Позитивний імідж України, ІТ-ринок і уряд Азарова

26 березня 2013, 10:26
Власник сторінки
Народний депутат України
0
241

Кабінет Міністрів прийняв постанову "Про внесення змін до Порядку використання коштів,передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо формування позитивного нвестиційного іміджу України"

20 березня 2013 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову "Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо формування позитивного інвестиційного іміджу України".

Увага уряду до проблем збільшення іноземних інвестицій в Україну, нібито, свідчить про зацікавленість нинішньої влади у тісній співпраці з міжнародним капіталом і його використанні з метою сприяння розвитку вітчизняного виробництва. Жодні критики у жодній країні не наважаться засуджувати власну владу за подібні кроки.

Проте, у випадку України, вся проблема у тому, що міжнародні фінансові інституції добре знають, яка прірва відділяє разові декларації нашого уряду від реального стану речей та його поведінки у напрямку виконання зазначених зобов’язань. Моніторингові служби для того й існують, щоб відстежувати причинно-наслідковий зв’язок між обіцянками та їх виконанням. А тому на чергові запевняння уряду Азарова, що влада зацікавлена у співпраці з інвесторами, реакція буде більш ніж стримана.

Простий приклад. На початку березня відбулася зустріч віце-прем’єра Костянтина Геращенка з представниками провідних вітчизняних компаній у галузі інформаційно-телекомунікаційних технологій, на якій після яскравих промов про важливість і необхідність цього ринку для України, було зафіксовано готовність уряду "всебічно підтримувати вітчизняних виробників програмної продукції та сприяти виходу українських ІТ-компаній на міжнародні ринки" (http://www.unian.ua/news/556665-uryad-nalashtovaniy-maksimalno-pidtrimuvati-ukrajinski-it-kompaniji.html).

Інтрига ситуації у тому, що ІТ-ринок в українських умовах досить впевнено себе почував і без втручання та "допомоги" уряду. Зарплати у галузі – найвищі в Україні, а вітчизняні фахівці з успіхом працюють по всьому світові.

Але уряд вирішив ситуацію "проконтролювати". Що маємо внаслідок цієї "опіки"? Двох тижнів не минуло з часу зустрічі урядовців з представниками ІТ-компаній, і в офісі харківської GlobalLogic почалися обшуки в гірших традиціях "співпраці" влади з бізнесом – ОМОНом, слідчими, обмеженням доступу до офісу (http://news.bigmir.net/ukraine/683544-Siloviki-provodyat-obshyki-v-harkivskomy-ofisi-odniei-z-naibilshih-IT-kompanii-kraini).

Отже, міжнародні ІТ-корпорації можуть проаналізувати два факти – запевняння уряду про співпрацю і його реальні кроки, спрямовані на реалізацію цієї "співпраці". А це лише початок. "Контроль" уряду неминуче призведе до погіршення ситуації у цій найбільш динамічній галузі в економіці України, оскільки іншого шляху впливу на бізнес, як поставити його у залежність від чиновників, вітчизняна влада не знає.

Відповідно з приводу позитивного іміджу України для іноземних інвесторів, хочу сказати наступне: якщо цей імідж і формується у негативному сенсі, то причина тут лише одна – чинний уряд.

А тому всі косметичні заходи, спрямовані на позитивне наповнення образу інвестиційної привабливості України у світі зведуться до викидання грошей.

У кращому випадку.

Народний депутат України

Член Політради політичної партії

"УДАР Віталія Кличка"                                          Геннадій Ткачук

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Азаров,парламент,УДАР Віталія Кличка,Партія регіонів,Ткачук,Кабінет Міністрів,державний бюджет,спікер
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.