Влада знову вирішила захистити щурів, фальсифікаторів і Президента

24 вересня 2013, 06:44
Власник сторінки
громадський та політичний діяч
0
2875

Не встигли порадіти кияни і гості міста перемозі громадськості над ідеєю влади на центральній площі міста перед будівлею ЦВК організувати базар, як наметовий ринок знову встановили...

Нагадаю трохи історію цього питання. Перед будівлею ЦВК, яка знаходиться в центрі міста, на площі Лесі Українки, 1, спочатку з політичною метою (щоб не допустити акцій протесту щодо підрахунку голосів після парламентських виборів) з ініціативи Київської обласної держадміністрації влаштували такий собі «ярмарок» продовольчих і промислових товарів.

Потім цей «ярмарок», який виглядав як хаотичне розташування полотняних наметів з різноманітними товарами (від яєць, м’яса, сирої риби, сала і молока до білизни, піжам і халатів) і який начебто проходив на підставі рішень Кабміну щодо активізації ярмаркових заходів у період новорічних та різдвяних свят, вирішили залишити і надалі - вже, очевидно, з бізнесовою метою. Адже, як кажуть фахівці, такий ринок дає організаторам немалі заробітки. За словами продавців, місяць торгівлі їм обходиться близько 5 тис. грн за торгове місце.

«Базарна ідея» настільки тут прижилася, що ринок розростався все більше і більше, залишивши від площі лише вузенький прохід між торговими наметами. До речі, окрім них, на пішохідній зоні площі Лесі Українки ще були припарковані близько півсотні автомобілів та мікроавтобусів торговців.

Це викликало обурення місцевих жителів, зокрема, молодих мам, яким зовсім не залишилося місця для прогулянок з дітьми – не стало лавок, доступу до фонтанів біля пам’ятника Лесі Українці тощо. Весною і влітку додалися нові проблеми – миші і щури, які масово почали збігатися сюди на запах продуктів, і нерідко зранку можна було бачити, як навколо наметів розсипають щурячу отруту. Не менші труднощі були створені і для пересічних працівників ЦВК, Київської ОДА, Київська обласної ради та кількох парламентських комітетів, які щодня мали долати ряд перешкод, потрапляючи на роботу у дев’ятиповерхову офісну будівлю на площі Лесі Українки, 1. Окрім того, у 142-гу річницю з дня народження Лесі Українки через все це неподобство до її пам’ятника не можна було навіть підступитися, щоб вшанувати пам’ять видатної письменниці.

Я долучився до боротьби громадськості проти цього базару у центрі міста. Разом з активістами та колегами-депутатами було підготовлено ряд звернень, запитів, судових позовів, навіть відкритий лист до Президента.

Невідомо, що саме подіяло на Київську ОДА – чи то відповіді контролюючих органів про відсутність дозвільної документації, чи то складення протоколів про адміністративні порушення, чи то спеціальні репортажі у ЗМІ про антисанітарійні умови продажу, чи то Президент посприяв – але ринок Київської ОДА таки прибрали. Таким чином, кияни літо та початок осені пережили в нормальних умовах: площа у центрі міста набула цивілізованого вигляду – були облаштовані квіткові клумби, місця для відпочинку, прибрана територія біля пам’ятника Лесі Українці тощо.

Проте несподівано, з 23 вересня наметовий ринок на площі ЦВК відновлений знову… Або центральна влада дала вказівку Київській ОДА відновити цей базар з політичних міркувань. Адже 15 грудня відбудуться перевибори у п’яти округах і, можливо, ще будуть призначені вибори у трьох округах, представників яких судом було позбавлено депутатських мандатів. І тому саме так влада вирішила підготуватися заздалегідь до оголошення «правильних» результатів виборів, очевидно, побоюючись того, що результати треба буде «підкореговувати» і тому необхідно захистити площу біля ЦВК від можливих протестних акцій.

Можливо, також прийнято рішення активно готуватися до президентських виборів. Оскільки президентська кампанія де-факто вже стартувала, тому треба всі майданчики, де можливе проведення акцій протесту, сьогодні закрити. Я не здивуюся, якщо ближчим часом «розпишуть» і Майдан незалежності або через черговий «Майдан’s», або через облаштування якихось нових ярмарків.

Або можлива й інша причина відновлення ринку: чиновники вирішили і далі продовжувати заробляти гроші на антисанітарійних умовах продажу і безладі у центрі міста.  

За будь-яких обставин, влада вкотре знехтувала інтересами мешканців Києва і вирішила стати на захист щурів, можливих фальсифікаторів виборів або Президента.

Хочу запевнити, що ніхто не збирається згортати боротьбу за звільнення площі Лесі Українки, яка розташована в історичній частині Києва від наметового базару. А тому громадськість, яка домоглася знесення цього ринку влітку, продовжить свою боротьбу і надалі.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Леся Українка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.