Бувай, Європо, до зустрічі Митний Союз. Думка крізь держави

30 квітня 2013, 11:47
Власник сторінки
Головний редактор газети, сайту "Тарасова Правда"
0
214

Бувай, Європо, до зустрічі Митний Союз. Думка крізь держави

Як тільки Україна здобула незалежність, всі без винятку політики-патріоти (а інших у нас немає) починали і закінчували черговий день служіння своєму народу молитвою про вступ України до благословенного Євросоюзу. Міркування про сенс і мету існування тимчасово суверенної України в ім'я злиття в економічному благополуччі та політичній могутністі із священним Європейським Союзом були вигідні всім політичним силам - від ліберал-демократів до націонал-радикалів.

Ті сили, що були при владі будь-які свої промахи і помилки пом'якшували гарячим прагненням і всілякими зусиллями привести стомлений народ у щасливу Європу. Опозиція, люто борючись за владу і власність з більш щасливими конкурентами, обіцяла народу єврощастя, як тільки довірливий електорат забере владу у недбайливих євроінтеграторів і віддасть її в чесні руки справжніх євроукраїнців. При цьому і ті, й інші із наростаючим озлобленням звинувачували в безпорадному політичному і економічному занепаді України «проімперську Росію», і дружним хором переконували один одного і виборців, що інтеграційні процеси з РФ ніякої користі Україні не принесуть, а призведуть лише до втрати незалежності та економічному поневоленню.

На п'ятому році глобальної кризи безробіття в Євросоюзі перевищило 12%, безробіття серед молоді в Іспанії, Португалії, Греції перевищує 30%, а розправа з Кіпром змусила апологетів зразковою Європи засумніватися в істинності фундаментальних ліберальних цінностей - священної недоторканності приватної власності і рівність усіх країн Європейського Союзу . Сьогодні в Європі чутно не самотні голоси про початок кінця єврозони, а масові заклики до виходу з ЄС. Якщо емоційні виступи розчарованих поляків, чехів, греків, італійців, іспанців можна пояснити тяжкими наслідками поглиблення кризи, то не перший рік звучать застереження експертів засновані на строгих фактах.

Єврозона, яка об'єднує такі різні країни як Німеччина та Кіпр, нежиттєздатна, навіть якщо ЄС і Кіпру вдасться досягти компромісу, переконаний оглядач Financial Times Вольфганг Мюнхау. Вже ніхто не сумнівається, що економічна екзекуція з конфіскацією буде повторюватися і в інших країнах. Глава МЗС Люксембургу Жан Ассельборн звинуватив Німеччину в тому, що вона спробує досягти гегемонії в єврозоні, диктуючи іншим країнам політику в банківському та фінансовому секторах. За словами Ассельборна, "Німеччина не в праві вирішувати, якої моделі мають дотримуватися країни Євросоюзу. Не можна допустити, щоб під виглядом технічних питань фінансової політики перекривали повітря іншим країнам". У цій «війні всіх проти всіх» ніхто й на секунду не може всерйоз сприймати клятви економічно обескровленной і політично неспроможної України про «незмінність європейського вибору».

Безвихідну економічну безвихідь як ніколи гостро ставить перед українськими політиками питання - з Європою чи Митним Союзом встане з колін Україна?

Отримання статусу повноцінного члена Європейського союзу як стратегічна мета України була вперше продекларована президентом України Віктором Ющенком на початку 2005 року. Але досвідчені європейські чиновники задовго до цього розуміли всю марність сподівань українських політиків на європейські молочні ріки і кисільні береги в обмін на «особливий шлях» України, тобто загравання із Заходом і шантаж Росії. Ще в 2002 році Комісар з розширення ЄС Гюнтер Ферхоген сказав, що «європейська перспектива для України не означає обов'язкове членство України в найближчі 10-20 років». 10 років по тому, 15 квітня 2012р. великий друг України, екс-верховний представник ЄС з зовнішньої політики Хав'єр Солана фактично поставив крапку в надіях українців на еврохаляву: "Для мене Україна є однією з найбільших фрустрацій мого життя", - сказав він у Вашингтоні в інтерв'ю Радіо Свобода. "Для мене це велике розчарування, оскільки Україна могла б досягти набагато більшого. Українську ситуацію ускладнює її політичний клас, який нижче середнього рівня, а також несумісність її політичних гравців. Також є дві частини України, східна і західна, одна з них тяжіє до Європи, друга більше до Росії». Україна, за його словами, не хотіла чи не змогла змінити себе до європейського рівня. Тому Солана заявив:« Така країна, як Сербія, буде частиною Європейського Союзу, проте я не впевнений щодо Грузії та України ". У перекладі з дипломатичної, і, головне, щодо України «не впевнений» означає «ніколи».

Сьогодні розкрадання національних багатств владою досягло небачених раніше масштабів і до весни 2014 українська економіка завалиться під тягарем державних боргів, масового безробіття і стагнації виробництва. Індекс розвитку людського потенціалу Росії (інтегральний показник процвітання країни за методикою ООН) в 2012 році виріс відразу на 11позіцій (55) а України впав на 2 пункти (78). Сьогодні «рівень підтримки суспільством ідеї членства України в ЄС коливається в межах 42-50% з тенденцією до зниження. У той же час, поступово зростає кількість противників вступу до ЄС (досягає 20%) і визначився (20-30%)» (Центр ім. Разумкова). До початку наступного року на зміну безглуздим заклинанням типу: «Співпраця з Європейським союзом - шлях України до структурних реформ, залучення інвесторів, прискорення темпів економічного зростання. Україні європейський вибір дасть перспективу демократії та підвищення цінностей громадянського суспільства ». (Р. Шпек, радник Альфа-Банку) прийде усвідомлення неминучості інтеграції з Митним Союзом.

І ось тоді, на хвилі невдоволення населення і оскаженілої критики опозиції, в очікуванні чергової зміни керівництва країною влада заявить: «Євросоюз нічого не дасть Україні, і самі європейці не горять бажанням бачити в нас рівних партнерів. Якщо українці хочуть інтеграції з Митним Союзом - ми виконаємо волю народу». Повністю розваливши економіку, мавр української влади зробить ображене обличчя і повторить сакраментальну фразу, яка не раз звучала в історії людства «Моя нація мене негідна, але я її прощаю» ... Визнавши, нарешті, очевидне, збанкрутіла влада перестане розповідати байки про своє уявне прагнення до Євросоюзу і буде хапатися за рятувальний круг Митного Союзу. Але ціна цього круга буде багато дорожче, ніж для чесного партнера ...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: политика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.