Фінансова поліція…

02 липня 2012, 12:07
Власник сторінки
0
2925
Фінансова поліція…

Створення в структурі Міністерства фінансів спеціального органу, який запобігатиме фінансовим злочинам проти держави

Останнім часом «гаряча тема» у ЗМІ – перспектива створення в структурі Міністерства фінансів спеціального  органу з контрольно-інспекційними повноваженнями, який запобігатиме фінансовим злочинам проти держави. Хоча  у пресі нову для України структуру вже охрестили  фінансовою поліцією, однак ні її офіційна назва, ні коло повноважень поки що достеменно невідомі. Відповідний законопроект перебуває на стадії розробки. Це завдання покладено на віце-прем'єр-міністра соціальної політики Сергія Тігіпко, якому сприяє громадська організація «Реформаторський клуб».

За повідомленнями ЗМІ, із концепцією закону вже ознайомився перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський і представники адміністрації президента. Документ повинен бути внесений до Ради і прийнятий хоча б у першому читанні до парламентських канікул, тому що передбачає , крім створення нової структури, внесення ряду змін до кримінального та адміністративного законодавства, а також до законів, що регулюють діяльність прокуратури і слідчих органів. Таким чином, поправки повинні набути чинності паралельно з новим Кримінально-процесуальним кодексом, в якому прописано розмежування повноважень правоохоронців. Саме через ухвалення останнього, власне, і  виникла потреба реформування правоохоронної системи – наголошують  розробники проекту.

Фінансова поліція  буде створена на інформаційній та кадровій базі податкової міліції та діятиме як окреме, підпорядковане Міністерству фінансів відомство з компетенцією виявлення і розслідування податково-митних порушень, фактів відмивання грошей, злочинів у банківській і бюджетній сферах. В компетенції нового органу будуть об’єднані функції цілої низки відомств, зокрема податкової міліції, фінансової розвідки та оперативно-розшукової діяльності в сфері протидії економічним злочинам. Таким чином буде вирішено одну з нагальних проблем української правоохоронної системи - дублювання функцій правоохоронних органів у сфері боротьби з економічною злочинністю.

Спроби централізувати зусилля у сфері боротьби з економічною злочинністю шляхом об'єднання суб'єктів такої боротьби в єдину структуру в Україні вже були. У 2008 році, наприклад, було затверджено концепцію реформування правоохоронної системи, яка передбачала, що для виконання    завдань    щодо    проведення     досудового розслідування   податкових,   фінансових   та  митних  злочинів  і кримінальних проступків податкова міліція  має бути  відокремлена від   Державної  податкової  служби  України  і  реорганізована  у самостійний орган  кримінальної  юстиції  в  системі  Міністерства фінансів України - фінансову поліцію. Але жодних реальних заходів для втілення цього положення у життя прийнято не було. Перший крок назустріч фінансовій поліції влада зробила лише цьогоріч, давши завдання розробити відповідний законопроект.

Тож враховуючи складність завдання, фінансова поліція за найоптимістичнішим сценарієм зможе розпочати роботу не раніше липня-грудня наступного року.

 

У разі прийняття рішення про створення фінансової поліції на відомства, які займаються розслідуванням економічних, податкових та фінансових злочинів, чекають радикальні організаційно-кадрові  перетворення, адже в межах реалізації закону потрібно буде не лише сформувати штат працівників нової структури, але й ліквідувати відповідні підрозділи та функції в інших органах виконавчої влади.

Треба враховувати, що функції податкової міліції, фінансової розвідки та оперативно-розшукової діяльності в сфері протидії економічним злочинам в нашій державі виконує ціла система органів і відомств. Зокрема, контрольно-інспекційну діяльність і дізнання в сфері економічних злочинів здійснюють п’ять підпорядкованих Мінфіну відомств: Державні податкова, пробірна,  митна служби, Держслужба фінансового моніторингу та Держфінінспекція. Розслідуванням економічних злочинів займається також МВС, СБУ і Генпрокуратура.  Причому саме органи МВС розслідують найбільше випадків фінансово-економічних злочинів (виключенням є лише податкові порушення). Зі створенням фінансової поліції компетенцію цих органів з розслідування злочинів у фінансово-економічній сфері буде передано  новоспеченій структурі.

