зважаючи на рішення профспілки, яка фактично перетворюється в орган із “декоративними” функціями. Про що казати, коли ст. 380 чітко прописано: “...роботодавець може застосовувати тимчасову зупинку роботи підприємства або суттєве скорочення обсягів виробництва з одночасним припиненням виплати зарплати частині або всім працівникам ”.

В умовах поглиблення економічної кризи як у світі, так і в Україні в жодному разі не можна допускати погіршення трудового законодавства та порушувати баланс відносин між найманими працівниками і роботодавцями. Також важливо враховувати діяльність та вплив міжнародних транснаціональних кампаній, які часто діють всупереч інтересам держави та не дотримуються змісту українського законодавства. За такої ситуації буде суттєво погіршено становище людей найманої праці, а профспілки не зможуть надавати допомогу та належний захист. Відтак посилиться соціальна напруга та неспокій, а влада залишиться наодинці у відносинах не тільки з українськими олігархами, а і з представниками світового капіталу.

Варто також наголосити, що проект Трудового кодексу не відповідає вимогам законодавства Європейського Союзу. Хоча програма такої адаптації передбачена ще Законом України № 1629 від 18.03.2004 року, зокрема обов’язкову підготовку висновків про відповідність законопроектів законодавству ЄС. Занепокоєні новою редакцією ТКУ і в міжнародних колах. Так, відома реакція генерального секретаря Міжнародної конфедерації праці Шарон Борроу, яка з цього приводу надіслала офіційного листа Голові Верховної Ради Володимиру Рибаку та міністру соціальної політики Наталії Королевської.

З огляду на зазначене, закликаємо дослухатися до викладених застережень і не допустити ухвалення Трудового кодексу України, який експерти охрестили “рабськими”.


Підписанти:

- Михайло Волинець

- Юрій Кармазін

- Михайло Блавацький

- Андрій Павловський

- Василь Куйбіда

- Володимир Чемерис

- Денис Левін




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.