Постать Петра Сагайдачного в історії України.

02 листопада 2012, 01:02
Власник сторінки
0
306

Гетьман Петро Конашевич Сагайдачний (1616-1622рр)

Перші 20 років 17 століття увійшли в історію під назвою Даба героїчних походів (1605-1613). Козаки на своїх човнах_чайках-здійснювали походи до турецьких і татарських берегів. Козаки здійснювали походи до фортець Акерман, Ізмаїл, Очаків, Кілія, Кінбург, спалювали околиці Константинополя. В 1616р. вони захопили місто Кафу,  де знаходився невільничий ринок. Козаки звільнили полонених і доставили їх на Січ. В цьому поході відзначився Петро Сагайдачний, якого згодом обрали гетьманом. Сагайдачний народився в 1570 році у містечку Самбор. Закінчив Острозьку академію. Пізніше пішов на Січ. Ставши гетьманом Сагайдачний проводив лояльну політику до поляків(не виступав проти) , сподіваючись, що це дасть змогу покращити становищще козаків. В 1617р. він підписав з поляками Вільшанську угоду - реєстр 1000 чол. В 1619р. - Ростовицьку угоду - реєстр- 3000 чол. Гетьман проводив відносно самостійну зовнішню політику. В 1618 р. разом з польським королевичем Владиславом // здійснив похід на Москву - захопив Арбат. Сприяв підписанню Деулінського перемир'я між Москою і Річчю Посполитою. Сагайдачний був захисником інтересів православних. 1620р. Сагайдачний разом з Військом Запорозьким вступає до школи Київського братства.
1620р. скориставшись приїздом до Києва Патріарха Ієрусалімського, гетьман домігся відновлення православної церкви, і висвячення на посаду митрополита Іова Борецького (1620-1631).
Разом з поляками прийняв активну участь в боротьбі з Османською Імперією за Молдавію(Хотинська війна). В 1620р. україно-польське Військо потерпіло поразку біля села Цецори. В цій битві загинув М.Хмельницький, а його син Богдан потрапив у полон. В 1621р. на території Молдавії виступило 250 тисячне турецько-татарське військо під керівництвом султана Османа //. У поляків було 35 тисяч, Сагайдачний привів 41 тисячу. Вирішальна битва відбулась у вересні 1621р. біля фортеці Хотин, вона була завершальним акордом Хотинсьої війни.
Протягом місяця (вересень) турки не могли подолати противника і вимушені були в жовтні 1621р. підписати Хотинський мир, згідно з яким кордон між Річчю Посполитою і Османською Імперією проходив по річці Дністер( згідно Хотинського договору, козакам були заборонені морські походи по Чорному морю). Було зупинено наступ Османської Імперії на західноєвропейські землі. В Хотинській битві Сагайдачний отримав поранення отруйною стрілою. Він протягом тривалого часу хворів, помер в Києві, в квітні 1622р. Був похований в Братському монастирі. Поет Сакович написав твір "Жалібний плач на погреб Сагайдачного"
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.