ЄВРАЗІЯ-ЄВРОСОЮЗ – 2:2

28 листопада 2013, 15:45
Власник сторінки
Журналіст, письменник
0
112

Йде жорстка і жорстока боротьба за країни колишнього Радянського Союзу. Євросоюз і Євразія відвойовують собі життєвий простір. Це боротьба уже навіть не ідеологій, а цивілізацій.

Путіну вдалося відвернути Вірменію та Україну від Євросоюзу. Натомість Євросоюз воює за Грузію і Молдову, аби ті парафували у Вільнюсі угоду про асоціацію, яку підпишуть восени наступного року.

Йде жорстка і жорстока боротьба за країни колишнього Радянського Союзу. Євросоюз і Євразія відвойовують собі життєвий простір. Це боротьба уже навіть не ідеологій, а цивілізацій.

Дивно, щоправда, в азійській цивілізації бачити Вірменію й Україну. Не їхній це менталітет. Але такі реалії часу.

Нинішній поступ Грузії до Європи був закладений Саакашвілі. На відміну від Ющенка, він добився незворотних змін у своїй країні.

Молдова може отримати безвізовий режим з Європою, випередивши Україну. Ющенко ввів безвізовий режим для країн Європи, сподіваючись на хід у відповідь. Але Європа не повірила йому. Януковичу тим більше не повірить.

Якщо хтось вірить у паузу Януковича щодо Європи, то він глибоко помиляється. Тепер ми побачимо різкий крен у бік Росії. Якщо Меркель і візьме на себе головну роль у просуванні України до Європи, то стосуватиметься це насамперед питання Тимошенко. Відверто йти проти Росії Німеччина не буде, зважаючи на характер їхніх нинішніх стосунків.

Великою помилкою було би списувати у минуле євро-майдани по всій Україні. Відчай - не найкращий союзник. Януковичі приходять і відходять, а віра людей у гідне життя залишається.

На відміну від Помаранчевої революції, де всі були трошки націоналістами, бодай стихійними, дещо знизився градус національного. Це вплив демократично-космполітичної Європи, до якої ми прагнемо. Але й через цей етап треба пройти націоналістам, аби здобути право будувати цивілізовану Україну.

 

Анатолій ВЛАСЮК

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.