Як Черновецький, Азаров та «хасиди» знаменитий стадіон «Старт» у киян забирали

22 серпня 2013, 09:11
Власник сторінки
громадський та політичний діяч
0
1874

Сьогодні необхідність зберегти для киян легендарний стадіон «Старт» та парк навколо нього, який залишився чи не єдиним зеленим острівцем в цьому районі, постала з новою силою...

Справа в тому, що постановою Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) від 28.03.2013, про яке стало відомо в кінці липня, було скасовано два негативних рішення судів нижчих інстанцій і підтверджено право власності компанії ТОВ «Голден Хаус» на ділянку стадіону та спортивного парку . Таким чином, офіційно було дане зелене світло забудові цієї території шістьома багатоповерхівками, проект якої вже оприлюднено на сайті забудовника. Таке рішення ВАСУ стало несподіваним не лише для громадськості, захисників стадіону, а і для досвідчених юристів. 

Взагалі, історія з передачею стадіону в приватні руки тягнеться вже більше шести років. 22 січня 2007 року було укладено інвестиційну угоду між ДПА у м. Києві, на балансі якої перебував спорткомплекс, і ТОВ «Голден Хаус» щодо будівництва багатофункціонального комплексу спортивно-оздоровчого, офісно-житлового та торгівельно-розважального призначення. Після цього Державна податкова адміністрація в м. Києві (лист № 4703/10/01-307 від 19.12.2007) та Державна податкова адміністрація України (лист № 24386/7/01-0917) звернулися до регіонального відділення Фонду держмайна з пропозиціями щодо включення спортивного комплексу «Старт» до переліку об’єктів, що підлягають приватизації. Підставою звернень податкових органів було те, що зазначений спортивний комплекс не задовольняє потреб його відвідувачів, оскільки не відповідає сучасним вимогам. Тому об’єкт потребує залучення інвестицій для реконструкції.   

Наказом від 21.07.2009 № 516 спортивний комплекс Стадіон «Старт» включений до переліку об’єктів, що підлягають приватизації шляхом продажу за некомерційним конкурсом. 

26.02.2010 на засіданні Київради депутатська фракція «Блок Леоніда Черновецького» запропонувала включити до порядку денного та проголосувати питання «Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю «ГОЛДЕН ХАУС» земельних ділянок для комплексної реконструкції спортивного комплексу стадіон «Старт» з будівництвом… багатофункціонального житлово-офісного комплексу з приміщеннями торгово-розважального призначення та паркінгом на вул. Шолуденка, 26-28/4 у Шевченківському районі». І це все без жодної інформації про проведення громадських слухань або іншим чином обговорення такого рішення з громадою району. 

Рішення сумнозвісною більшістю Леоніда Черновецького разом з фракцією ГАК (Громадський актив Києва) було прийнято. Невдовзі ряд інформаційних агентств оприлюднили інформацію про виставлення на приватизацію шляхом продажу на аукціоні спортивного комплексу стадіон “Старт” (4,1 га земельної ділянки) за стартовою ціною 9 млн. 957 тис. 600 грн.(ринкова ціна ділянки була тоді 5 млн. у.о., зазначають ЗМІ). 

Цікаво, що за інформацією ЗМІ, до засновників ТОВ «Голден Хаус» належить структура депутата Київради від ГАКу Олександра Лойфенфельда. Він, до речі, «знаменитий чоловік», який має справу вже не з першим об’єктом нерухомості столиці. Після того, як він сумно прославився приватизацією стадіону «Старт», зараз він намагається забрати у киян і Будинок актора (Караїмську кенасу). Так, за зверненням депутата Київради О.Лойфенфельда Комісія з питань власності дозволила передати Об’єднанню хасидів ХАБАД-Любавич іудейських релігійних організацій України частину приміщення Караїмської кенаси з метою використання його в якості синагоги. Цим було спричинено релігійний конфлікт, оскільки караїмський храм, який було збудовано на кошти саме караїмської релігійної громади, яка не має нічого спільного з жодною з юдейських громад, не розуміє майнових претензій з боку єврейської громади і згоди на облаштування у караїмському храмі синагоги не надавала... 

Але повернемося, до стадіону «Старт». Невдовзі після його продажу за 10 млн грн., на сайті компанії «Група Розвиток» з´явився проект забудови території цієї ділянки із пропозиціями про вкладення інвестицій. Виявилося, що компанія «Група розвиток» контролюється сином прем'єр-міністра Миколи Азарова Олексієм. Тоді, під час громадського обурення, сам Микола Азаров пообіцяв вирішити питання з реконструкцією київського стадіону «Старт», зазначивши, що «стадіон має залишитися і отримати «друге життя». 

Тоді, наказом Регіонального відділення ФДМУ у м. Києві від 11.05.2010 № 1200 було призупинено приватизацію стадіону «Старт», після чого прокуратура Києва оскаржила рішення Київради про передачу стадіону під забудову. І тоді Окружний адмінсуд Києва визнав передачу спорткомплексу під забудову незаконною, а згодом його рішення підтвердив і Київський апеляційний суд. Проте несподівано, виявилось, що постановою Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) від 28.03.2013 задоволено касаційну скаргу ТОВ «Голден Хаус», рішення нижчих інстанцій скасовані і право власності компанії на ділянку підтверджено. Текст постанови суду в Єдиному реєстрі судових рішень відсутній. 

Оскільки мешканці Шевченківського району столиці та, зокрема, Громадська організація «Старт» на сьогодні продовжують боротьбу за стадіон, ми теж підключилися до цього. Я направив звернення до Генерального прокурора з вимогою провести перевірку законності купівлі-продажу спортивного комплексу "Старт". А також напередодні Дня незалежності (23 серпня, початок о 10:00) проведемо акцію на підтримку та збереження стадіону «Старт». 

Взагалі , вважаю, що це безпрецедентний випадок із такою нахабною приватизацією стадіону. Адже в чинному законодавстві і, зокрема, у базовому Законі про фізичну культуру і спорт, який я свого часу ініціював і за який проголосувала конституційна більшість парламенту (зокрема, Партія регіонів і Микола Азаров в тому числі) – передбачається кримінальна відповідальність за ліквідацію чи відчуження спортивних об’єктів.

Тим більше, що цей стадіон – один із найстаріших у Києві і за часів Великої Вітчизняної війни це знакове місце прославилось проведенням так званого «Матчу смерті» між київською командою «Старт» (за участі деяких гравців Динамо (Київ) та збірною німецьких зенітчиків. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.