 

Державну податкову службу (ДПС) позбавлять  права провадити оперативно-розшукову діяльність та досудове слідство, виявляти та розслідувати факти відмивання та легалізації грошей, отриманих злочинним шляхом і займатися пошуком платників, які ухиляються від оподаткування.

"Кожна новація має право на життя", - відреагував на запропоновані зміни начальник Головного управління податкової міліції ДПС Василь Коваль.

Держмитниці доведеться передати свої функції з виявлення, припинення та розкриття контрабанди та порушень митних правил, з приводу чого голова Держмитниці Ігор Калетник зазначив, що:"Ідея заслуговує на увагу, і досвід інших країн показує, що такі підрозділи функціонують. Але в даному випадку головне не створити орган, який буде дублювати функції інших структур. До таких питань необхідно підходити виважено - з розрахунками, з вивченням досвіду інших країн. Важлива також кадрова політика, так як постане питання про долю співробітників тих відомств, функції яких можуть бути передані такій структурі "

Новий законопроект дозволить значно покращити рівень захисту юридичної власності. Так, МВС в рамках реформи позбудеться доступу на територію і до приміщення підприємств — це буде можливо лише в разі переслідування злочинця або припинення злочину, що загрожує життю людей. Право проведення перевірок за фактами порушення може бути можливо тільки за зверненням фізичних чи юридичних осіб, а перебування на земельній ділянці або в житловому приміщенні без дозволу громадян запропоновано заборонити.

«У квартиру фізичної особи правоохоронці не можуть прийти просто так. Тільки за рішенням суду. - прокоментував існуючий стан речей Ігор Лавриненко, керівник аналітичного департаменту «Реформаторського клубу», який брав участь у розробці цього законопроекту. - А в офіс, у магазин – будь-ласка. Тож у цьому законопроекті прописано, що правоохоронці так само зможуть заходити у власність юридичних осіб лише з рішенням суду»,

Аналітик зазначає, що найбільше полегшить життя підприємцям скасування функції загального нагляду з боку прокуратури, що передбачає контроль за виконанням законів усіма — від міністерств до громадян.

Зараз прокурор фактично в будь-який момент може заблокувати діяльність будь-якого підприємства, внісши прокурорську заборону або подання. Цим «привілеєм» працівники відомства користуються майже беззастережно, випускаючи сотні тисяч таких документів на рік.

Складність ситуації визнав навіть генпрокурор Віктор Пшонка. «Маски –шоу стали справжнім жахом для українських підприємців. Вони відбуваються чи не щодня. Ми припинимо вседозволеність правоохоронних та контролюючих органів, яку вони допускають щодо підприємців», — підкреслив генпрокурор.

Новим законом за перевищення повноважень для правоохоронців передбачається кримінальна відповідальність замість дисциплінарного покарання. Сергій Тігіпко пояснив, що для недопущення рейдерства з боку правоохоронних структур передбачається посилення відповідальності за проведення незаконного обшуку, вилучення товарів і документів. За порушення роботи підприємства - штраф від 50 до 500 не оподатковуваних податком мінімумів (850-8,5 тис. грн) або позбавлення волі на строк до п'яти років. Такі ж покарання передбачено і за незаконне проникнення в житло.

Окрім цього, законопроект передбачає обмеження компетенції СБУ, у функції якої зараз входить захист національних економічних інтересів і розшук осіб, що переховуються, які вчинили злочини в економічній сфері. В СБУ до спроб позбавити відомство частини повноважень в основному ставляться негативно, пояснюючи, що: «…роботу ми виконуємо і направляємо справи на розслідування в правоохоронні органи».

