Соловій Олександр. Рецензія на книгу Ф.Зубанича «Посеред крику біди»

25 січня 2013, 10:56
Власник сторінки
0
164

Соловій Олександр. Рецензія на книгу Ф.Зубанича «Посеред крику біди»

 

     Другу світову війну без перебільшення можна назвати найтрагічнішою сторінкою в історії людства. Вона нанесла непоправних втрат, завдала муки мільйонам людей в усьому світі. Ця війна посіяла хаос і паніку серед людей, адже бачене  вражало, ніхто з них досі не відчував такого страху. В світовій історіографії ця війна має назву «Друга світова війна», радянські історики назвали її «Велика Вітчизняна війна», а ось в Ізраїлі позначається терміном               «Шоа» - «Катастрофа».

     І справді Єврейський народ зазнав великої трагедії. Але євреї зуміли не тільки вижити, а й взяли собі за святий обов’язок пам’ятати і шанувати не тільки  кожного втраченого під час Катастрофи, а й усіх хто рятував їхній народ  у Другій світовій. І саме у книзі Федора Зубанича «Посеред крику біди» розповідається про єврейську катастрофу «між українськими соняшниками» .

     «Посеред крику біди» - це публіцистична книга-колаж про українських «Праведників народів світу», яку випустило видавництво «Веселка»,2004р. У цій книзі, на численних фактах, переконливо доводиться перевага людей «мирних полів» - українців, які ризикуючи власним життям рятували євреїв від неминучої загибелі. І тоді справді набуває особливої ваги біблійний вислів «Той хто врятував хоч одне життя, врятував світ». Таких людей в Україні більше аніж півтори тисячі громадян… І ось і кажіть тепер що приказка «Моя хата скраю…» про українців. Легка манера написання документального матеріалу є доступною як для науковця так і для простого чоловіка, яким не байдужа історія життя двох народів-українського і єврейського. Нам є чого повчитись у героїв цього твору…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.