Перевізники отримали шанс реформувати законодавство та побороти корупцію

21 березня 2014, 16:23
Власник сторінки
Председатель правления Киевской городской организации работодателей
0
267
Перевізники отримали шанс реформувати законодавство та побороти корупцію

Автомобільні перевізники отримали шанс реформувати транспортне законодавство та побороти корупцію

На цьому тижні Міністр інфраструктури України Максим Бурбак провів низку зустрічей з представниками автотранспортної галузі України, в тому числі з міжнародними, вантажними, пасажирськими та таксомоторними перевізниками.  Під час цих зустрічей, в яких я взяв участь, Міністр інфраструктури України  заявив, що володіє інформацією про сьогоднішній нелегкий стан справ автомобільної галузі, про проблеми, з якими щоденно стикаються перевізники, про низьку рентабельність автомобільних перевезень, про неможливість оновлення рухомого складу перевізниками, про значну тінізацію ринку автомобільних перевезень України.

За словами М. Бурбака, основними причинами кризового стану автомобільної галузі є недосконале законодавство, яке створює широкі можливості для корупції та хабарництва. В свою чергу, державні служби та контролюючі органи за останні роки перетворилися на каральний і репресивний механізм, за допомогою якого чиновники вижимали кошти з перевізників, створювали корупційні схеми та нищили галузь автомобільних перевезень.

Міністр інфраструктури України наголосив, що першими кроками нової влади будуть законодавчі зміни та дієві реформи в автомобільному транспорті, які мають збалансувати інтереси споживачів послуг, перевізників та держави. Зокрема, задля урегулювання кризової ситуації на ринку автомобільних перевезень, керівництво Мінінфраструктури спільно з перевізниками, представниками галузевих громадських організацій та профспілок прийняло рішення щодо поетапної зміни нормативної бази, що стосується законодавства про автомобільний транспорт.

За словами М. Бурбака, усі реформи галузі будуть мати широке обговорення громадськості за участю галузевих профспілок, провідних світових і вітчизняних експертів, щоб максимально врахувати інтереси усіх сторін при реалізації заходів із розвитку економіки України, у тому числі транспортної галузі. 

За останні чотири роки, протягом яких я займаюсь проблематикою автотранспортної галузі, я чув дуже багато гучних заяв та гарних декларацій чиновників різних рівнів. Однак, на жаль, за останні роки в автомобільній галузі України ми не побачили не тільки практичних результатів та ефективної роботи чиновників, а навіть бажання поворухнути пальцем в інтересах перевізників, які створюють робочі місця та наповнюють держбюджет. Зрозумівши, що чекати на законодавче «покращення» від чиновників-корупціонерів марно, протягом 2012-2013 років перевізники самостійно розробили декілька законопроектів щодо реформування автомобільного транспорту України та подали їх до Верховної Ради України через народних депутатів. Однак навіть в парламентських кулуарах чиновникам-корупціонерам вдавалося вставляти «палки в колеса» перевізникам та блокувати в комітетах Верховної Ради України реальне реформування автомобільної галузі.      

Перші практичні кроки керівництва Мінінфраструктури дали підстави автомобільним перевізникам до певного оптимізму щодо реальної можливості наведення порядку на ринку автомобільних перевезень, викорінення корупції в галузі, люстрації чиновників-хабарників та створення передумов для розвитку автотранспортної галузі.

На мою думку, одним з перших позитивних рішень нового керівництва Мінінфраструктури є запровадження тимчасового мораторію на перевірку легальних перевізників органами Укртрансінспекції, про що заявив під час зустрічі з автомобільними перевізниками Голова Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті Валерій Черненко.

Як член Експертно-апеляційної ради при Держпідприємництві, хочу зазначити, що протягом 2012-2013 років Державна інспекція України з безпеки на наземному транспорті була лідером за кількістю скарг, винесених на розгляд Експертно-апеляційної ради. Наприклад, в 2013 р. всього на розгляд Експертно-апеляційної ради при Держпідприємництві було винесено 196 скарг щодо діяльності 15 органів державної влади. З цієї кількості 62 скарги (32 % від загальної кількості) стосувалися діяльності Укртрансінспекції. Варто зазначити, що більше половини цих скарг (34) Експертно-апеляційною радою були задоволені в інтересах перевізників, а рішення органів Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті були визнані хибними.    

На мій погляд, ще одним позитивним кроком нового керівництва Мінінфраструктури є бажання не на словах, а на ділі внести необхідні зміни в законодавство України в інтересах легальних автомобільних перевізників та держави. Обнадійливим є те, що нове керівництво Мінінфраструктури за досить короткий термін фахово проаналізувало законопроекти («Про автомобільний транспорт» - 23 варіанти цього документу, «Про таксі» - 18 варіантів цього законопроекту), які протягом трьох років безуспішно розроблялися керівництвом Департаменту автомобільного транспорту Мінінфраструктури. Було прийняте принципове рішення припинити розробку даних законопроектів, так як в їх основу була закладена хибна концепція, основною метою якої було намагання вибудувати корупційну схему «кришування» ринку автомобільних перевезень для збагачення чиновників-хабарників.

Позиція Міністра інфраструктури України М. Бурбака наступна: будь-які зміни у законодавство повинні напрацьовуватися спільно з перевізниками, представниками галузевих громадських організацій та профспілками, щоб максимально враховувати потреби усього населення України, легального бізнесу та держави.

«І державні органи влади, і громадськість мають дійти консенсусу з цього питання. Спільними зусиллями ми повинні створити умови для діяльності перевізників виключно у правовому полі, й водночас максимально захистити усіх людей, зайнятих у цьому бізнесі. При цьому споживач має отримувати якісну послугу – це і безпека, і комфорт, тобто справність і охайність автомобілів, наявність професійних водіїв», - заявив М. Бурбак.

Було ухвалене спільне рішення: спочатку підготувати першочергові зміни до чинного Закону України «Про автомобільний транспорт», виробити дієвий механізм контролю за дотриманням законодавства, підвищити рівень адміністративної відповідальності за нелегальну діяльність на ринку автомобільних перевезень, а згодом спільно розробити основні засади та концепцію побудови цивілізованого ринку автомобільних перевезень європейського зразка, базуючись на яких буде розроблена нова редакція законопроекту «Про автомобільний транспорт».

Я щиро сподіваюся, що нове керівництво Мінінфраструктури докладе максимум зусиль для реалізації тієї програми реформ автомобільної галузі, яка була заявлена Максимом Юрійовичем Бурбаком на зустрічах з автомобільними перевізниками. Легальні автомобільні перевізники готові допомогти керівництву Мінінфраструктури і висловлюють надію, що саме сьогодні, після історичних змін в нашій країні, буде зроблений перший правильний крок в напрямку реформування ринку автомобільних перевезень, а довгоочікувана перевізниками реформа врешті решт стане реальністю.    

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.