 

Зрештою, після акумулювання в компетенції фінансової поліції всіх належних їй функцій, згідно з концепцією реформи, Мінфін координуватиме розслідування злочинів, в результаті здійснення яких держава зазнає збитків, - ухилення від сплати податків, розкрадання держмайна, порушення в сферах держзакупівель, соцстрахування і пенсійного забезпечення, банківській сфері. Крім того, в його компетенцію  входитиме протидія виготовленню та збуту підроблених грошей, цінних паперів, акцизних марок. За СБУ, як і зараз, будуть закріплені функції з виявлення і підготовки терористичних актів, розвідувально-підривної діяльності іноземних спецслужб, а у віданні МВС залишиться розкриття грабежів, вимагань, убивств, зґвалтувань, псування майна.

 

Оцінюючи новий законопроект, голова парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутинник, який загалом підтримує ідею запровадження фінансової поліції, зазначає, що перш ніж створювати єдиний орган в сфері фінансових правопорушень, необхідно зрозуміти доцільність та ефективність структури, а також можливі наслідки її діяльності.

 

 

Не поділяють оптимізму законодавців  у громадської організації «Антирейдер». Тут не вірять в припинення рейдерських атак на бізнес, адже чесність і прозорість роботи судів в Україні під питанням. «Фінансова поліція буде черговим інструментом маніпуляцій і тиску на бізнес», вважає представник організації Руслан Павленко. Він упевнений, що одна єдина вертикаль контролю за бізнесом створюється для легкого «придушення» і «поглинання» середніх підприємств на догоду великим корпораціям, де зазвичай мають свій інтерес високопоставлені чиновники і представники влади.

 

В Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП) також вважають, що створення додаткових державних структур лише посилить проблему корумпованості державної системи. «Якщо піти по шляху створення чергових структур, при тому, що у нас вже є податкова міліція - це буде нонсенс. Без комплексного підходу створення фінансової поліції призведе до ще більшої втрати ресурсів, податків », - впевнений президент УСПП Анатолій Кінах.

 

Слід зазначити, що у світовій практиці ідея концентрації всіх або окремих функцій з протидії злочинам у фінансовій сфері не в поліцейському відомстві, а в окремому вузькоспеціалізованому органі державної влади (що входить до складу уряду або підпорядкований безпосередньо главі держави, або в підрозділі якого-небудь відомства економічного блоку) не нова.

 

 Наприклад, таке розмежування функцій протидії загальнокримінальної та фінансової злочинності між поліцейським та іншими відомствами існують в США, Великобританії (Служба внутрішніх доходів у цих країнах входить в Мінфін), Франції, Швеції, Австрії. У країнах пострадянського простору фінансова поліція, яка не входить в МВС, створена в Білорусії, Грузії Киргизії, Казахстані.

 

Для розробників українського законопроекту зразком став досвід Італії, де вже більше двох століть діють органи фінансової поліції –  Guardia di Finanza.

 

Фінансова гвардія Італії безпосередньо підпорядковується Міністерству економіки та фінансів. Крім виконання функцій судової поліції і забезпечення громадської безпеки, спільних з іншими поліцейськими формуваннями, вона володіє особливими повноваженнями податкової поліції, в її компетенцію входить попередження і припинення валютних, фінансових та податкових злочинів. Фінансова гвардія входить до складу італійських збройних сил, доповнюючи їх і виступаючи військовою структурою.

 

Фінансова гвардія - найстаріший військовий корпус поліції Італії, який існував вже у 18 столітті, при Сардінському королівстві, а її попередником можна вважати «Легіон легких військ» (1774).

