Другий зимовий похід

12 січня 2011, 20:06
Власник сторінки
майбутній журналіст
0
543

Останній збройний виступ армії УНР

Другий зимовий похід відбувся тоді, коли уряд та армія УНР перебували у Польщі, а в Україні ширився партизансько-селянський рух. Планувалося провести рейд по тилах радянських військ із метою організації масового антибільшовицького повстання. Керували походом Ю. Тютюнник, Ю. Отмарштейн. У рейд пішли лише добровольці.

Частина учасників рейду після напружених боїв повернулася на вихідні позиції за кордоном України. Але велика група, здобувши Коростень, продовжувала рейд. Одначе їй довелося повернутися на захід. Очікуване масове повстання не почалося. Селянство під впливом НЕПу почало залишати повстанські загони. Незабаром учасники рейду опинилися в оточенні в районі містечка Базар на Житомирщині. Вирвалася з оточення лише частина. 359 із 443 захоплених у полон бійців було розстріляно. Трапилося це 23 листопада 1921 року. Лише 120 вояків дійшло до польського кордону.

Героїчний другий зимовий похід був останнім збройним виступом Армії УНР проти більшовицької навали в Україні. В листопаді фактично завершилась боротьба УНР за незалежність. Більшовики утвердили свій кордон.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.