Зоя Космодем’янська – міф радянської пропагандної машини

25 січня 2013, 11:12
Власник сторінки
0
1318

Соловій Олександр. Зоя Космодем’янська – міф радянської пропагандної машини

Соловій Олександр. Зоя Космодемянська – міф радянської пропагандної машини

У сучасній історичній науці існує два погляди на особистість Зої Космоденянської. Перший – офіційний, сформований ще радянською пропагандою машиною, але незабутий і досі. Ось цей погляд: «Космодем’янська Зоя Анатоліївна, народилася 13 вересня 1923 року в селі Осикові Гаї Тамбовської області, загинула 29 листопада 1941 року в селі Петрищево Верейського району Московської області. Звання Героя Радянського Союзу присвоєне 16 лютого 1942 р., посмертно. В 1938 році вступила у ВЛКСМ. Учениця 201-ї московської середньої школи. У жовтні 1941 добровільно вступила у винищувальний партизанський загін. 
Поблизу села Обухово Наро-Фомінського району перейшла із групою комсомольців-партизанів лінію фронту. Наприкінці листопада 1941 року Космодем’янська піймана при виконанні бойового завдання й після катувань страчена німцями. Стала першою жінкою — Героєм Радянського Союзу. Перед смертю Космодем’янська виголосила промову, що закінчувалася словами: «Хай живе товариш Сталін!» Її ім'ям названо багато вулиць, колгоспи, піонерські організації…»
».( http://domivka.net/content/giocoso-2044/). За іншою, сучасною контраверсійною версією, Зоя Анатоліївна Космодем’янська насправді ніякого подвигу не здійснювала, більше того, дівчини з таким ім’ям  в селі Петрищево Верейського району ніколи не було. А була така собі дівчина Таня, член диверсійного загону, який отримав від радянського командування наказ спалити своє ж село перед його захопленням німцями. «Таня» устигла підпалити всього дві хати, після чого її схопили селяни і власноручно повісили на найближчій березі. До смерті «Тані» німці ще навіть не встигли захопити цей населений пункт. Все, що було далі – звичайне радянське міфотворення. Жителі, природно, сказали, що партизанку повісили німці. Кореспондентам усе те, що трапилося в Петрищеві, дуже сподобалося. Далі нецікаво…

За матеріалами: http://ipvnews.org/stump_article23102010.php

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.