НІЧ ГНІВУ

26 листопада 2013, 15:09
Власник сторінки
Журналіст, письменник
0
98
НІЧ ГНІВУ

Євро-інтеграційний майдан - це генеральна репетиція перед президентськими виборами. Намірам влади влаштувати криваве побоїще слід протиставити наші силу й твердість духу.

Якщо цієї п’ятниці Янукович у Вільнюсі не підпише угоду про асоціацію України з Євросоюзом, то вже ніч з 29 на 30 листопада може перерости на Ніч Гніву.

Мабуть, влада не сподівалася, що через дев’ять років після Помаранчевої революції українці знову вийдуть на головний майдан країни, на тисячі інших майданів нашої держави, аби знову задекларувати своє право на гідне життя.

Заяви Азарова, Януковича, силових міністрів хоча й зроблені в обережному, виваженому тоні, проте, здається, вже ніхто не сумнівається в тому, що влада має намір застосувати силовий варіант проти тих, хто виступає за європейське майбутнє України. Саме у Ніч Гніву, коли протистояння може набути небачених масштабів, влада під приводом захисту демократичних цінностей залучатиме не лише “Беркут”, а й інші силові спецпідрозділи.

Євромайдан показав не лише скептичне ставлення до опозиції, а в значній мірі й недовіру до неї. Марними були сподівання лідерів опозиції не лише очолити, а й тотально контролювати тих, хто вийшов на акцію протесту. Мабуть, не випадково, що утворилося два євромайдани - один під партійними прапорами, інший громадський. Але цей розкол лише на руку владі.

Іншою особливістю є те, що не маємо поділу між Сходом і Заходом, як дев’ять років тому. Більше того, за даними останніх соціологічних опитувань, 50 відсотків мешканців Сходу і Півдня України виступають за євроінтеграцію. Дещо бентежить інша цифра - за євроінтеграцію виступає лише 69 відсотків мешканців Західної України. Все-таки за цей час регіонали добряче попаслися на західноукраїнських землях, сіючи зневіру між людьми.

Експерти кажуть, що нова революція, яка народжується на наших очах, уже не буде мирною. Ніч Гніву має стати тією точкою відліку, коли буде зрозуміло, куди ми рухаємося: вперед - до Європи, чи назад - до Росії. 

Євро-інтеграційний майдан - це генеральна репетиція перед президентськими виборами. Намірам влади влаштувати криваве побоїще слід протиставити наші силу й твердість духу.

Анатолій ВЛАСЮК 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.