Сергій Власенко — сумісник чи жертва політичної розправи?

05 березня 2013, 09:18
Власник сторінки
Адвокат, директор ТОВ “Адвокатська група України”
0
381

У мене, як адвоката, викликає дуже великий сумнів, що Власенко на даний час є членом будь-якого адвокатського об'єднання тим більш, що він зареєстрований в органах податкової інспекції.

Останнім часом однією із новин інтернет простору є питання звернення голови Верховної Ради України Володимира Рибака до Вищого адміністративного суду України з позовом про дострокове позбавлення народного депутата України Сергія Власенко депутатських повноваження у зв'язку із здійсненням ним сумісництва депутатських повноважень із адвокатською діяльністю.

Спробуємо розібратися в ситуації чи дійсно Власенко є сумісником.

Дійсно статтею 78 Конституції України передбачено, що народні депутати України не можуть мати іншого представницького мандату, бути на державній службі, обіймати інші оплачувані посади, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю.

В цієї статті ключовим є визначення займатися іншою оплачуваною діяльністю. Саме принцип оплачуваності діяльності є основним визначенням заборонні на сумісництво.

Аналізуючи норми чинного закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” приходимо до висновку що адвокатська діяльність  здійснюється адвокатом індивідуально, як самозайнятою особою, або ж у складі адвокатського об'єднання чи шляхом відкриття адвокатського бюро..

При цьому адвокат, як самозайнята особа повинен зареєструватися в податковому органі та отримати відповідне свідоцтво (стаття 178 Податкового кодексу України).

У мене, як адвоката, викликає дуже великий сумнів, що Власенко на даний час є членом будь якого адвокатського об'єднання тим більш що він зареєстрований в органах податкової інспекції як самозайнята особа.

Сам факт наявності свідоцтва про право на здійснення адвокатської діяльності не встановлює факту здійснення такої діяльності. Це лише право на здійснення такої діяльності та не може в розумінні статті 78 Конституції України розглядатись як сумісництво.

Звісно можна сказати, що Власенко здійснює адвокатську діяльність в кримінальних справах щодо Юлії Тимошенко, однак у даному випадку необхідно все ж таки встановити чи дійсно Сергій Власенко вступив у справу як адвокат, а ні як фахівець у галузі права та чи здійснюється вказана діяльність на платній основі. Оскільки Конституція України передбачає заборону саме здійснення не будь якої діяльності, а лише оплачуваної.

Що ж до твердження Власенко проте, що він подав заяву до ради адвокатів про зупинення адвокатської діяльності то відповідно до закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” право на адвокатську діяльність зупиняється у разі подання заява про її самим адвокатом та будь яких рішень з цього приводу від ради адвокатів не вимагається. Однак слід зауважити, що стаття 81 Конституція України передбачає, що повноваження народних депутатів України припиняються достроково у разі якщо протягом двадцяти днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто. Отже, зупинення права на адвокатську діяльність після спливу 20 днів відведених Конституцією ніяким чином не впливає на можливість дострокового припинення повноважень народного депутата, а отже посилання Власенко лише на цю обставини не зовсім відповідає вимогам закону та є програшною позицією. 

Таким чином,  Власенко повинен відстояти саме відсутність самого факту сумісництва, оскільки ним не здійснювалася будь яка оплачувана діяльність.

Ще хотілось би відзначити про слабкість позиції опозиційних депутатів, які наполягають на порушення регламенту під час прийняття рішення комітету з питань депутатської етики про дострокове позбавлення повноважень народного депутат Власенко та наступного звернення Рибака до суду з позовом.

Насамперед слабкість цієї позиції полягає в тому, що регламентний комітет у будь який час може повторно розглянути це питання на своєму засіданні вже повідомивши про це опозиційних членів регламентного комітету та заслухавши самого Сергія Власенко. В мене не викликає сумнівів, що повторне рішення буде не на користь Сергія Власенко, зважаючи на більшість в регламентному комітеті депутатів від фракції партії регіоні та комуністів, а можливість прийняття такого рішення необмежена у часі.

Аналізуючи дану ситуацію все ж таки на моє глибоке переконання говорити про сумісництво стосовно Сергія Власенко не можна, а питання з яким поспіхом приймалися рішення регламентним комітетом та головою Верховної Ради наштовхують насамперед на політичну складову намагання позбавити Сергія Власенко депутатських повноважень.  

Адвокат, директор 
ТОВ “Адвокатська група України”
Володимир Шахрай
www.advocate-group.com.ua 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Янукович,опозиція,Власенко,Позбавлення мандату,Володимир Шахрай
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.