 

Область дії фінансової гвардії досить широка - це захист національних і європейських фінансових інтересів, припинення податкових злочинів, боротьба з організованою злочинністю, контрабандою, фальсифікацією товарів і грошових знаків, незаконним будівництвом, наркотрафіком і відмиванням злочинних капіталів, протистояння нелегальній імміграції, припинення інтернет-шахрайств, контроль за азартними іграми, оподаткуванням фізичних і юридичних осіб.

 

Фінансова гвардія Італії, таким чином, виконує одночасно функції податкової поліції, податкової інспекції, митних та прикордонних органів. До її складу входить Головне командування, яке в свою чергу складається з центрального та регіонального командуванні. Центральному командуванню підпорядковуються три спеціалізовані підрозділи: центральне управління податкової поліції, спеціальне управління валютної поліції, центральне слідче управління по боротьбі з організованою злочинністю в сфері економіки.

 

 Італійська фінансова гвардія не уповноважена самостійно застосовувати карні заходи. У разі виявлення злочину проводиться розслідування і його матеріали передаються в прокуратуру. Податкові порушення, які не потрапляють під розряд злочинів, передаються в податкову службу, а вона відповідно застосовує адміністративні стягнення, наприклад, штрафи.

 

Заслуговує на вивчення в світлі потреби створення фінансової поліції і досвід найближчих сусідів України, які вже мають подібні структури.

 

Зокрема, у 2008 р. органи фінансових розслідувань Комітету державного контролю створено в Республіці Білорусь. Вони включають в себе Департамент фінансових розслідувань з правами юридичної особи, управління Департаменту по областях, по Мінській області та м. Мінську з правами юридичної особи, а також міжрайонні відділи управлінь Департаменту по областях, по Мінській області та м. Мінську. Загальне керівництво відомством здійснює Президент, а також Голова Комітету державного контролю Республіки Білорусь .

 

1995 р. засновано податкову поліцію в Республіці Казахстан, визначено її правовий статус і структуру. Поряд з провадженням оперативно-розшукової діяльності та дізнання органи податкової поліції наділялися правом провадження попереднього слідства у справах про злочини, пов'язані з несплатою податків. 2005 р. Агентство Республіки Казахстан по боротьбі з економічною і корупційною злочинністю (фінансова поліція) було реорганізовано шляхом його перетворення в державний орган, безпосередньо підлеглий і підзвітний Президенту.

Позитивний досвід Республіки Казахстан щодо створення даного відомства і його діяльність в сфері протидії корупції у фінансовій сфері  був особливо відзначений на 46-й пленарній сесії Групи держав по боротьбі з корупцією (GRECO) Ради Європи 2010 року.

 

Фінансова поліція Киргизької Республіки є єдиним органом з виявлення, попередження, припинення, розкриття та розслідування економічних видів злочинів, скоєних на території Республіки, а також посадових злочинів в сфері економіки та фінансів. Голова відомства призначається і звільняється з посади Прем'єр-міністром.

 

Не так давно голова Слідчого комітету Російської федерації Олександр Бастрикін також запропонував об'єднати функції фінансової розвідки і ОРД в сфері протидії фінансовим злочинам, створивши нове відомство на інформаційній та кадрової базі Росфінмоніторингу шляхом реорганізації цього відомства у фінансову поліцію Російської Федерації. Відомство збереже за собою функцію фінансової розвідки і буде наділено в якості основного виду діяльності функцією щодо виявлення, розкриття і попередження злочинів, що посягають на фінансову систему держави, методами і засобами оперативно-розшукової діяльності. Фінансову поліцію РФ Бастрикін пропонує підпорядкувати або безпосередньо Президенту, або Голові Уряду РФ, в якості самостійного державного органу виконавчої влади.

 

Впроваджуючи проект закону про фінансову поліцію, законодавці сподіваються розв’язати одразу кілька проблем української правоохоронної системи, ще на крок наблизивши Україну до європейських  демократичних  стандартів. Але наскільки вдалим буде функціонування дещо незвичної для нашої країни структури на національних т
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.