Іван Панков: «Вдаримо гончарством по добі одноразового пластикового посуду!!!»

21 червня 2016, 21:21
Власник сторінки
0
405

Міні-нарис про одного з найвидатніших сучасних українських гончарів

Цей, на жаль, нині покійний гончар зробив за свої неповні сорок років життя надзвичайно багато для відродження гончарної справи на Волині. Його по праву можна назвати одним із тих, хто воскресив із небуття традицію чорнодимленої кераміки в цьому регіоні, технологія виробництва, яку у радянські часи майже забулась. А тим часом – це один із найдавніших видів гончарства, що виник як альтернатива античній кераміці. На початку нашої ери чорнодимлена кераміка вже мала осередки на території України. Дивним здається факт, що можна зі звичайної глини без будь-яких додавань і домішок, не фарбуючи, зробити повністю чорну посудину. Весь секрет у технології випалу – вона здійснюється без доступу кисню. 
Іван Панков до гончарства прийшов не відразу. Спочатку була служба у правоохоронних органах. Творча натура привела Івана до гончарні друга Михайла Мажари. А вже через кілька років Іван Панков, облишивши кар’єру старшого експерта-криміналіста та переймаючи досвід нечисленних попередників, стає знаним в Україні майстром. Олексій Леонтійович Доля, на той час науковий співробітник Київського Національного музею народної архітектури і побуту НАН України, запрошує Івана відкрити у Києві майстерню, проводити майстер-класи. Творчість Івана Панкова – це пік популярності відродженої чорнодимленої кераміки. Її охоче купують для домашнього вжитку, на подарунок, замовляють великими партіями ресторани, кафе, великі господарські магазини, політики, культурні діячі. Традиція знову в моді. Проте, не лише естетична складова цікавила майстра. «Чорний» глиняний посуд, на відміну від сучасного полімерного, має позитивний вплив на організм. Вуглець, що міститься у глині абсорбує шкідливі елементи. Черпаючи ложкою суп із глиняної миски, людина навіть не усвідомлює, що споживає необхідну кількість природних мікроелементів. У чорнодимленому посуді продукти зберігаються значно довше, ніж у звичайному та мають гарний смак.
Іван Панков – гончар із європейським ім’ям. Його неодноразово запрошували на виставки та майстер-класи до Польщі, Німеччини… Із його смертю у 2010 році знову майже обірвалась ціла гілка гончарства на Волині, бо за великим рахунком продовжувати справжню традицію чорнодимленої кераміки у цьому регіоні із колосальною творчою енергією Івана Панкова майже немає кому. Вічної як глина тобі пам’яті, Майстре! 


З бесід
и з дочкою Івана Панкова- Анастасією 
П
ідготував: Олександр Соловій

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.